Vecka 5– 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Ideellt forums idédag blir i Skara stift i år
Ideellt forums idédag arrangeras denna gång i Skara stift, närmare bestämt i Trollhättan lördagen den 7 oktober. Boka in dagen redan nu!
 
Idédagen  riktar sig till dig som är ideell, förtroendevald och anställd medarbetare i Svenska kyrkan. En dag som blandar inspiration, erfarenheter, möten, insikter, utmaningar och möjligheter.
 
Du kan delta på plats i Lextorpskyrkan eller digitalt. Du/ni kan också välja att ordna en egen ”hybrid-dag” i den lokala församlingen där ni följer delar av dagen digitalt och kombinerar den med egna lokala inslag.
Save the date och välkommen till en inspirerade dag kring vårt ideella engagemang! Mer information kommer!
 
Kontaktannons
 
Vem är du/ni?
En församling eller pastorat som kanske står och stampar i hållbarhetsarbetet och som kanske kommit långt men vill komma lite längre eller som kanske inte ens vet var ni ska börja.
Du/ni får gärna ha utvecklingspotential, intresse och driv så löser sig resten.

Vem är jag?
Jag är en stiftsanställd klimatstrateg som brinner för hållbarhet. Särskild expertis har jag inom klimatfrågan i stort, mat och hållbarhet samt psykologi.

Låter det intressant?
Då träffas jag gärna!

Sandra Wilsson
Klimatstrateg
sandra.wilsson@svenskakyrkan.se
Tel: 0511-262 52
 
Dela lika under samma himmel - internationell dag i Göteborg
 
Vårens internationella dag genomförs tillsammans med engagerade från Karlstads-, Göteborgs – och Skara stift. Platsen är Domkyrkan i Göteborg och dagen är 4 mars!

Där möter du en mängd spännande föreläsare i olika seminarier, internationella gäster och vi firar mässa tillsammans. Du är välkommen med din anmälan senast 21 februari.
All information och anmälan (som uppdateras löpande) hittar du på här! 
 
 
Regnbågsläger
 
Välkommen till ett läger för dig som är ung och identifierar dig som hbtq+
4-5 mars 2023 i Falköping

Under lägret kommer vi leka, pyssla, fira andakt och prata om tro och hbtq utifrån våra egna erfarenheter. Vi formar lägret tillsammans och i samband med din anmälan kan du ange vad du skulle vilja göra. Vi vill att lägret ska vara ett tryggt sammanhang för unga hbtq+ personer där en kan få vara den en är i gemenskap med andra.

Läs mer om lägret och anmäl dig senast 20 februari här!
 
Berätta bibelberättelserna
- kursdagar för ideella och anställda
Välkommen, du ideella medarbetare, till en gratis utbildning med fördjupning i fyra bibelberättelser. Dagen varvas mellan teori och praktik. Lördagen den 13 maj ses vi på Flämslätt. Läs mer

Anställd i pastorat eller församling? Då hålls en kursdag med samma tema den 9 november.
Läs mer
 
Klimatporträttet
 
Sedan i höstas har du kunnat ta del av klimatporträtt, där medarbetare i församling och stift delar med sig av tankar kring klimatfrågor i sitt arbete. 

Nu kan du läsa om Sören Mårtensson, som är kyrkogårds- och fastighetschef i Norra Billing pastorat. 

Läs Sörens klimatporträtt och andra klimatporträtt här!
 
Inspieras till mer hållbart arbete
 
Stockholm stift har fram till nu drivit ett projekt kring flygfria resor av olika slag. De har en webbplats där det går att ta del av material och inspiration. Du hittar den här!

På Hållbarhetsportalen på Kornet finns ännu mer material och inspiration som är värdefullt i arbetet med miljö och hållbarhet. Titta gärna in där. Du som har behörighet till Kornet hittar Hållbarhetsportalen här
 
Goda energiexempel blev artikelsamling
 
Under året har Skara stift kartlagt värme- och klimatsystemen i de drygt 400 kyrkor som finns i stiftet. Det resulterade också en artikelserie om goda exempel när det gäller energiåtgärder.

Nu kan du läsa artiklarna - om åtta av stiftets pastorat och församlingar - på Skara stifts webbplats.
 
Välkommen till syföreningsdagar 2023
 
”Den modiga kyrkan i Myanmar” är rubriken för årets syföreningsdagar som går av stapeln på stiftsgården Flämslätt 25, 26 och 27 april.

Huvudtalare är Magdalena Vogt från Act Svenska kyrkan som varit utsänd tillsammans med sin familj för att arbeta i Myanmar. Men det händer en massa annat trevligt och spännande. I år bjuder vi också in ideella och engagerade medarbetare i kyrkans secondhand-butiker, andra hantverksgrupper och kaféer.

Sista anmälningsdag är 20 mars.
Du läser allt om Syföreningsdagarna och hur du anmäler dig och din grupp här!
 
Aktuellt från Svenska Kyrkans Unga i Skara stift
 
Friluftsläger på Flarken
I sommar bjuder Svenska Kyrkans Unga i Skara stift in till friluftsläger på vår älskade friluftsgård Flarken 27 juni-2 juli.

