Vecka 7 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Samtalsserie på temat Hållbarhet 
Under våren och hösten kommer det erbjudas flera digitala och fysiska träffar för samtal kopplat till hållbarhet. Varje tillfälle har en specifik ingång, till exempel stad och landsbygd, solenergi, mat och inköp, Svenska kyrkans färdplan för klimatet och "hur kan vi öka engagemanget"!

Träffarna är såväl fysiska och digitala, kortare möten och heldagsträffar. 

Låter det spännande?

Kika in och läs mer här
 
Klimatfestival i höst - var med och bidra!
I oktober blir det klimatfestival i Skara! Den anordnas av barn och unga, för vuxna! Nu är det dags att börja förbereda, och anmäla intresse för att vara med och skapa inför festivalen. Är detta något för barn och unga i din församling? Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränser. Kanske något för någon eller några grupper att arbeta med vid ett tillfälle - eller under en längre tid!

Här kan du läsa mer 

Du kan också anmäla intresse direkt här
 
Öppen fördjupningsdag om Jesus

Välkommen till en dag om Jesus! Det kommer bland annat att handla om Jesus som läkare och som själavårdare.
Medverkar gör skolprästerna Anna George och Olivér Joob, samt Helge Antonsson, präst i Mullsjö-Sandhems församling.

Dagen, som hålls på Hjo folkhögskola den 18 mars, är öppen för alla intresserade. 

Välkommen!

Läs mer och anmäl dig
 
Klimatporträttet: Jens Eriksson
 
I en serie på Skara stifts webbplats får du möta medarbetare vid stiftskansliet och i pastorat och församlingar och ta del av några tankar kring klimatet. Denna gång kan du läsa om Jens Eriksson, som är fastighetssamordnare i Herrljungabygdens församling.
Läs porträttet här
 
Nödrop: Jordbävningar i Mellanöstern
Natten till den 6 februari inträffade kraftiga jordbävningar i Mellanöstern. Tusentals människor är drabbade och behoven fortsätter att öka. Act Svenska kyrkan finns på plats genom lokala partner med livräddande insatser.

Act Svenska kyrkan har tagit fram material för insamling med anledning av jordbävningarna.

Läs mer på webben

Foto: AFP
 
Inspirationsdag om Svenska kyrkan i utlandet
Välkommen till en dag om Svenska kyrkan i utlandet! Det blir föredrag, samtal och inspiration - dessutom hålls årsmöte. 

Boka in och anmäl dig: 22 april i Tidaholm är det som gäller. 

Välkommen, du som är trogen "SKUT:are" och du som är nyfiken och vill veta mer!

Läs mer 
 
Internationell dag: Dela lika under samma himmel
Vårens internationella dag genomförs tillsammans med engagerade från Karlstads-, Göteborgs – och Skara stift. Platsen är Domkyrkan i Göteborg och dagen är 4 mars!

Där möter du en mängd spännande föreläsare i olika seminarier, internationella gäster och vi firar mässa tillsammans. Det blir också dagsaktuell information om vad Act Svenska kyrkan gör för att stötta jordbävningsoffer i Syrien och Turkiet och i krigets Ukraina. Du är välkommen med din anmälan senast 21 februari. All information och anmälan (som uppdateras löpande) hittar du här!
 
 
Fler Kornet-stugor i vår! Häng på!
Är det krångligt och svårt att komma igång med och förstå Kornet? Känner du att du inte vet hur du ska hitta information på Kornet? Du kanske undrar hur du ändrar inställningar, eller du kanske nyfiket bara vill veta mer? Kommunikatör Emma Johansson finns med för att visa och svara på frågor. 

Det blir flera tillfällen i vår, varav några handlar om att använda Kornet på mobilen. 

Du behöver inte anmäla dig och det går att logga in och ur när du vill under "stug-tiden"!

Läs mer
 
Helgretreat: Introduktion till ignatiansk spiritualitet
Till denna retreat på Lilleskog välkomnar vi dig som är nyfiken på den ignatianska spiritualiteten. Ett sätt att sammanfatta den ignatianska spiritualiteten är orden ”Att söka och finna Gud i allt”. Under dagarna får du med dig en introduktion till vad ignatiansk spiritualitet kan innebära. Dagarna ramas in av Lilleskogs middagsbön, god mat och vilsam miljö. Retreaten sker i tystnad.

