Februari 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ny överenskommelse om psykisk hälsa och suicidprevention
 
Genom årets överenskommelse får kommuner och regioner drygt 1,6 miljarder kronor till sitt strategiska utvecklingsarbete. Överenskommelsen är i stort lik 2022 års överenskommelse, både när det gäller innehåll och ekonomisk omfattning.
Psykisk ohälsa och suicid är allvarliga folkhälsoproblem som har stora kon­sekvenser för den enskilde, för anhöriga och närstående och för sam­hället i stort.
För att lyckas med insatser inom psykisk hälsa och suicidprevention krävs ett strategiskt, effektivt och långsiktigt arbete, liksom samverkan mellan flera aktörer på olika nivåer. Överenskommelsen omfattar såväl främjande och tidiga förebyggande insatser för alla åldrar som insatser för personer med långvariga och allvarliga psykiatriska tillstånd.
SKR och staten har sedan 2012 gjort årliga överenskommelser för att stärka och utveckla insatserna inom området psykisk hälsa och suicidprevention. Även om en positiv utveckling skett över tid så kvarstår en del utmaningar och nya har tillkommit. Parterna är därför överens om att det utvecklingsarbete som har bedrivits inom området behöver fortsätta.
Läs mer: Överenskommelse om psykisk hälsa och suicidprevention 2023
 
Aktuellt från SKR
 
Öppen samordning för psykisk hälsa
Inom ramen för Kraftsamling för psykisk hälsa bjuder SKR in till regelbundna återkommande digitala samordningsmöten. Syftet är att stärka och utveckla samverkan mellan kommuner, regioner, civilsamhälle, myndigheter och företag. Alla som arbetar inom området psykisk hälsa är välkomna att delta. 
  • Äldre: 20 februari kl 12.00-12.30
  • Suicidprevention: 22 februari kl 12.00-12.30
  • Barn/unga: 28 februari kl 12.00-12.30
  • Digitala lösningar: 1 mars kl 14.00-15.00
  • Migration och psykisk hälsa: 13 mars kl 13.00-14.00
Mer information, uppdragpsykiskhalsa.se
 
SIP inom SiS ungdomsvård
I ett samverkansprojektet mellan SKR och Statens Institutionsstyrelse (SiS) ska fler ungdomar på statliga ungdomshem erbjudas en samordnad individuell plan, SIP. Resultatet av arbetet kommer tillföra kommuner, regioner och SiS nyttiga erfarenheter och även delas med den statliga utredningen Barn och unga i samhällets vård.
Läs mer om SIP inom SiS ungdomsvård, uppdragpsykiskhalsa.se
 
Förstärkt samverkan med tidiga insatser för psykisk hälsa
Elevhälsan tar stort ansvar för frågor som gäller somatisk och psykisk hälsa hos barn och unga, och har stor möjlighet att spela en central roll i det framtida arbetet för psykisk hälsa. SKR har tagit fram en rapport som beskriver de erfarenheter och den kunskap som Uppdrag Psykisk Hälsa samlat i arbetet med att stödja skola/elevhälsa, socialtjänst och hälso- och sjukvård att tillsammans utveckla arbetsformer för att ge tidiga insatser för psykisk hälsa till barn i skolan. Rapporten innehåller även exempel på underlag som kan användas vid tre olika workshops.
Läs rapporten på uppdragpsykiskhalsa.se
 
Föreläsningar om hedersrelaterat våld och förtryck
Nu kan du se filmer från SKR:s seminarium ”Socialtjänst, hedersvåld och jämställdhet” som ägde rum den 6 december 2022. Lär dig mer om ungas komplexa utsatthet, hur segregation kan förstärka hedersnormer och hur killar kan engageras som ambassadörer mot hedersförtryck och för jämställdhet.
Filmer om hedersvåld och jämställdhet
 
Nya förskrifter om våld i nära relation
I höstas höll SKR och Socialstyrelsen ett seminarium om de nya föreskrifterna om våld i nära relation. Seminariet lyfter de viktigaste förändringarna ur socialtjänstens och hälso- och sjukvårdens perspektiv, med fördjupning kring barn, våldsutsatta och våldsutövare.
Se seminariet i efterhand
 
Övriga nyheter
 
Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja
Samsjuklighetsutredningen föreslår i sitt slutbetänkande att tvångsvård för skadligt bruk eller beroende ska ges samordnat med annan psykiatrisk vård, och vara en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja.
Från delar till helhet – Tvångsvården som en del av en sammanhållen och personcentrerad vårdkedja SOU 2023:5
 
Brister i vården för patienter som avsiktligt skadat sig själva
Endast var tionde patient som vårdats på sjukhus för avsiktlig självskada följs upp i enlighet med de nationella riktlinjerna. Samtidigt har andelen unga flickor som vårdats för avsiktlig självskada ökat dramatiskt sedan 2015. Allra störst var ökningen bland unga flickor under det andra pandemiåret 2021, enligt en ny rapport från Socialstyrelsen.
Läs mer, Socialstyrelsen
 
Stress och oro dubbelt så vanligt i grupper som står utanför arbetslivet
Många i befolkningen upplever stress, ängslan, oro eller ångest, och vanligast är detta bland de som inte arbetar. Det visar ny statistik från Folkhälsomyndighetens nationella befolkningsundersökning, Hälsa på lika villkor.
Mer information om undersökningen, Folkhälsomyndigheten
 
Ny bok om SIP för barn och unga
Region Västmanland har tagit fram en bok med information om SIP riktad till barn och unga.
Boken kan du som vuxen använda som hjälp i ditt samtal med barn om SIP.
Länk till boken, region Västmanland
 
