Så skapar vi trygga HVB-hem
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Så skapar vi trygga HVB-hem för både barn och personal
 
Situationen på HVB-hem har debatterats flitigt senaste tiden. För att skapa en trygg miljö för både barn och personal krävs rätt förutsättningar. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Kraftsamling krävs mot hot, hat och våld
 
SKR har skickat en hemställan till regeringen med förslag för att gemensamt kraftsamla mot hot, hat och våld mot välfärdens medarbetare och förtroendevalda. Den senaste tiden har socialtjänsten drabbats extra hårt.
– Nu vill vi att regeringen tar taktpinnen och skyndar på ett antal åtgärder som krävs för att kommuner och regioner bättre ska kunna trygga arbetsmiljön, säger SKR:s ordförande Peter Danielsson.
Hemställan om åtgärder mot hot, hat, våld och otillåten påverkan
 
Hur säkerställer vi platser på SiS för barn och unga?
 
Statens intuitionsstyrelse (SiS) har utökat platserna inom slutna ungdomsvården, men efterfrågan är fortsatt stor. Därför bjuder SKR in till en webbsändning om vad SiS, socialtjänst och psykiatri kan göra för att säkra en trygg och säker vårdkedja framöver.
6 februari – webbsändning om platser på SiS
 
Överenskommelse om psykisk hälsa och suicidprevention
 
Regeringen och SKR har slutit en överenskommelse om psykisk hälsa och suicid­prevention 2023. Ett av målområdena är insatser för barn och unga, samt insatser för att stärka första linjens vård och barn- och ungdomspsykiatrin.
Drygt 1,6 miljarder fördelas till kommuner och regioner
 
Få koll på kompetensförsörjningen
 
SKR har tagit fram ett enkelt verktyg för kommuner att få en bild av kompetensbehovet, av bland annat undersköterskor och socialsekreterare. I verktyget får du en lokal prognos och kan jämföra med andra kommuner.
Verktyget Koll på socialtjänstens kompetensförsörjning
 
Mer från SKR
 
 
Utvecklingsarbete om normbrytande beteende
Under 2023 genomförs ett utvecklingsarbete där 66 kommuner får stöd att implementera Socialstyrelsens kunskapsstöd om insatser till barn och unga för att motverka normbrytande beteende och återfall i brott. Målet är att öka kunskap om verksamma insatser och implementering. Arbetet sker inom Partnerskapet där SKR, Socialstyrelsen och RSS ingår.
Lär mer om arbetet på Kunskapsguiden
 
Stöd för digitalisering – ny version av LIKA Socialtjänst
Nu finns en ny uppdaterad version av LIKA Socialtjänst – verktyget som underlättar digitalisering i socialtjänsten. Med verktyget kan du utvärdera socialtjänstens digitalisering i din kommun och få stöd att prioritera rätt insatser och aktiviteter.
LIKA Socialtjänst 4.0
 
Viktig utredning om statlig e-legitimation
Den 22 december gav regeringen besked att en statlig e-legitimation ska utredas. SKR har efterfrågat en statligt godkänd e-legitimation som fungerar för alla.
Dagens lösningar utestänger vissa grupper
 
Vägledning om sekretess inom prehospital akutpsykiatri
SKR har tagit fram en vägledning för sekretess och informationsöverföring vid samverkan inom prehospital psykiatri – till exempel mellan ambulans, larmcentral, psykiatri, polis, primärvård, räddningstjänst och socialtjänst.
Sekretess inom prehospital akutpsykiatri
 
Lärdomar och verktyg för kristider
Pandemiåren 2020–2021 samlade SKR erfarenheter och goda exempel från forskare, chefer, HR- och arbetsmiljöexperter. Nu finns de viktigaste lärdomarna samlade i en skrift, som ger inspiration och verktyg att stärka arbetsmiljö och förebygga psykisk ohälsa.
Från teori till praktik i kristider
 
Lärande exempel 
 
 
I SKR:s exempelbank finns tips om goda arbetssätt, projekt och utvecklingsarbeten i kommuner och regioner. Här listar vi några från socialtjänsten. Låt dig inspireras!
 
Säkrare arbete med familjer i hederskontext
Malmö stad har tagit fram ett stödmaterial och screeninghjälpmedel för arbetet med familjer i hederkontext. Materialet underlättar tidig upptäckt, och ger socialtjänsten stöd att ge tryggare insatser för utsatta barn och unga.
Lärande exempel från Malmö
 
Samarbete ökar tillgängligheten för äldre
Under flera år har Övertorneå kommun arbetat med utveckling, välfärdsteknik och digitalisering av äldrevården. Arbetet har lett till ökad samverkan med regionen och lösningar som ökar tillgängligheten för äldre.
Lärande exempel från Övertorneå
 
Kurser och konferenser 
 
 
23 januari
Välfärdsbrott i äldreomsorgen
Hur upptäcker vi välfärdsbrott inom äldreomsorgen, och vilka åtgärder kan vi sätta in? Uppsala och Sollentuna kommun delar med sig av erfarenheter. Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till chefer, utvecklare, utredare och ekonomer med ansvar för utbetalningar i kommuner.
Sista dag för anmälan 20 januari
 
27 januari
Sammanhållen vård- och omsorgsdokumentation
Sedan 1 januari har socialtjänsten och hälso- och sjukvården ökade möjligheter att dela information. Vad innebär nya lagstiftningen och vilket stöd kan nationella aktörer ge? Seminariet lyfter även lärdomar från Västerås stad och en förstudie om informationsdelning som gjorts av Västkom och SKR.
Sista dag för anmälan 24 januari
 
6 februari och 9 mars
Kollegial handledning
Studier visar att reflektion är en form av återhämtning. SKR och Helsingborgs stad ger nu en utbildning i kollegial handledning. Metoden underlättar för medarbetare att reflektera över krävande arbetssituationer och kan bidra till bättre samarbete, ledarskap och hållbara arbetssätt.
Sista dag för anmälan 26 januari
 
9 februari
Välfärdsbrottslighet
SKR, Brå och Ekobrottsmyndigheten arrangerar en gemensam konferens om välfärdsbrottslighet och vilka verktyg kommuner har till sitt förfogande. Medverkar gör Skatteverket, Försäkringskassan och du får ta del av exempel från olika kommunala verksamheter.
Sista dag för anmälan 3 februari
 
23 februari
Våldsförebyggande arbete med unga
Våld är en del av många ungas vardag – i skolan, på nätet och i kärleksrelationer. Vad kan socialtjänst, skola och andra verksamheter göra för att förebygga? SKR bjuder in till en heldag om forskning och goda exempel.
Sista dag för anmälan 22 februari
 
24 februari
Aktuellt inom socialpolitik
Vilka utredningar, lagändringar och nationella satsningar är på gång inom socialtjänstens område? SKR bjuder in förtroendevalda, chefer och strateger till en webbsänd heldag om de mest aktuella frågorna just nu.
Sista dag för anmälan 23 februari
 
15–16 mars
Kommunala dödsbodagar
SKR ger en två dagars utbildning om kommunal dödsbohandläggning, som bland annat tar upp dödsboanmälan, provisorisk dödsboförvaltning, gravsättning och frågor kopplat till ekonomiskt bistånd för begravning.
Sista dag för anmälan 15 februari
 
8 mars – save the date!
Arbete för personer med funktionsnedsättning
Att människor med olika funktionsnedsättningar får meningsfull sysselsättning ger vinster både för individ och samhälle. SKR bjuder in till en halvdag om hur arbetsgivare kan anpassa arbetsmiljön, bredda rekryteringen och ta tillvara kompetensen hos personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.
Håll utkik i kalendariet på skr.se
 
8 mars – save the date!
Boende – en fråga om livskvalitet
En stabil boendesituation är grunden för hälsa och livskvalitet. Under en halvdag lyfter SKR exempel på boendelösningar och stödinsatser för personer som lever med funktionsnedsättning, psykisk ohälsa, aktivt missbruk eller våldsutsatthet.
Håll utkik i kalendariet på skr.se
 
23 mars
Hedersrelaterat våld – tidiga förebyggande insatser
Vad kan socialtjänsten och andra aktörer göra för att motverka hedersnormer och förebygga våld och förtryck? SKR bjuder in till en heldag om metoder och arbetssätt. Medverkar gör Hanna Cinthio, forskare i socialt arbete, samt MFoF som har ett uppdrag om föräldraskapsstöd i hederskontext.
Sista dag för anmälan 22 mars
 
27 mars
Dokumentation, offentlighet och sekretess i socialtjänsten
Regelverken kring offentlighet och sekretess kan vara krångliga.
Samtidigt måste socialtjänsten kunna göra skyndsamma bedömningar om en handling kan lämnas ut, och en felaktig bedömning kan få allvarliga konsekvenser. SKR:s heldagskurs ger dig grunderna om regleringen på området.
Sista dag för anmälan 20 mars
 
28 mars och 18 april
Utbildning IBIC – save the date!
Under våren ger SKR och Socialstyrelsen en utbildning för dig som leder eller ska utveckla arbetet med IBIC. Det första tillfället riktar sig till kommuner som är på gång att införa IBIC, det andra vänder sig till kommuner som redan har några års erfarenhet av arbete med IBIC.
Håll utkik i kalendariet på skr.se
 
18 april
Föra talan i domstol – LVU och LVM
Hur går det till när socialnämnden ska föra talan i domstol i samband med beslut eller ansökan om tvångsomhändertagande av barn och unga eller personer med skadligt bruk? SKR:s kurs ger dig grunderna om vad du som socialsekreterare behöver tänka på.
Sista dag för anmälan 11 april
 
27 april
Stärkt barnrättsperspektiv i familjerätt
Hur kan barnrättsperspektivet implementeras i arbetet med vårdnadstvister? Hur har rättspraxis utvecklats och vilka metodstöd finns idag? SKR bjuder in till seminarium med Östermalms stadsdelsförvaltning, Familjens jurist, MFoF och Jämställdhetsmyndigheten.
Sista anmälningsdag 26 april
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Prata med personal om skyddad titel för undersköterskor
Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Socialstyrelsen har tagit fram stöd hur du som chef kan förbereda dig och din personal. Prata med dina medarbetare om förändringarna och fundera på hur din verksamhet kan komma att påverkas.
Förberedelser inför att undersköterska blir skyddad yrkestitel
 
Utredning om nationell strategi för att förebygga våld mot barn
Utredningen En uppväxt fri från våld har lämnat sitt slutbetänkande. Utredningen föreslår bland annat en ny lag om kommuners ansvar att förebygga och bekämpa våldet, samt en miljardsatsning på forskning och statsbidrag för metodutveckling.
Nationell strategi mot våld mot barn
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00