Temat är Skapelsetid och under lägret kommer det finnas tid för både samtal, lek, bad, gudstjänster och massa friluftsliv såklart.
Lägret är för dig som är född 2013 eller tidigare och sista anmälan är 10 maj
Läs mer om lägret här!

Stiftsmästerskap i volleyboll
Undenäs-Forsvik bjuder in till Stiftsungdomsmässa och volleybollturnering i Karlsborgs pastorat! Kom och dela bröd och passa boll med varandra den 11:e mars 2023!

För dig som är 13 år (årskurs 7) och äldre. Mer info och anmälan hittar du här!
 
Välkommen till Lilleskogs själavårdsinstitut
 
På Lilleskogs själavårdsinstitut erbjuds ett program bestående av bland annat retreater och kurser. Välkommen att delta. 

Välkommen till författarkväll. 
Läs mer här!

Veckoslutsretreat med introduktion till ignatiansk spiritualitet. 
Läs mer här!

Välkommen till stilla dagar.
En stilla dag 18 april eller ett stilla dygn 18-19 april. Läs mer här!

 
 
Profilkurser 2023 - här är alla datum
Nu finns alla datum för profilkurserna 2023. Det blir profilkurser för dig som är administratör, barnledare, församlingspedagog, kyrkomusiker och vaktmästare - och präst- och diakonkurser som biskopen, i sedvanlig ordning, kallar till.
Läs mer här
 
Konfirmandnätverket möts i Mariestad i vår
I Mariestad har konfirmandupplägget ”70 steg” växt fram ur en längtan efter just detta; att låta mötet mellan församlingsliv och konfirmand stå i centrum. Hur ser upplägget ut i praktiken och vilket arbete sker bakom kulisserna? Hur förbereds församlingen att ta emot sina konfirmander och vilka erfarenheter har arbetslaget gjort? Detta kommer det att handla om vid vårens träff. Det blir också tillfälle till erfarenhetsutbyte.
Läs mer
Profilkurs för administratörer
Den 14-15 mars blir det kurs för dig som arbetar med administrativa uppgifter. Nu har anmälan öppnat! Rubriken för årets profilkurs för administrativ personal är ”Administratör i Svenska kyrkan idag och i morgon”. Bland annat kommer det att handla om arkiv och juridik, det omsorgsfulla mötet och om våra nya digitala system.
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
23-24 mars

Välkommen till kursen för diakoner och präster i mars. Då är rubriken "Liv i gemenskap - om spiritualitet och kommunitet". Det blir besök från Linköpings kloster, Franciskusgården i Jonsered, kommuniteten S:t Matteus och kommuniteten Oikus i Hammarkullen. Det blir också digital medverkan från Taize.
Läs mer
Präst- och diakonkurs
12-13 april

”Att följa och be med någon som inte är som jag - om lärjungaskap, funkisteologi och spiritualitet” är rubriken på präst- och diakonkursen i april.
Bland annat blir det medverkan från Lunds Allhelgonaförsamling, Guldhedskyrkan och från L´Arche i Manchester.
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
29-30 augusti

Rabbi Yonatan Neril, Fredrik Ivarsson, Annika Spalde och Lovisa Mienna Sjöberg finns bland de medverkande vid kursen för diakoner och präster i augusti. Då blir det också pilgrimsvandring. Rubriken är "Jorden vi ärvde -om skapelse och spiritualitet".
Läs mer
Präst- och diakonkurs
5-6 december

”Gud i dina händer – Att skriva, läsa, be, sjunga, dela texter/böner/psalmer som håller över tid” är rubriken på 2023 års sista kurs för diakoner och präster. Medverkar gör Maria Kuchen, Christina Lövestam, Leif Nahnfeldt och Charlotte Frycklund. 
Läs mer
 
 
Digital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Inspirationskonferens om lokalförsörjningsplanering
Förra höstens uppskattade inspirationskonferens om hur vi skapar goda förutsättningar för lokalförsörjningsplanering kommer tillbaka i ny tappning. Den 7 februari 2023 är du välkommen till en digital förmiddag fylld av inspiration och delade erfarenheter.
Läs mer
 
Att vara kyrka - om delaktighet och idealitet
Att vara kyrka är en kurs för församlingar som önskar utveckla arbetet kring delaktighet och engagemang genom att involvera, inspirera och rekrytera ideella medarbetare i församlingarna.
Kursen riktar sig till anställda, förtroendevalda eller ideella medarbetare som samordnar och leder ideella medarbetare i att bli möjliggörare för ideellt engagemang.
Läs mer
Utbildning för nätvandrare
 
Om du är anställd i en av Svenska kyrkans församlingar kan du utbilda dig till nätvandrare, och ha nätvandring som en av dina arbetsuppgifter i din församling. Du söker nätvandrarutbildningen i samverkan med din församling och kyrkoherde. 
Läs mer
 
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


MARS
- Vård och värn av kyrkorummet, 6

APRIL
- Profilkurs för barn- och ungdomsledare, 18-19


 
 





SEPTEMBER
- Profilkurs för kyrkomusiker, 26-27
- Kyrkopedagogik, start i september

OKTOBER
- Profilkurs för församlingspedagoger, 17-18
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER