Anmälan till Skolriksdag 2023 har öppnat!
 
SKR bjuder in dig som är politiker, ledande tjänsteperson eller rektor till Skolriksdag 2023, den 8-9 maj på Waterfront Congress Center i Stockholm. Skolriksdagen är ett bra tillfälle för förvaltningsledning och nämnd att få en gemensam start på den nya mandatperioden. Att tillsammans knyta kontakter, ta del av ny kunskap och lärande exempel från förskola till vuxenutbildning. Områden som kommer vara i fokus är bland annat kompetensförsörjning, organisation och ledarskap. Anmäl dig redan idag!
 
 
Skolan i en digital tid – nu och framåt
 
Debatten om skolan är ofta alltför svart eller vit. Det gäller inte minst frågan om skola och digitalisering, vilket varit tydligt de senaste veckorna. I sitt sista blogginlägg för terminen skriver Monica Sonde om skolan i en digital tid – nu och framåt och om det stöd som SKR tagit fram tillsammans med många huvudmän.
 
 
Stöd för pedagogisk och teknisk support
 
En viktig del i att organisera stödet för skolans digitalisering, är den pedagogiska och tekniska supporten. Inom ramen för arbetet med Skoldigistöd har SKR tagit fram ett processtöd för hur supporten kan organiseras. Stödet vänder sig till alla skolhuvudmän och innehåller även konkreta exempel på hur olika skolhuvudmän valt att göra.
 
 
Utbyggnad av yrkesutbildningen är ett gemensamt ansvar - ny rapport från SKR
 
Det finns stora behov av gymnasialt yrkesutbildad arbetskraft inom flera branscher. Men det finns idag hinder för utbyggnad av yrkesutbildningen. Det visar rapporten Yrkesutbildning, kombinationsutbildning och elevstöd inom komvux, som SKR nyligen publicerat och som är baserad på en enkätstudie till landets kommuner. 
 
 
Reviderad version av handbok för gymnasieantagning
 
Nu har en reviderad version av SKR:s handbok för gymnasieantagning publicerats. I den samlas alla bestämmelser gällande gymnasieantagningen och råd kring hur bestämmelserna kan tillämpas. Handboken är ett stöd för alla som arbetar med antagningen till gymnasieskolan eller på annat sätt ansvarar för dessa frågor.
 
 
Utveckla skolans lärmiljöer med DigiLys
 
DigiLys är ett digitalt verktyg med en tillhörande arbetsmodell som består av fyra steg: Kartläggning, analys, aktiviteter och utvärdering. Att arbeta med DigiLys innebär att skolans ledning, lärare och elevhälsa bidrar med sin kompetens för att skapa samsyn och en helhetsbild av undervisningen och skolans lärmiljö. Målet är att alla elever utvecklas i positiv riktning genom stärkt pedagogiskt ledarskap, kollegialt lärande, systematiskt kvalitetsarbete och undervisning som vilar på vetenskaplig grund.
 
 
Nya öppningar för kulturskola på skoltid
 
Efter att Skolverket gjort en ny tolkning av skollagen är det nu möjligt för elever att delta i kulturskola på skoltid. Förändringen innebär att elever kan gå ifrån en lektion i skolundervisningen för att vara med i kulturskola efter ansökan om ledighet.
 
 
Webbsändningar och utbildningar
 
 
Analysera skolresultaten med Kolada - utbildning
SKR arrangerar tillsammans med Rådet för främjande av kommunala analyser, RKA, en utbildning under tre dagar. Den riktar sig till dig som vill analysera och jämföra din kommuns skolresultat med hjälp av nyckeltalen i databasen Kolada. Läs mer och anmäl dig på SKR:s hemsida.
Utbildning: Analysera skolresultaten med Kolada
 
Fler barn i förskolan – erbjudande av plats
Onsdag 16 februari håller SKR en webbsändning om ökat
deltagande i förskolan. Fokus ligger på kommunernas uppdrag att reservera förskoleplats till nyinvandrade, samt sträva efter att erbjuda plats till andra barn som behöver stöd i sin språkutveckling. 
Förskola för fler barn - erbjudande om plats
 
Webbinarium om användarcentrerad skolutveckling
För dig som missade webbinariet den 23 november om användarcentrerad skolutveckling, finns fortfarande chansen. Medverkar gör bland andra en forskare inom tjänstedesign och ett par av de skolhuvudmän som tillsammans med SKR tagit fram ett metodstöd för förbättringsprocesser inom skolans värld. Du får även en presentation av metodstödet.
Användarcentrerad skolutveckling
 
Webbsändning och annat material om kommunala aktivitetsansvaret
Den 8 december genomfördes årets sista webbsändning med koppling till det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). På SKR:s hemsida finns både denna och tidigare webbsändningar att ta del av till tillsammans med annat stödmaterial. Här finns bland annat en film som utgår från ungas erfarenheter och diskussionsfrågor som kan användas av politiker och av förvaltning.
Kommunalt aktivitetsansvar KAA - stödmaterial
 
 
Skolverket: Regional planering och dimensionering av gymnasial utbildning
 
Riksdagen har beslutat om ändringar i skollagen. Lagen kommer att ställa krav på att kommuner samverkar och väger in arbetsmarknadens behov när utbildningar inom gymnasieskolan och komvux på gymnasial nivå planeras, dimensioneras och erbjuds. Skolverket har i uppdrag att ta fram regionala planeringsunderlag som stöd för huvudmäns planering, dimensionering och erbjudande av utbildning.
 
 
Skolverket: Nätverk för gymnasial yrkesutbildning 
 
Skolverket arbetar för att regionala yrkesutbildningsnätverk ska bildas runt om i landet. I nätverket får du möjlighet att diskutera, dela erfarenheter och få ny information om Skolverkets stöd. På Skolverkets webbplats kan du anmäla intresse att delta i ett regionalt yrkesutbildningsnätverk. 
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark
 
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00