Nyhetsbrev nr.14 år 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog
 
Vi önskar er all en God Jul och ett Gott Nytt År
Julen närmar sig med stormsteg, det återstår att se om snön som täcker merparten av landet kommer att ligga kvar hela helgen. 

Den 2 december avslutade vi våra insatser kopplade till "Demokratin 100 år" genom att ha en avslutingskonferens i Stockholm. Drygt ett hundra deltagare tog del av många intressanta tal och inlägg. Länk till SKR:s hemsida där du kan ta del av talen som hölls av SKR:s 1:e vice ordförande Carola Gunnarsson och Kulturminister Parisa Liljestrand.

Vi har också medverkat vid IOPD:s årliga konferens där vi hade gemensamma seminarier med Borås stad om systematisk medborgardialog och med Åre kommun om medborgardialog i komplexa frågor. Det är alltid intressant att träffa och inspireras av kollegor, forskare och experter från olika delar av världen, denna gång var över 60 länder representerade. 

Boka in! Vill tipsa er om Demokratidagen den 19 april 2023 på plats i Stockholm.

Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Lena Langlet, Anders Nordh, Nils Munthe, Ulrika Stöök, Anna-Lena Pogulis
 
SKR: Demokratiresan en podcast från SKR
#90 Ukraina – vikten av fungerande kommuner
Hur påverkas kommunerna i Ukraina av kriget och vad kan svenska kommuner bidra med. Magnus Liljeström på SALAR-International ger oss en direktrapport om läget och en beskrivning av betydelsen av en fungerande lokal nivå när kriget kommer.
Medverkande: Magnus Liljeström, SALAR International
Samtalsledare: Anders Nordh, SKR
 
Länk till avnsitt 90

#91 Utblick mot Danmark
Vad sker inom medborgardialog och demokratiutveckling i Danmark? Vi samtalar med Anne Tortzen som delar sia reflektioner och tankar om utvecklingen i Danmark och andra länder och vad som utgör grunderna vid institutionalisering av nya demokratiska kanaler.
Medverkande: Anne Tortzen, Konsult. Rådgivare och forskare, Center för Borgerdialog, Nils Munthe, SKR
Samtalsledare: Anders Nordh SKR

Länk till avnsitt 91
 
Kalmar: Södermöre kommundelsnämnd: Barnpanel m.m.
Alla elever i Södermöre ska få vara med om en barnpanel under sin skolgång.  – Viktigt och bra sätt att få barnens perspektiv, det var ju trots allt väldigt länge sedan vi var barn, konstaterade Magnus Uhr (S), kommundelsnämndens ordförande

I oktober sänktes medelåldern på Södermöre kommundelsnämnd. Nämndsammanträdet förlades i Södermöreskolan och alla nior fick besöka nämnden. Nämndens ordförande och föredragande tjänstepersoner stannade upp och gav pedagogiska förklaringar till de olika delarna i sammanträdet.
 
Läs mer i Södermöres "Kommundelsnytt"
 
SKR:Lägesbild av styren i kommuner och regioner efter valet
SKR genomför under hösten 2022 en enkätundersökning kring vilka styren som bildas i kommuner och regioner. Utöver förändring av kommunstyrelseordförande är knappt 50 procent av kommunstyrelseordförandena nya jämfört med tidigare mandatperiod.

Med 240 inrapporterade politiska styren i SKR:s enkätundersökning börjar bilden av kommun- och regionsverige ta form. I 30 procent skiftar partitillhörigheten på kommunstyrelseordförande
 
 
SKR: Ny studie om alternativ politisk organisation
En studie har tagits fram om kommuner med en alternativ politisk organisation utan facknämnder. Den ingår i SKR:s arbete med att följa utvecklingen av politisk organisering på lokal nivå.

− Vi hoppas att rapporten ska inspirera till samtal om den lokala demokratins organisering och utveckling. Vidare är förhoppningen att den ska vara användbar för såväl de kommuner som genomfört liknande organisationsförändringar som kommuner där sådana förändringar planeras, säger Lena Langlet, chef för Demokratisektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
 
Läs mer på SKR:s hemsida
 
SKR: Film - Medborgarbudget en demokratisk process
Med Nässjö kommun i fokus beskrivs processen för medborgarbudget
från start till genomförande. 

Filmen är 7:50 min
Länk till filmen
 
Huddinge: Trygghetsdialog och trygghetsvandring

I Huddinge är vi angelägna om att veta vad du som bor, arbetar och besöker kommunen tycker om tryggheten i våra olika kommundelar.
Välkommen att träffa oss på kommunen, Polisen, Södertörns brandförsvar och andra som arbetar med trygghet, och berätta hur trygg du känner dig i ditt område.
 
IOPD: Winner IOPD Award Best Pratice in Citizen Participation
Legislative Theatre for GM Homelessness Prevention Strategy
Legislative Theatre (LT) is an innovative participatory democracy tool using theatre to engage community members alongside policymakers in shaping policy decisions. Created in Brazil in the 1990s by the activist, local councillor and director Augusto Boal, and popularised in New York City since 2012, LT brings residents, policymakers and advocates together into creative, constructive dialogue, and offers a rigorous and fun testing space for new policy and practice.

Läs mer på IOPD:s hemsida
Läs mer på Greater Manchesters hemsida 
 
SKR: Riskguiden - Risk- och konfliktanalys
Riskguiden är en digital tjänst för risk- och konfliktanalys i ett förebyggande skede. Verktyget ger ett systematiskt stöd för en risk- och konfliktbedömning i tre steg. En tidig riskbedömning, när processen planeras ger större möjligheter att vidta åtgärder och anpassa processen.

Länk till Riksguiden
 
SKR: Gratis E-utbildning medborgardialog
E-utbildningen ger dig som förtroendevald och tjänsteperson grundkunskaper i hur du kan skapa system, struktur och kultur för medborgardialog som en del i styrningen.
Utbildningen har ett uppdaterat innehåll från och med 2021 och består av fem moduler som visar nyttan med medborgardialog samt hur du skapar goda förutsättningar för ett lyckat resultat.
  • Varje modul tar cirka 10 min att genomföra och kan göras oberoende av varandra.
  • En stor del av utbildningen bygger på egen reflektion – ta dig gärna tid att fundera över frågorna i slutet på varje modul.
  • Du kan göra utbildningen individuellt eller i grupp.
 
SKR: Erbjudande - Medborgardialog i fokus - digital föreläsning inom medborgardialog
Grunden är att varje föredrag bygger på ett tema och tar cirka en timme. Utöver de teman som erbjuds kan anpassning göras efter lokala behov. I vilket sammanhang föredragen genomförs avgörs lokalt.
 
Läs mer på SKR:s hemsida

Gör din intresseanmälan här

Frågor: anna-Lena.pogulis@skr.se
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se