Vecka 3 – 2023
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Unga bjuds in att bidra till klimatfestival
I oktober blir det klimatfestival i Skara! Den anordnas av barn och unga, för vuxna! Nu är det dags att börja förbereda, och anmäla intresse för att vara med och skapa inför festivalen. Är detta något för barn och unga i din församling? Möjligheterna är många och bara fantasin sätter gränser. Kanske något för någon eller några grupper att arbeta med vid ett tillfälle - eller under en längre tid!

Läs mer på Skara stifts webbplats om hur barn och unga i din församling kan vara med och berätta om tankar och känslor när det gäller klimatet.
 
Inspirationsdag för ideella medarbetare
Välkommen till en heldag i Töreboda församlingshem för dig som är ideell medarbetare! 4 februari är det dags!

Förmiddagen ägnas åt gemensamma föredrag och efter lunch blir det olika seminarier att välja på, där du kan lära mer, få inspiration och förstås träffa ideella från andra församlingar!
Vi avslutar dagen med mässa i Töreboda kyrka.
 
Läs mer och anmäl dig
 
Välkommen till KORNET-stugan!
 
Är det krångligt och svårt att komma igång med och förstå Kornet? Känner du att du inte vet hur du ska hitta information på Kornet? Du kanske undrar hur du ändrar inställningar, eller du kanske nyfiket bara vill veta mer?

Kornet är för dig som har inloggning till Microsoft 365. 

Välkommen till KORNET-stugan den 27/1  mellan kl 10.00-11.00.


Klicka här för mer information och anslutningslänken.
 
Klimatporträttet: Karin Carlsson
 
Under hösten fick du möta ett antal medarbetare i stiftsorganisationen, som svarade på frågor om klimatarbetet. 
Nu kan du läsa om Karin Carlsson, som är diakon i Borås, som delar tankar och funderar kring klimatfrågor i sitt arbete.
Läs mer
 
Dags att ansöka om att ta emot en ung resurs
15 februari är sista datum för församlingar att ansöka om att ta emot en ung resurs.

Praktikåret ungresurs.nu är en möjlighet för unga vuxna mellan 18 och 25 år att göra en insats för medmänniskor inom Svenska kyrkan och dela en församlings tro och liv.

Samtidigt är det en resurs för församlingen att få en praktikant. En ung person, med nya idéer, kan bidra med ett utifrånperspektiv och berika församlingsarbetet.

Läs mer på ungresurs.nu och skicka in er anmälan! På webbplatsen kan du också läsa mer om vad det innebär att ta emot en ung resurs och ta del av erfarenheter från församlingar. Givetvis finns också information för ungdomar som är nyfikna på denna möjlighet.

Tipsa gärna ungdomar i er församling om möjligheten att göra ung resurs, i hemförsamlingen eller någon annanstans i Sverige! Sista ansökan för ungdomar är 15 april.

Läs mer och ansök!
 
 
Bli Ageravolontär - två kurstillfällen i januari
För att bli Ageravolontär måste du vara mellan 16 och 30 år gammal och gå en grundutbildning. Sedan bestämmer du om Ageravolontärskapet är någonting för dig. 
I januari anordnas två utbildningstillfällen, välj den kväll som passar bäst:
18 januari 18.00-20.30
24 januari 18.00-20.30

Läs mer 


 
 
 
Utbildningstillfälle för dig som är samordnare för Act Svenska kyrkan
 
Den 16-17 februari inbjuds du som är samordnare för Act Svenska kyrkan till utbildning i Uppsala.
Utbildningen riktar sig till dig som antingen en gång gått en samordnarutbildning på kyrkokansliet eller i ditt stift, eller du som har motsvarande erfarenhet. 

Läs mer på webben
 
Syföreningsdagar på Flämslätt!
 
Årets Syföreningsdagar går av stapeln 25, 26 och 27 april. Årets huvudtalare är Magdalena Vogt som tillsammans med sin familj varit utsänd av Act Svenska kyrkan till Myanmar. Hon berättar på temat ”Den modiga kyrkan i Myanmar” om ett land utsatt för mycket våld och förtryck men också om en kyrka och människor med mod och längtan efter ett annat liv. Magdalena har också med sig sin fotoutställning om folkgruppen rohingyer. Som vanligt så händer det en massa annat spännande under dagen som avslutas med en gemensam mässa i kyrkan.

