🎄SBF önskar er God Jul och Gott Nytt År❄
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
GOD JUL och GOTT NYTT ÅR
 
Generalsekreterare Samuel Lunds julhälsning kan ni läsa här.

Hemsidor i Idrott Online stängs 31 dec -22
 
En påminnelse om att föreningar och SDF som har sina hemsidor på Idrott Online, måste hitta ett annat alternativ och flytta dem före 31 december. SBF:s hemsida lämnade Idrott Online för Sitevision den 15 december och arbetet kommer att pågå ett tag framöver med att få allt att fungera som vi önskar.
Licensansökningar, ansökningar om ekonomiskt stöd, LOK etc. och anmälan till utbildningar kommer tillsvidare att gå via IdrottOnline som vanligt.

Brottningsforum 20-21 maj 2023
 
SBF kommer att inom kort bjuda in till Brottningsforum i Stockholm. Ett tillfälle för att mötas och diskutera Svensk Brottning. Mer information kommer, men spara datumet. 
Vi vill också påminna om Tränarforum 26-27 augusti i Malmö.
 
Planerade utbildningar
 
För tillfället har vi två stycken Brottning Grund inplanerade. Gå in och anmäl er till;
Sandviken 28 januari
Skövde 12 februari
 
Återrapportering av ekonomiskt stöd
 
En lite påminnelse om att alla som sökt och fått projektstöd under 2022 ska skicka in sina återrapporter senast 31 december 2022. Läs mer om vad som gäller vid redovisning av ekonomiskt stöd här.

Trygg Idrott 2023
 
Den sista digitala klubbträffen om Trygg Idrott, hölls 23 november. Thomas Bergström, RF-SISU gick igenom RF.s riktlinjer för barn- och ungdomsidrott och Elvira Jakobsson, IFK Linköping berättade om klubbens inkluderingsarbete. Sammanfattningar från träffarna och annan info om trygg idrott, hittar ni här.
Om er klubb inte deltog i någon av träffarna, men vill söka projektstöd under 2023, kontakta SBF; malin.kjebon@brottning.rf.se 
Trygg Idrott-träffar kommer även att hållas under 2023.

Remiss om regionsindelning
 
En remiss  gällande förslag till ny regionindelning.har skickats ut till alla brottningsklubbar och special distriktsidrottsförbund (SDF). Den skickades ut 13 december till klubb- respektive distriktsmejladressen ni uppgett i Idrott Online. Vänligen notera sista svarsdag den 25 januari 2023, samt att remissvaren ska vara i pdf-format. Remissvar skickas till kansli@brottning.rf.se

Frågor besvaras av:
Kajsa Johansson Källberg, fam.kaellberg@hotmail.com
Samuel Lund, samuel.lund@brottning.rf.se
 
 
Bild från USM i Umeå
Arrangörer sökes till 2024
 
Vi söker arrangörer till U17- och U20-SM, 2024
Datum
U17: 16-17 mars, 2024
U20: 6-7 april, 2024 
 
Helsinki Open 2022
 
10-11 december tävlade FS-landslaget i Helsinki Open. Sverige tog flera medaljer och placerade sig på en andraplats i seniorklassen och kom etta i U17. Förbundstränare Mehdi Farokhian är mycket nöjd. 
- Fristilslandslaget tackar alla deltagare för sina insatser under helgen i Helsingfors. Vissa av de representerade svenska fristilslandslaget för första gången och visade bra nivå. Kanonbra jobbat, säger en stolt tränare. 


Medaljörer i svenska truppen; 
U17 51 Mohin Kharoti- silver
U17 60 Abdulkhalim Bataev- silver
U 17 80 Abdulrakhim Abubakarov- silver
U17 80 Zaffar Mohammadi - brons
S 57 Morteza Madadi - silver
S 61 Magomed Tutaev - silver
S 61 Ahmed Tutaev - brons
S 70 Morteza Mohamadi -silver
S 79 Bilal Omarov - silver

Flertalet svenska klubbar deltog också och gjorde bra ifrån sig. Alla resultat hittar ni här.
 
Parabrottning blir en del av SBF:s ordinarie verksamhet
 
text: Cem Celepli Atci

Parabrottning blir en del av SBFs ordinarie verksamhet
Det har varit ett händelserikt och ett spännande år för Parabrottning som är ett utvecklingsprojekt och finansieras av Allmänna arvsfonden. Parabrottning har sedan projektets start kantats av olika hinder men det stora och självklara har varit pandemins restriktioner. Trots detta har projektledare och projektassistent tillsammans med andra medarbetare lyckats nå projektets mål. Svenska Brottningsförbundet styrelse har nu beslutat om att inkludera Parabrottning i ordinarie verksamhet.
Detta är positiva nyheter för barn- och unga med funktionsnedsättning och för föreningar som fortfarande vill inkludera ytterligare en målgrupp i föreningen. Svenska brottningsförbundet kommer att bistå med stöd, vägledning och kontaktnät för att göra verksamheten hållbar för alla föreningar. Läs hela texten här.
 
