Flera nya överenskommelser för hälso- och sjukvården
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Nya överenskommelser mellan regeringen och SKR
 
Regeringen och SKR har slutit flera överenskommelser inom hälso- och sjukvården som berör kommuner och regioner. 
 
Satsningar på kvinnors hälsa och förlossningsvård 
Insatser för en mer personcentrerad, tillgänglig och jämlik mödrahälsovård, förlossningsvård och eftervård. Överenskommelsen innehåller även en breddad satsning på kvinnors hälsa utifrån ett livscykelperspektiv.
Överenskommelse om kvinnors hälsa och förlossningsvård
 
Över 6 miljarder kronor till en god och nära vård
Överenskommelsen omfattar fyra utvecklingsområden som alla syftar till att stödja utvecklingen av hälso- och sjukvården med särskild inriktning på nära vård.
Överenskommelse om god och nära vård
 
Satsning på vårdens arbete med civilt försvar
SKR och regeringen har träffat en överenskommelse om hälso- och sjukvårdens arbete med civilt försvar. Regeringen ökar medlen till regionerna från 200 miljoner kronor för 2022 till 400 miljoner kronor för 2023.
Överenskommelse om vårdens arbete med civilt försvar
 
326 miljoner kronor till säker och jämlik vård
SKR och regeringen har slutit en överenskommelse om sammanhållen, säker och jämlik vård 2023. Överenskommelsen mellan regeringen och SKR omfattar insatser på fem olika områden som alla bidrar till en vård som är mer effektiv, har högre kvalitet och som innebär en bättre upplevelse för patienterna.
Överenskommelse om säker och jämlik vård
 
Överenskommelse läkemedelskostnader 2023
Formerna för finansiering, subvention och prissättning av läkemedel är för närvarande föremål för översyn. Utformningen och upplägget från 2022 års överenskommelse gäller även för 2023.
Överenskommelse läkemedelskostnader 2023
 
Fem prioriteringar för att stärka kvinnors hälsa
 
Åtta års satsning för att stärka kvinnors hälsa och förlossningsvården har gett oss många insikter till det fortsatta arbetet. Under hösten och vintern har vi på SKR som jobbar med satsningen på kvinnors hälsa och förlossningsvård träffat alla regioner för att diskutera deras arbete i dag och vilka utmaningar de ser framåt. Eva Estling, samordnare för kvinnors hälsa och förlossningsvård, har sammanfattat detta på Vårdbloggen.
Fem prioriteringar för att stärka kvinnors hälsa
 
Öppen samordning för psykisk hälsa 2023
 
Inom ramen för Kraftsamling för psykisk hälsa bjuder SKR in till regelbundna återkommande samordningsmöten inom psykisk hälsa inom olika teman: digitala lösningar, barn och unga, suicidprevention, migration och äldre.

Vill du ha en inbjudan till kommande samordningsmöten? Skicka ett mejl till kraftsamlingpsykiskhalsa@skr.se och skriv vilket/vilka samordningsmöten.
 
Mer från SKR
 
 
Förändrade patientavgifter 2023
Sveriges regioner har fastställt 2023 års patientavgifter och nivåer för högkostnadsskydd. I alla regioner betalar patienten högst 1 300 kronor förutom i Region Uppsala där patienten betalar som mest 1 200 kronor.
Förändrade patientavgifter 2023
 
Hur säkerställer vi platser på SiS för barn och unga?
Statens institutionsstyrelse (SiS) har utökat platserna inom den slutna ungdomsvården, men efterfrågan är fortsatt stor. Därför bjuder SKR in till en webbsändning om vad SiS, socialtjänst och psykiatri kan göra för att säkra en trygg och säker vårdkedja framöver.
Hur säkerställer vi platser på SiS för barn och unga?
 
Färre skador inom sjukvården
Andelen vårdskador har minskat inom både somatisk sjukhusvård, covid-vård och psykiatrisk vård. Det visar nya rapporter från SKR, som bygger på granskningar av slumpvis utvalda journaler i regionerna.
Färre skador inom sjukvården
 
Förändrade arbetssätt kan ge förbättrad välfärd
Att tänka nytt kring hur både arbetssätt och organisation kan förändras är något alla kan dra nytta av för att utveckla välfärdens verksamheter, skriver Caroline Olsson, avdelningschef på SKR.
Förändrade arbetssätt kan ge förbättrad välfärd
 
Hur hjälper vi patienter med urinvägs- och bäckenbottenbesvär?
Nationella arbetsgruppen för bäckencancerrehabilitering har tagit fram en serie med nio studioproducerade föreläsningar. Innehållet handlar om olika behandlingar och råd som hjälper patienter med urinvägs- och bäckenbottenbesvär efter bäckencancer.
Hur hjälper vi patienter med urinvägs- och bäckenbottenbesvär?
 