Nytt för i år är att vi, förutom alla syföreningar, också bjuder in ideella och engagerade i kyrkans secondhand-affärer, caféer och andra dagsaktiviteter.

Mer information, fullständigt program och länk till anmälan kommer i På gång v5

Varmt välkommen till Flämslätt i april!
 
 
Svenska Kyrkans Unga firar 30 år!
 
Svenska Kyrkans Unga fyller 30 år och i samband med det vill vi berätta om organisationens första 30 år genom en utställning.

Vi efterlyser nu foton, filmer, affischer, märken, lägertröjor, tidningsartiklar… allt möjligt från SKU Skara stifts första 30 år!
Har du något liggandes? Hör av dig till lisa.gerenmark@svenskakyrkan.se
 
Profilkurser 2023 - här är datumen
Nu finns alla datum för profilkurserna 2023. Det blir profilkurser för dig som är administratör, barnledare, församlingspedagog, kyrkomusiker och vaktmästare - och präst- och diakonkurser som biskopen, i sedvanlig ordning, kallar till. 
Nu är anmälan öppen till kurserna! Mer information kommer allteftersom programmen blir helt klara.
Läs mer här
 
 
Profilkurs för barn- och ungdomsledare
Med denna kurs bjuder vi in till att ta del av och pröva på olika metoder för barn- och ungdomsarbetet. Visst fokus ligger på hur vi i tider av kris som pandemi och energikris kan fortsätta vårt verksamhet även om det innebär att vi behöver flytta ut våra grupper.
Läs mer
Profilkurs för kyrkomusiker
Under 2023 års profilkurs för kyrkomusiker. Bland annat medverkar Gary Graden och Mattias Wager från Storkyrkan i Stockholm. De kommer att inspirera kring den gemensamma församlingssången och på kvällen gör vi en allsångsgudstjänst tillsammans, öppen för alla, i Skara domkyrka.
Läs mer
 
Profilkurs för församlingspedagoger
I oktober blir det profilkurs för dig som är församlingspedagog. Planeringen pågår för fullt, men du kan anmäla dig redan nu. Det övergripande temat för profilkurserna är Lärjungaskap - bön och spiritualitet. Gemensamma pass kommer att blandas med workshops.
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Tillsammans i Svenska kyrkan förvaltar vi konst- och kulturföremål som är oskattbara. Men hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna på bästa sätt och med rätt kunskap? Föreläsare och utbildare för dagen är konservator Lisa Nilsen som har lång erfarenhet i konsten att städa och vårda kyrkan på rätt sätt.
Läs mer
 
Kyrkopedagogik - kursstart till hösten
Kyrkopedagogik är ett pedagogiskt förhållningssätt som använder sig av upplevelsebaserad och dialoginriktad metod som vill ta alla sinnen i bruk. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i den kristna symbolvärlden samt konsthistoria och bildanalys.
I september 2023 startar nästa kurs. 
Läs mer
Inspirationskonferens om lokalförsörjningsplanering
Förra höstens uppskattade inspirationskonferens om hur vi skapar goda förutsättningar för lokalförsörjningsplanering kommer tillbaka i ny tappning. Den 7 februari 2023 är du välkommen till en digital förmiddag fylld av inspiration och delade erfarenheter.
Läs mer
 
Ny kursomgång för ideella predikanter
Att få uppdraget att predika och leda gudstjänst är stort både för den enskilde och för kyrkan. Det är en del i att vara en evangelisk-luthersk folkkyrka att utöva och att rusta oss i det allmänna prästadömet. Kursen kommer att vara på en grundläggande nivå och den kommer att ge dig verktyg för uppdraget att predika och hålla andakter, både på en praktisk och teoretisk nivå.
Läs mer
Instrumentens drottning - en orgeldag i Hjo
Välkommen till en dag på Hjo folkhögskola! Vi kommer att få möta skolans elever och lärare på kyrkomusikerlinjen och bekanta oss med skolans lokaler och olika orglar. Kantorseleverna kommer leda oss i workshops och olika aktiviteter.
Läs mer
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER