Vi ses i Skövde 3-4 februari!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Arrangörer sökes till 2024
 
Vi söker arrangörer till U17- och U20-SM, 2024
Datum
U17: 16-17 mars, 2024
U20: 6-7 april, 2024
Kontakta Kristina Edsberg vid intresse, kristina.edsberg@brottning.rf.se

Brottningsforum 20-21 maj, Stockholm
 
Tränarforum 26-27 augusti, Malmö
 
Information kommer och anmälan öppnar inom kort. Men skriv upp i kalendern redan nu.
 
Tre möjligheter att gå Brottning Grund
 
Tre Brottning Grund är inplanerade hittills under våren. Gå in och anmäl er;
Sandviken 28 januari
Skövde 12 februari
Arboga 23 april

Är ni intresserade av att ha en Brottning Grund i ert distrikt - hör av er till Conny Tärnklev,  conny.tarnklev@umu.se.
 
Påminnelse - Remiss om regionsindelning
 
En remiss gällande förslag till ny regionindelning, har skickats ut till alla brottningsklubbar och special- distriktsidrottsförbund (SDF). Den skickades ut 13 december till klubb- respektive distriktsmejladressen ni uppgett i Idrott Online. Vänligen notera sista svarsdag den 25 januari 2023, samt att remissvaren ska vara i pdf-format. Remissvar skickas till info@brottning.rf.se
Frågor besvaras av:
Kajsa Johansson Källberg, fam.kaellberg@hotmail.com
Samuel Lund, samuel.lund@brottning.rf.se

Påminnelse - Återrapportering av ekonomiskt stöd
 
En lite påminnelse om att alla som sökt och fått projektstöd under 2022 ska skicka in sina återrapporter snarast. Återrapporteringen är en förutsättning för att kunna söka projekstöd under 2023.
Läs mer om vad som gäller vid redovisning av ekonomiskt stöd här.
 
 
Klubbträff Wresfit 26 januari
 
En påminnelse till alla klubbar med Wresfitverksamhet om den digitala träffen 26 januari. Gå in och anmäl er till träffen här,

Varmt välkomna även ni som funderar på eller vill dra igång Wresfit. Här får ni veta mer om Wresfit.

Mejl med möteslänk är utskickad, men finns även i inbjudan: Inbjudan Wresfitträff pdf

Syftet med träffen är erfarenhetsutbyte och översyn av behov av exempelvis utbildning eller annat stöd från SBF.
Har ni frågor, kontakta malin.kjebon@brottning.rf.se
 
Inför senior- SM i Skövde
 
Sista anmälningsdag 25 februari. Anmälan skickas till info@smskovdeabk.se 
Inbjudan och info hittar ni här.

SM i Skövde är första uttagningstävlingen inför vårens Europamästerskap, vilket kommer innebära stor konkurrens i många av viktklasserna och många spännande uppgörelser att se fram emot.

På damsidan är det stora affischnamnet Jonna Malmgren, regerande Europamästare i 53 kg och en av två brottare som fått klartecken för EM-start på förhand. I startfältet finns även Johanna Lindborg i 62 kg, EM-medaljör 2020 och för närvarande 10:a på världsrankingen. Utöver dessa tävlar också många unga och lovande brottare, däribland Nora Svensson och Caroline Kvist som båda tog medalj vid fjolårets U20-EM, samt tidigare Europamästaren för juniorer Tindra Sjöberg.

På herrsidan är en brottare klar för EM: Albin Olofsson i 77 kg, femma vid fjolårets EM och regerande svensk mästare i viktklassen över. Albin kommer sannolikt ställa upp i 82 kg även i år, och utmanas där om SM-titeln av bland andra klubbkamraten Lukas Ahlgren, som tog brons på U23-VM i höstas och vann SM 2021.

I 87 kg finns mästerskapets på förhand största konkurrenssituation, där vi har två världsbrottare som slåss om platsen: VM-medaljören Alex Kessidis och EM-medaljören Zakarias Berg. Förra året möttes de vid två tillfällen och vann varsin match, vilket resulterade i att Zakarias Berg representerade Sverige vid EM och Alex Kessidis åkte på VM. I viktklassen finns även flera unga och lovande utmanare som kommer att göra sitt bästa för att stöka till det för favoriterna: bland andra Algot Källman och Hamza Sertcanli.

I 97 kg kommer kampen troligtvis stå mellan rutinerade landslagsbrottarna Aleksandar Stjepanetic och Oskar Johansson, som dock utmanas av 20-årige Måns Klostermann, bronsmedaljör vid fjolårets U20-EM.

Några ytterligare brottare att hålla koll på under SM i Grekisk/romersk stil: Ardit Fazljija i 60 kg, Niklas Öhlén och Alexander Bica i 67 kg, samt fjolårets medaljtrio i getingboet 77 kg: Simon Borkenhagen, Adam Strandner och Daniel Soini.

I herrarnas fristil står inga EM-platser på spel men vi kan trots det se fram emot sevärd brottning och rafflande bataljer i flera av viktklasserna. Många av förhandsfavoriterna saknar svenskt medborgarskap och efter krigsutbrottet i Ukraina kan vi också vänta oss ett flertal ukrainska namn i startlistorna, då Ukraina är en stark fristilsnation och många brottare har tagits emot av svenska klubbar under året.

Därmed mycket ovisst på förhand om vilka som kommer att slåss om fristilsmedaljerna, men här är några namn att hålla koll på utifrån fjolårets prislistor: Andrii Stoianov, Hossein Jeddi, Morteza Mohammadi, Elchin Mammadov, Emil Bertzell, Jonas Nyberg, Vilhelm Larsson, Mohammad Timori och Fardin Anosheh.

Hela mästerskapet sänds på brottningplay.se
 
SM-veckan tillbaka
 
Senior-SM närmar sig. I år är mästerskapet en del av SM-veckan. Det innebär ett innehållsrikt program utöver brottningen. 

Hela mästerskapet sänds på brottningplay.se

SVT sänder delar av det och här hittar ni deras sändningstider.

Info om arrangemanget hittar ni antingen på hemsidan smveckan.se eller via SM-veckans app
Den finns där appar finns. Där hittar du allt du behöver veta under genomförandet så som programmet, nyheter, erbjudanden samt info till bara deltagare (kolla i inställningar i appen och klicka i att du är deltagare). 

Mer än bara idrott på SM-veckan
Mötesplats SM-veckan på Skövde Arena (1 – 3 februari)  bjuder på spännande föreläsningar med intressanta gäster inom aktuella ämnen och forskning och SM-festen After Game  bjuder på liveframträdanden, kulturaktiviteter, mat och musik.
 
Vilka kan utmana de regerande mästarna?
 
För den som vill ladda ännu mer inför SM kan vi tipsa om att följa Svenska Brottningsrenässansen (SBR) på Instagram. SBR som nyligen firar ett år med sin strävan efter att lyfta fram Svensk Brottning på olika sätt.
I den senaste inläggen plockar de fram sina förslag på utmanare om guldmedaljerna under SM i Skövde. 
Följ dem på @sbr.wrestling
 
Glada stipendiater. Luaks Ahlgren och Olivia Henningsson
Elitidrottsstipendiaterna på galan
 
Två brottare fick elitidrottsstipendiet 2022/23. Lukas Ahlgren, AIK Brottning och Olivia Henningsson, Helsingborgs WT fick ta emot sin stipendiecheck på årets Idrottsgala. 
 
 
ÖIS ordförande Thomas Svensson och brottaren Sonja Jönsson. Foto: Benedikta Cavallin/Sveriges Radio
SR på Tomtebrottningarna i Nordstan
 
Lyssna till radioninslaget om ÖIS årliga tävling, Tomtebrottningarna, där 70 barn deltog. Och hör brottaren Sonja Jönsson, berätta om hur man bäst förbereder sig för en brottningsmatch. 
Till inslaget:
https://sverigesradio.se/artikel/over-70-barn-intog-nordstan-for-att-brottas-forsta-tavlingen-for-manga
 
Den hållbara idrottaren - hitta din balans
 
En handbok om energibalans, energibrist och ätstörningar.
Handboken är framtaget av Svenska Skidförbundet men riktar sig till alla idrottare. Det handlar om att sträva efter en hållbar energibalans som aktiv – för att må bra, utvecklas inom idrotten och hålla långsiktigt. Materialet riktar sig till aktiva, föräldrar/vårdnadshavare och tränare inom idrotte i syfte att ge lättillgänglig kunskap i ämnen som kan vara svåra att prata om, och att den ökade kunskapen kan bidra till en rolig, lång och hälsosam aktiv karriär. 

Denna bok har tagits fram under ledning av Svenska Skidförbundet i samarbete med Riksidrottsförbundet och Jämställdhetsmyndigheten. Författare: Martina Höök, Emma Forsén Mantilla, Emma Lindblom, Göran Kenttä, Jan Wall

Den hållbara idrottaren pdf 
 
Wresfittröjor i shopen
 
Nu finns det Wresfithoodies och -t-shirts i supportershopen. 
Ta chansen och ladda upp med supporterkläder inför säsongens mäststerskap. Eller varför inte en mössa?
Till shopen