Webbutbildning för hälsoinformatörer
Denna webbutbildning bygger på rekommendationerna från den europeiska kodexen mot cancer. Den ger också aktuella fakta samt statistik om cancer samt information om hur man blir hälsoinformatör och råd för att lyckas i uppdraget.
Webbutbildning för hälsoinformatörer
 
Vägleda patienter med tarmproblem till behandling och egenvård
Det finns flera behandlingar och egenvårdsråd som kan förbättra tarmfunktionen. I en ny utbildning ges vårdgivare ett kunskapsstöd för att systematiskt vägleda patienten genom dem.
Vägleda patienten med tarmproblem till behandling och egenvård
 
Enklare och snabbare att registrera i RiksSvikt
I Region Värmland har kvalitetsregistret RiksSvikt lyckats hämta åttio procent av registrets variabler när journaluppgifter överförs till registret. Detta har mer än halverat den totala registreringstiden för vårdpersonal.
Vårdpersonal sparar tid på förenklad överföring
 
Övriga nyheter
 
 
Prata med personal om skyddad titel för undersköterskor
Den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel. Socialstyrelsen har tagit fram stöd hur du som chef kan förbereda dig och din personal. Prata med dina medarbetare om förändringarna och fundera på hur din verksamhet kan komma att påverkas.
Förberedelser inför att undersköterska blir skyddad yrkestitel
 
MTP-rådet får ny ordförande
Ny ordförande för Medicintekniska produktrådet (MTP-rådet) är Ulrica Fjärstedt. Ulrica har varit ledamot sedan starten 2019 som representant för Sjukvårdsregion Mellansverige.
MTP-rådet får ny ordförande
 
Evenemang och kurser
 
 
1 februari
Glo och sno - exempel på amningsutbildning för hela vårdkedjan
I detta seminarium presenterar två regioner sin amningsutbildning som erbjuds till verksamheter i graviditetsvårdkedjan. Glo och sno är en seminarieserie för dig som arbetar med frågor som rör kvinnors hälsa och vården före, under och efter graviditet.
Glo och sno - Exempel på amningsutbildning för hela vårdkedjan
 
3 och 15 februari 
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro
SKR ger stöd till kommuner och regioner som vill stärka sin kompetensförsörjning genom ett riskorienterat arbetssätt i syfte att bidra till friskare arbetsplatser och förebygga sjukfrånvaro.
Riskorienterat arbetssätt för minskad sjukfrånvaro
 
8 februari 
Vad är primärvårdens uppdrag? Så kan vi stödja det befolkningsinriktade arbetet
Hur kan primärvården ta sig an förebyggande insatser för befolkningen och varför är det viktigt? Välkommen till en workshop som utgår från de nya skrivningarna i hälso- och sjukvårdslagen som pekar på att primärvården ska tillhandahålla befolkningsinriktade insatser. 
Vad är primärvårdens uppdrag?
 
14 februari
Att leda mot en nära vård, informationstillfälle 1
SKR erbjuder en föreläsning med grundläggande information om nära vård och vad omställning till nära vård kan innebära i uppdraget som förtroendevald.
Att leda mot en nära vård, informationstillfälle 1
 
8 mars
Att leda utveckling för bättre tillgänglighet 2023
SKR erbjuder ledare med team från verksamheter i regioner och kommuner en distansutbildning att delta i ett nationellt digitalt utvecklingsprogram under 2023. Syftet är att systematiskt förbättra tillgängligheten i den egna verksamheten genom strukturerat metodstöd, praktiskt görande och lärande av andra. 
Att leda utveckling för bättre tillgänglighet 2023
 
21 mars
Ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer
Regionala cancercentrum arrangerar ett seminarium för att informera om en ny webbutbildning som ska ge ökad förståelse för de komplikationer som kan drabba individer som behandlats för cancer som barn.
Ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer
 
27-28 mars
Barnrättskonferens 2023
Detta är en tvådagars konferens om barnets rättigheter. Konferensen utgår ifrån FN:s barnrättskommittés nya rekommendationer till Sverige som kommer i februari 2023.
Barnrättskonferens 2023
 
27 mars –24 maj
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg
En distansutbildning om att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg. Utbildningen är uppdelad i egen förberedelse, två distansseminarier, ett förmöte och ett eftermöte på distans.
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg
 
4-5 maj
Strategiska kompetenser för tvärsektoriellt arbete
För att inspirera och involvera många olika aktörer i det hälsofrämjande och förebyggande arbetet för jämlik hälsa arrangerar SKR en kurs om strategiska kompetenser. Den vänder sig i huvudsak till dig som arbetar med jämlik hälsa, social hållbarhet och hållbar utveckling inom kommun eller region.
Strategiska kompetenser för tvärsektoriellt arbete
 
Lyssna på
 
 
Acko Ankarberg Johansson gästar nära vård-podden
Sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson, (KD) i samtal om vad hon vill arbeta med tillsammans med patienter, professioner och myndigheter. Hon lyfter personcentrering, förebyggande arbete, kompetensförsörjning, primärvårdens utveckling, civilsamhällets roll och vikten av att sprida goda exempel.
Acko Ankarberg Johansson gästar nära vård-podden
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00