Nyhetsbrev nr.1 år 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog
 
Hej och välkomna till 2023
Efter ett uppehåll under valåret bjuder vi nu åter in Dig som är förtroendevald till vårt kunskapsnötverk för förtroendevalda som är intresserade av att utveckla och systematisera medborgardialog och samverkan med civilsamhället, Vi bjuder också in till två professionsnätverk för tjänstepersoner, se mer info nedan.

Under första kvartalet är alla medarbetare på Demokratisektionen engagerade i vår utbildning "Stärk Fullmäktige" där vi håller utbildningsdagar för fullmäktige i kommuner och regioner, ett fantasiskt sätt för oss att få möta många av er som är förtroendevalda. 

Boka in! Vill tipsa er om Demokratidagen den 19 april 2023 på plats i Stockholm.

Vi pasar också på att tipsa om vår webbutbildning för medborgardialog och vår digitala tjänst för risk- och konfliktanalys som ni hittar mer info om nedan.

Vill ni ha en webbföreläsning om något ämne är ni välkomna att kontakta oss eller skicka en förfrågan via vår webb, mer info nedan.

Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök, Anna-Lena Pogulis, Lena Langlet
 
SKR: Demokratiresan en podcast från SKR
#92 Att styra och leda tillsammans
För att skapa genomslag och resultat av politikens vägval har ett bra samarbete mellan ledande förtroendevalda och chefer betydelse. I dagens avsnitt tar vi del erfarenheter och reflektioner från forskare och förtroendevalda.
Medverkande: Karin Jonsson, kommunstyrelsens ordförande i Krokoms kommun, Ulf Ramberg forskare vid Ekonomihögskolan i Lund och Lena Lindgren, Demokratisektionen, SKR.
 
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR

#93 Välfärdsbrottslighet - företag som brottsverktyg
I alla verksamheter där det finns möjlighet att komma över pengar finns det välfärds-brottslighet. För att upptäcka förekomsten av denna brottslighet är det viktigt att följa upp verksamheter bland annat utifrån de avtal som tecknats.
Medverkande: Sara Persson, brottsförebyggande specialist, Ekobrottsmyndigheten, Christina Kiernan, samordnare, SKR
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR
Länk till avnsitt 93
 
Dialogguiden: Tillsammans formar vi framtidens Skövde – politisk dialog inom ÖP 2040
Inom arbetet med översiktsplan 2040 genomfördes en politisk dialog i ett tidigt skede för att fånga den politiska viljan inom områden som var viktiga för översiktsplanen. Den politiska förankringen var viktigt då översiktsplanen är långsiktig och ska gälla över flera mandatperioder.

Observera: Exemplet involverade inte medborgare direkt utan visar ett sätt som en kommun kan involvera beslutsfattarna kring resultaten av tidigare medborgardialoger. Detta kan vara ett bra arbetssätt för att se till att medborgardialoger får påverkan på beslut.

Läs hela exemplet på Dialoguiden
 
SKR: Nätverk för förtroendevalda som är intresserade av att utveckla och systematisera medborgardialog och samverkan med civilsamhället
Sveriges Kommuner och Regioner inbjuder förtroendevalda i kommuner och regioner till att delta i nätverk för förtroendevalda som är intresserade av att utveckla och systematisera användningen av medborgardialog och samverkan med civilsamhället. Nätverket är ett kunskapsnätverk där du som förtroendevald får ta del av forskning inom området, internationella och nationella exempel samt får möjlighet till erfarenhetsutbyte med andra.

Följande ingår i nätverket:
  • Två heldags nätverksmöten per år, varav ett digitalt och ett fysiskt.
  • 3-4 digitala webbsändning på ca en timme under januari till juni respektive september till december.
  • Tillgång till ett digitalt samarbetsrum för nätverkets deltagare
Kostnad för att delta i nätverket är 900 kr/år/person.

Läs mer på SKR:s hemsida

Anmäl dig till nätverket via denna länk

Länk till  komplett inbjudan
 
SKR: Professionsnätverk medborgardialog
Sveriges Kommuner och Regioner bjuder in tjänstepersoner i kommuner att delta i nätverk för tjänstepersoner som har ansvar för att utveckla och systematisera arbetet medborgardialog och andra processer för delaktighet. 
Nätverket är ett professionsnätverk med fokus på att ge ny kunskap, aktuell forskning, goda exempel och utrymme för erfarenhetsutbyte. Följande ingår i erbjudandet:
  • Två heldags nätverksmöte per år, varav ett helt digitalt och ett fysiskt. Första träffen i nätverket sker den 10 mars 2023 digitalt via Zoom.
  • Tre till fyra digitala webbsändning på cika en timme under januari till juni respektive september till december.
  • Deltagarna får tillgång till ett digitalt samarbetsrum.
  • SKR kan också vara bollplank i lokala utvecklingsarbeten.
Årsavgiften för att delta i nätverket är 900 kronor per år och person. Observera att platsen kan överlåtas till annan person i samma organisation.
 
