Förändrade arbetssätt kan ge vassare välfärd
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Förändrade arbetssätt kan ge vassare välfärd
 
De anställda i vården är välutbildade och har hög kompetens. På Sahlgrenskas hud- och könssjukvård har undersköterskor och sjuksköterskor fått ta ett större ansvar för olika behandlingar, som tidigare gjorts av läkare, vilket har kapat väntetiderna rejält. Att tänka nytt kring hur både arbetssätt och organisation kan förändras är något alla kan dra nytta av för att utveckla välfärdens verksamheter, skriver Caroline Olsson, avdelningschef på SKR. 
Arbetsgivarbloggen
 
Så upplever välfärdens medarbetare sin arbetsmiljö
 
En större andel av medarbetarna inom kommuner och regioner upplever att de har intressanta, stimulerande, omväxlande och meningsfulla arbeten än generellt på arbetsmarknaden. Samtidigt upplever fler av dessa medarbetare en hög arbetsbelastning och att de har ett psykiskt påfrestande arbete än totalt på arbetsmarknaden.
Rapporten Arbetsmiljöarbetet i kommuner och regioner
 
Kraftsamling krävs mot hot, hat och våld i välfärden
 
SKR har skickat en hemställan till regeringen med förslag i syfte att gemensamt kraftsamla mot hot, hat och våld som medarbetare och förtroendevalda i kommuner och regioner utsätts för.
– Nu vill vi att regeringen tar taktpinnen och skyndar på ett antal åtgärder som krävs för att kommuner och regioner bättre ska kunna trygga arbetsmiljön, säger Peter Danielsson, ordförande för SKR. 
SKR:s förslag på åtgärder i hemställan
 
Ombudsfördelning inför SKR:s kongresser fastställd
 
SKR:s valnämnd har fastställt resultatet av ombudsvalet för SKR:s kongresser under mandatperioden 2023-2027. Under 2023 möts SKR:s valkongress i Stockholm den 21 mars och SKR:s ordinarie kongress den 15-16 november i Helsingborg.
Fastställd ombudsfördelning
 
Jobba med friskfaktorer – 8 säkra sätt
 
Närvarande ledarskap, bra kommunikation och delaktighet – det är några av de friskfaktorer som får människor att må bra på jobbet. Testa de forskningsbaserade råden på er egen arbetsplats.
Åtta friskfaktorer - tänk så här, Suntarbetsliv
 
Vård och omsorg
 
 
Insatser för att utöka VFU
Ta del av en färsk rapport som ger en samlad bild av förutsättningar och behov samt konkreta förslag till insatser för att regioner och kommuner ska kunna öka antalet platser för verksamhetsförlagd utbildning på sjuksköterske-programmet.
Jag vill läsa rapporten
 
Prata med personal om skyddad titel för undersköterskor
Socialstyrelsen har tagit fram stöd hur du som chef kan förbereda dig och din personal. Prata med dina medarbetare om förändringarna och fundera på hur din verksamhet kan komma att påverkas.
Information till arbetsgivare
 
Verktyg om kompetensbehov inom socialtjänsten
Verktyget Koll på socialtjänstens kompetensförsörjning hjälper dig att få perspektiv på hur kompetensförsörjningen ser ut i din kommun, ert framtida rekryteringsbehov och vissa personalmått.
Verktyget Koll
 
Statsbidrag för att främja ett hållbart arbetsliv inom vård och omsorg
Medel kan sökas för kostnader avseende projekt som innebär att verksamheten prövar nya eller vidareutvecklar befintliga arbetsmetoder, arbetssätt eller arbetstidsmodeller för att långsiktigt stärka arbetsmiljön.
Återhämtningsbonusen 2023, Socialstyrelsen
 
Kurser och evenemang
 
 
Anmäl dig till SKR:s vårkurser
Ta del av vårens kursutbud inom arbetsgivarfrågor och anmäl dig redan nu. De flesta evenemang har vi ställt om till digitala för bästa tillgänglighet. 
Kurser arbetsgivarfrågor
 
Riskorienterat arbetssätt (flera datum)
Anmäl dig till digitala informationsträffar och utbildningar om riskorienterat arbetssätt. Syftet är att förebygga sjukfrånvaro och bidra till friska arbetsplatser. 
Jag vill anmäla mig
 
Kollegial handledning (6 februari och 9 mars)
SKR och Helsingborgs stad erbjuder en utbildning i kollegial handledning för individuell utveckling. Syftet är att utveckla ett främjande arbetssätt för medarbetare och bidra till att öka förmågan att reflektera över sådant som sker i krävande arbetssituationer.
Jag vill anmäla mig
 
Omställningsdagen (9 februari)
Den 9 februari erbjuder Omställningsfonden ett digitalt arrangemang med föresläsningar och prisutdelningar. Bland annat kommer årets karriärväxlare och årets kompetensutveckling att koras.
Jag vill anmäla mig
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00