Foro: Bildbyrån
VM-medaljören skapar ökad rörelse i skolan
 
text: Thomas Björn
 
Landslagsbrottaren Lukas Ahlgren, 23, delar tiden mellan elitkarriären och projektledare för brottningen i RF-SISUS satsning Skolsamverkan, med ansvar för Stockholm. Han tänder glöden i ögonen på ointresserade grundskolelever och får dem att längta till nästa brottningstillfälle.
- Det händer ganska ofta att eleverna kommer in och tycker att det suger att få prova på brottning. En timme senare lyser det i ögonen och de undrar när de får komma tillbaka, berättar Lukas Ahlgren som är både Svensk Mästare och bronsmedaljör på U23-VM i 82-kilosklassen grekisk-romersk stil i spanska Pontevedra i oktober i år.

Brottning inom ramen Skolsamverkan drivs också i Skåne, och då av Johanna Mattsson, även hon landslagsbrottare och VM-medaljör.

Läs texten i sin helhet här.

Mer om projektet om Skolsamverkan hittar ni här.
 
Linus och Sebbe
Skolrekrytering och Parabrottning - projekt i Eldsjäl 2.0
 
Utbildningen Eldsjäl 2.0 är inne på sin tredje omgång. Brottningen representeras denna gång av Linus Persson, Klippan och Sebastian "Sebbe" AL Rays, Spårvägen. Eldsjäl 2.0 utbildar unga ledare inom idrotten i att driva projekt och ger dem samtidigt en insikt i och möjlighet att skapa ett nätverk inom idrottsrörelsen. 
Linus Perssons projekt handlar om att rekrytera brottare 7-11 år via skolan. Syftet är att dubblera antalet brottare i en träningsgrupp med 15 aktiva i Klippan, för att skapa ett stabilare underlag i gruppen och med det bättre träningskvalitet. Sebbe har ett parabrottningsprojekt, där han utgår från Umeå då han just nu studerar där på heltid.

Mer info om hur det går och vad Linus och Sebbe tycker om utbildningen kommer framöver.
Brottningen har tidigare haft tre deltagare i utbildningen; Linnea Svensson, Eslöv, Elvira Jakobsson, IFK LInköping och Nanny Jönsson, Dalby. Är du mellan 18 och 25 år och intresserad av att gå utbildningen? Finns det en kandidat inom er förening?  Kontaktamalin.kjebon@brottning.rf.se
 
Svenska Brottningsförbundet har tecknat ett nytt samarbete med Folksam
 
Svenska Brottningsförbundet (SBF) har tecknat ett nytt samarbetsavtal med Folksam. Förutom att vara SBF:s officiella försäkringspartner kommer Folksam att fortsätta vara med och stimulera en uppstart av Svensk Brottnings verksamhet efter coronapandemin.
Läs mer om samarbetet med Folksam här.
 
 
Hela det inspelade seminariet.
Idrottspsykologi för unga idrottare - seminarium
 

Den 30 november höll Centrum för Idrottsforskning (CIF) ett seminarium om idrottspsykologi för unga idrottare. 
Medverkar gör Carolina Lundberg, Göran Kenttä och Malin Träff. 
På CIFs YouTube-kanal finns även två andra seminarier i serien "bra barnidrott" som handlar om trygga idrottsmiljöer och delaktighet. Två saker som är nödvändiga för att våra aktiva ska fortsätta inom sin idrott.
 
Bild från Malmö Idrottsakademi nyhetsbrev
Malmö Idrottsakademi och elitcentrum Malmö lyckad kombo för Jonna
 
Att satsa på brottning i kombination med studier är en väg som några av våra elitbrottare väljer.
För Jonna Malmgren är det ett lyckat koncept. Läs intervjun med henne i Malmö Idrottsakademis nyhetsbrev.
 
Tränare och ledare - sök stipendie för vidareutbildning senast 6 januari.
 
Prins Bertils och Prinsessan Lilians idrottsstiftelse
Stiftelsens ändamål är att främja svensk idrott genom stipendier till ledare och instruktörer för deras vidareutbildning, både nationellt och internationellt

Stipendiesumma
10.000-25.000 kr/stipendium

Ändamål för stipendiet
Ge ledare och instruktörer högre vidareutbildning, både nationellt och internationellt. 

Ansökningsförfarande
Ansökningshandlingen skickas först till Svenska Brottningsförbundet info@brottning.rf.se, som sedan skickar den vidare till RF. Besked till de som får stipendiet lämnas under senare delen av första halvåret 2023. Information och ansökningsblanketter hittar ni här.
 
 
Stötta Mikael Ljungbergs minnesfond
 
Craft har tillsammans med Svenska Brottningsförbundet och Mikael Ljungbergs Minnesfondtagit fram en limited edition-upplaga av en t-shirt på Mikael Ljungberg. 100 kronor/t-shirt skänks till Mikaels Ljungbergs minnesfond.
Initiativet till projektet kommer från Craft och välkomnas av SBF och Mikael Ljungbergs
Minnesfond. Det kommer endast att produceras 100 t-shirts med trycket, vilket innebär att
tilldelning sker enligt principen ”Först till kvarn”. T-shirten började säljas 1 december
2022 på SBF:s webbshop För varje t-shirt skänker Craft och SBF 100 kronor till Mikaels
Ljungbergs minnesfond.
Här beställer du din t-shirt.