 
SKR: Professionsnätverk samverkan med civilsamhället
SKR bjuder in kommuner till att delta i ett nätverk för tjänstepersoner som arbetar med att stärka och utveckla kommunens eller regionens samverkan med civilsamhället.
Nätverket är ett professionsnätverk med fokus på att ge ny kunskap, forskningserfarenheter, goda exempel och utrymme för erfarenhetsutbyte. Följande ingår i erbjudandet:
  • Två heldags nätverksmöte per år, varav ett helt digitalt och ett fysiskt.
  • Tre till fyra digitala webbsändning på cirka en timme under januari till juni respektive september till december.
  • Tillgång till ett digitalt samarbetsrum för nätverkets deltagare.
  • SKR kan också vara bollplank i det lokala utvecklingsarbetet.
Kostnad för att delta i nätverket är 900 kronor per person och år. Observera att platsen kan överlåtas till annan person i samma organisation.
 
Läs mer på SKR:s hemsida

Anmäl dig till nätverket via denna länk

Länk till komplett inbjudan
 
SKR: Film - Medborgarbudget en demokratisk process
Med Nässjö kommun i fokus beskrivs processen för medborgarbudget
från start till genomförande. 

Filmen är 7:50 min
Länk till filmen
 
SKR: Kommunala råd, ny studie
Samrådsorgan med pensionärsföreningar respektive föreningar som organiserar funktionshindrade har funnits sedan 1970-talet och är idag vanligt förekommande i kommuner och regioner. De är ett uttryck för att den representativa demokratin kan kompletteras med andra former varav samrådsorgan är en form.

I denna studie har Anders Lidström och David Feltenuis vid Umeå universitet studerat vilka det är som deltar i samråden, hur de ser på sin roll och hur de upplever att råden fungerar.

Studien innehåller svar från de som representerar kommunen såväl som civilsamhällesorganisationerna i samrådsorganen. Studien innehåller också en bakgrund och forskningsgenomgång om vad vi vet om samråd. Slutsatserna är forskarnas egna.
 
SKR: Kraftsamling krävs mot hot, hat och våld i välfärden
SKR har skickat en hemställan till regeringen med förslag i syfte att gemensamt kraftsamla mot hot, hat och våld som medarbetare och förtroendevalda i kommuner och regioner utsätts för.

– Vi måste kraftsamla mot det hot, hat och våld som välfärdens medarbetare och förtroendevalda utsätts för. Nu vill vi att regeringen tar taktpinnen och skyndar på ett antal åtgärder som krävs för att kommuner och regioner bättre ska kunna trygga arbetsmiljön. Tillsammans med en kraftsamling på den nationella nivån, så kan kommuner och regioner förstärka åtgärderna, säger Peter Danielsson, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Läs mer på SKR:s hemsida
 
SKR: Riskguiden - Risk- och konfliktanalys
Riskguiden är en digital tjänst för risk- och konfliktanalys i ett förebyggande skede. Verktyget ger ett systematiskt stöd för en risk- och konfliktbedömning i tre steg. En tidig riskbedömning, när processen planeras ger större möjligheter att vidta åtgärder och anpassa processen.

Länk till Riksguiden
 
SKR: Gratis E-utbildning medborgardialog
E-utbildningen ger dig som förtroendevald och tjänsteperson grundkunskaper i hur du kan skapa system, struktur och kultur för medborgardialog som en del i styrningen.
Utbildningen har ett uppdaterat innehåll från och med 2021 och består av fem moduler som visar nyttan med medborgardialog samt hur du skapar goda förutsättningar för ett lyckat resultat.
  • Varje modul tar cirka 10 min att genomföra och kan göras oberoende av varandra.
  • En stor del av utbildningen bygger på egen reflektion – ta dig gärna tid att fundera över frågorna i slutet på varje modul.
  • Du kan göra utbildningen individuellt eller i grupp.
 
SKR: Erbjudande - Medborgardialog i fokus - digital föreläsning inom medborgardialog
Grunden är att varje föredrag bygger på ett tema och tar cirka en timme. Utöver de teman som erbjuds kan anpassning göras efter lokala behov. I vilket sammanhang föredragen genomförs avgörs lokalt.
 
Läs mer på SKR:s hemsida

Gör din intresseanmälan här

Frågor: anna-Lena.pogulis@skr.se
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se