Utsatthet i barndomen ökar risken för att drabbas av psykiatriska tillstånd som vuxen
Personer som har vuxit upp i utsatthet har en markant högre risk att drabbas av psykiatriska tillstånd i vuxen ålder. Risken var högst bland de som hade minst en förälder som hade vårdats för psykiatriska tillstånd eller hade beroendeproblematik. Det visar en studie från Folkhälsomyndigheten.
Mer information om studien, Folkhälsomyndigheten
 
Nya informationsfilmer om ångest
Vad är ångest? Hur känns det i kroppen? Är det farligt? Vad kan jag göra själv när det händer? När ska jag söka vård? Och vad är egentligen panikångest?
Se filmerna på 1177.se
 
Insatser behövs för unga som har föräldrar med spelproblem
Unga som har föräldrar med spelproblem mår sämre än andra unga. De uttrycker bland annat mer missnöje med sin psykiska och fysiska hälsa, stress, fritid, vänner och tro på framtiden. De har också överlag en sämre relation till sina föräldrar, visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten.
Mer information om rapporten, Folkhälsomyndigheten
 
 
Webbinarier och konferenser
 
21 februari
Informationsträff om Traumastödet
Traumastödet är ett material för att arbeta i grupp med personer som har upplevt trauma och har behov av stöd. Syftet med Traumastödet är att ge stöd och verktyg för att hantera traumasymtom med inslag av andra svårigheter, såsom depression och ångest, som är vanligt hos personer med traumatiska upplevelser.
Information och anmälan
 
7 mars
Erfarenhetsutbyte för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
SKR bjuder in personal inom offentligt drivna verksamheter i regioner och kommuner eller aktörer med ett helhetsuppdrag för regionen relaterat till neuropsykiatrisk problematik till ett erfarenhetsutbyte. Hur löser vi utmaningen med sammanhållen, integrerad vård för vuxna med NP-problematik – från misstanke till uppföljning?
Information och anmälan
 
8 mars
Arbete för personer med funktionsnedsättningar – värdeskapande för både individ och samhälle
En webbsänd halvdag (8.30-12.00) med fokus på arbete och sysselsättning för personer med funktionsnedsättningar.
Information och anmälan
 
8 mars
Boende för personer med funktionsnedsättningar — en fråga om livskvalitet
En webbsänd halvdag (13.00-16.30) med exempel på olika boendelösningar och stödinsatser i boende för personer med funktionsnedsättningar.
Information och anmälan
 
15 mars
Riskorienterat arbetssätt för att förebygga och förkorta sjukskrivningar
Denna utbildning ger dig en förståelse för vad ett riskorienterat arbetssätt innebär, och hur ni som kommun eller region kan stärka er kompetensförsörjning genom ett riskorienterat arbetssätt som bidrar till friskare arbetsplatser och förebygger sjukfrånvaro.
Information och anmälan
 
22 mars
Musik som medicin – en väg till existentiell hälsa
Musik har en unik förmåga att beröra och engagera, skapa delaktighet och engagemang. Musik kan lindra smärta, öka motståndskraften och få oss att se på livet med nya ögon. Musik gör oss närvarande, hjälper oss att stanna upp och kan vara ett språk där orden tar slut. På vilka sätt kan musiken hjälpa oss på vägen mot psykisk och existentiell hälsa?
Delarenan Meningsskapande i vår tid, inom Kraftsamling för psykisk hälsa, bjuder in till ett webbinarium om musikens betydelse för den existentiella hälsan. Vi får ta del av exempel på hur sjukvård, skolor och civilsamhälle använder och kan använda musiken i sitt arbete för att stärka den psykiska, sociala och existentiella hälsan.
Information och anmälan,
 
23 mars
Hedersrelaterat våld – tidiga förebyggande insatser
För att motverka hedersrelaterat våld behövs tidiga förebyggande insatser med inriktning på att förändra och motverka hedersnormer. SKR bjuder in till en heldag om metoder och arbetssätt. Medverkar gör Hanna Cinthio, forskare i socialt arbete, samt Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd som har ett uppdrag om föräldraskapsstöd i hederskontext.
Information och anmälan
 
29 mars
Informationsträff om Traumastödet
Traumastödet är ett material för att arbeta i grupp med personer som har upplevt trauma och har behov av stöd. Syftet med Traumastödet är att ge stöd och verktyg för att hantera traumasymtom med inslag av andra svårigheter, såsom depression och ångest, som är vanligt hos personer med traumatiska upplevelser.
Information och anmälan
 
27 april
Familjehemmens dag
Den 27 april anordnas för tredje gången en nationell familjehemmens dag. Under dagen arrangerar SKR en webbsändning med ett kunskapspass riktat till socialtjänsten, och under eftermiddagen en webbsändning riktat till allmänheten för att öka intresset för att bli familjehem. I anslutning till dagen uppmanas kommuner att anordna egna aktiviteter.
Mer information och anmälan
 
25-26 oktober
Nationell konferens om suicidprevention
Med samlad kraft för livet är temat för den 14:e nationella suicidpreventiva konferensen som i år genomförs i Östersund. Här ges möjlighet till erfarenhetsutbyte och tillfälle att inhämta ny kunskap i ämnet. Med samlad kraft hjälps vi åt att förebygga suicid. Konferensen vänder sig till alla som arbetar med frågor som rör psykisk hälsa och suicidprevention samt även till politiker och organisationer som kan främja suicidpreventiva åtgärder och förebygger suicid inom sitt ansvarsområde.
Suicidprevention2023.se
SKR:s aktuella webbinarier och konferenser inom psykisk hälsa
 
 
Redaktör
Ingela Larsen
ingela.larsen@skr.se 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se