Läs mer

Foto: Linda Frantzén
 
Svenska Kyrkans Unga: Årsmöte och körhelg
Distriktsårsmöte 15-16 april
Svenska Kyrkans Unga i Skara stift kallar till distriktsårsmöte på Flämslätt. Till årsmötet får alla aktiva lokalavdelningar skicka ombud och lokalavdelningar såväl som medlemmar har möjlighet att skicka motioner fram till 4 mars.
Propositioner och mer information om årsmötet finns på SKU Skara stifts hemsida.

Ungdomskörhelg
Välkomna till ungdomskörhelg, denna gång i Trollhättan. Under helgen kommer vi med hjälp av musiken vandra genom olika genrer och tidsepoker. Ungdomskörhelgen vänder sig inte bara till befintliga ungdomskörer utan även till dig som gillar att sjunga men inte har någon ungdomskör i din närhet. Läs mer
 
 
Nätverksträff för kommunikatörer
Välkommen till nätverksträffen för kommunikatörer den 6 mars, som denna gång hålls i Ulricehamn. På förmiddagen handlar det om dopkommunikation och eftermiddagen ägnas åt ideellt engagemang och kommunikation. 
Läs mer
Profilkurs för församlingspedagoger
I oktober blir det profilkurs för dig som är församlingspedagog. Planeringen pågår för fullt, men du kan anmäla dig redan nu. Det övergripande temat för profilkurserna är Lärjungaskap - bön och spiritualitet. Gemensamma pass kommer att blandas med workshops.
Läs mer
 
Profilkurs för barn- och ungdomsledare
Med denna kurs bjuder vi in till att ta del av och pröva på olika metoder för barn- och ungdomsarbetet. Visst fokus ligger på hur vi i tider av kris som pandemi och energikris kan fortsätta vårt verksamhet även om det innebär att vi behöver flytta ut våra grupper.
Läs mer
Profilkurs för kyrkomusiker
Under 2023 års profilkurs för kyrkomusiker. Bland annat medverkar Gary Graden och Mattias Wager från Storkyrkan i Stockholm. De kommer att inspirera kring den gemensamma församlingssången och på kvällen gör vi en allsångsgudstjänst tillsammans, öppen för alla, i Skara domkyrka.
Läs mer
 
Brandskydd och installationer i kyrkor
Hur kan man skydda kulturhistoriskt viktiga byggnader från brand? Kan en installation med syfte att skydda i stället orsaka skada både på sin omgivande konstruktion, kulturvärden och förvaltarens ekonomi? Den 8 mars arrangeras ett seminarium med temat Varsamma metoder för brandskydd och installationer i kyrkor.
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Tillsammans i Svenska kyrkan förvaltar vi konst- och kulturföremål som är oskattbara. Men hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna på bästa sätt och med rätt kunskap? Föreläsare och utbildare för dagen är konservator Lisa Nilsen som har lång erfarenhet i konsten att städa och vårda kyrkan på rätt sätt.
Läs mer
 
Dags för Mötesplats Fastighet i april
Det ska handla om tjära och spån, om energieffektivisering och om skadedjur när det åter är dags för Mötesplats Fastighet. Denna gång sker träffarna i Alingsås och Götene. Välj den dag och ort som passar dig bäst.
Läs mer
För anställda och ideella:
Berätta bibelberättelserna
Välkommen till utbildningsdag med fördjupning i fyra bibelberättelser. Kursdagen anordnas vid två tillfällen under 2023, en lördag och en vardag, för att såväl ideella som anställda medarbetare ska ha möjlighet att delta. 
Läs mer om kursdagen för ideella
Läs mer om kursdagen för anställda
 
Kyrkopedagogik - kursstart till hösten
Kyrkopedagogik är ett pedagogiskt förhållningssätt som använder sig av upplevelsebaserad och dialoginriktad metod som vill ta alla sinnen i bruk. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i den kristna symbolvärlden samt konsthistoria och bildanalys.I september startar nästa kurs.
Läs mer
Profilkurser 2023
- här är datumen

Nu finns alla datum för profilkurserna 2023. Det blir profilkurser för dig som är administratör, barnledare, församlingspedagog, kyrkomusiker och vaktmästare - och präst- och diakonkurser som biskopen, i sedvanlig ordning, kallar till.
Nu är anmälan öppen till kurserna! Mer information kommer allteftersom programmen blir helt klara.
Läs mer här
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


MARS
- Konfirmandnätverket, 7
- Präst- och diakonkurs, 23-24 

APRIL
- Präst- och diakonkurs, 12-13

AUGUSTI
- Präst- och diakonkurs, 29-30




 
 





SEPTEMBER
- Att vara kyrka, start i september

NOVEMBER
- På lika villkor, 14

DECEMBER
- Präst- och diakonkurs, 5-6

 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER