Välkommen till digitalt informationsmöte om SKR:s nya satsning för fullföljd utbildning
 

UP2 är ett paket med både utbildning och praktik för kommunala skolhuvudmän. I det ingår både att driva förändringsprocesser och att öka sin kompetens när det gäller att arbeta kunskapsbaserat och systematiskt för att motverka studieavbrott och främja fullföljd utbildning.
 
 
Välkommen till informationsmöte för skolchefer den 16 februari
 
Terminens första webbsända möte för skolchefer sänds den 16 februari, kl. 08:00-08:50. Mötet gästas av skolminister Lotta Edholm.
 
 
Ryktesspridning om socialtjänsten oroar
 
Monica Sonde konstaterar i årets första blogginlägg att den organiserade desinformationskampanj som uppmärksammades under förra året håller i sig och tyvärr fått fäste. Det är allvarligt. Här har alla samhällsaktörer en viktig uppgift att bidra till att motverka dessa rykten.
 
 
Nytt stöd för inköp av it i skolan
 
Nu finns ett nytt stöd för alla som är involverade i upphandling av it-tjänster och it-relaterade produkter för skolan. Stödet är anpassat för skolans värld och riktad till flera olika målgrupper, bland annat verksamhetschefer. Ytterst ska stödet också bidra till att skolhuvudmännen bättre kan bygga upp ett ändamålsenligt digitalt ekosystem för samtliga användares behov. 
 
 
Webbsändningar 
 
 
Förskola för fler barn – erbjudande om plats (16 feb)
Välkommen till SKR:s andra digitala seminarium om ökat deltagande i förskolan. Fokus ligger denna gång på kommunernas uppdrag att reservera förskoleplats till nyinvandrade barn, samt sträva efter att erbjuda plats till andra barn som behöver stöd i sin språkutveckling.
Information och anmälan: Förskola för fler barn
 
Fullföljd utbildning i fokus (20 feb)
Välkommen till en webbsändning där SKR lyfter erfarenheter och lärdomar av de senaste årens utvecklingsarbete med fokus på att fler unga ska fullfölja en gymnasieutbildning. Vi blickar också framåt och berättar vad som är på gång.
Fullföljd utbildning i fokus | SKR
 
Våldsförebyggande arbete med unga (23 feb)
Våld och kränkningar är en del av många ungas vardag. Vad kan skolan och andra verksamheter göra för att förebygga? SKR arrangerar en digital heldag om våldsprevention, som lyfter forskning, verktyg och exempel hur kommuner kan öka ungas trygghet och bidra till ett jämställt samhälle fritt från våld.
Våldförebyggande arbete med unga
 
 
Nyheter från andra aktörer
 
 
Skolverket konferens: Att leda digitalisering
Att ta ansvar för att leda digitaliseringen av skolan har kanske aldrig varit viktigare än nu. Under våren 2023 arrangerar därför Skolverket tillsammans med RISE och med inspel från SKR konferensen Leda digitalisering – en konferens för nämndpolitiker och skolchefer. Konferensen är fysisk och äger rum på flera platser runt om i landet med start i Göteborg den 9 mars. Konferensen är kostnadsfri. 
Skolverket: Leda digitalisering – en konferens för nämndpolitiker och skolchefer i Göteborg
 
Skolverket: Webbinarium om regional planering och dimensionering av utbildning
Jobbar du med att planera utbildning på gymnasial nivå och vill veta mer om regional planering och dimensionering? I mars erbjuder Skolverket ett webbinarium om kommande ändringar och vad de kommer att innebära för gymnasieskolan och komvux. Webbinariet riktar sig till dig som är huvudman eller skolchef och du kan välja att delta den 15 eller 17 mars.
 
Anmäl förlängt barnbidrag och studieavbrott till Försäkringskassan
Grundskolor behöver meddela Försäkringskassan om någon elev ska gå kvar i grundskolan även efter att hen har fyllt 16 år för att eleven ska få förlängt barnbidrag. Om elevens skola meddelar detta redan under vårterminen så slipper familjer få ett avbrott i utbetalningen av barnbidrag (och i vissa fall även flerbarnstillägg). Försäkringskassan behöver också få information från skolor om en elev har avbrutit sina studier för att förhindra felaktiga utbetalningar av barnbidrag.
Försäkringskassan: information om att anmäla förlängt barnbidrag eller studieavbrott
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark
 
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00