Stödmaterial, resultat och seminarier inom vård och hälsa
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
En hälso- och sjukvård med kraft att utvecklas
 
Vi står inför en tuff period när det gäller både ekonomin och kompetensförsörjningen. Samtidigt finns en stark vilja och kraft bland chefer och medarbetare att fortsätta utveckla vården. Det skriver Fredrik Lennartsson i SKR:s vårdblogg, där han också lyfter lösningar framåt.
Vårdbloggen: En hälso- och sjukvård med kraft att utvecklas
 
Stora ekonomiska och demografiska utmaningar att vänta
 
Höstens ekonomirapport från SKR fokuserar på den tuffa ekonomiska situation som många kommuner och regioner väntas stå inför nästa år, en följd av hög inflation och stigande räntor. Rapporten tar också upp nya analyser av sysselsättningens utveckling, rekryteringsbehov utifrån demografins utveckling med mera.
Ekonomirapporten december 2022
 
Välfärdens kompetensutmaning går att lösa
 
Att hitta rätt kompetens är välfärdens största utmaning. De som är över 80 år i befolkningen kommer att öka med nästan 50 procent fram till 2031. Det innebär att äldreomsorgen behöver öka antalet anställda med 30 procent. Även hälso- och sjukvården behöver påtagligt fler anställda. När arbetskraften inte räcker till måste nyrekrytering kompletteras med flera olika åtgärder, visar en ny rapport från SKR. 
Välfärdens kompetensförsörjning – personalprognos 2021-2031
 
Kapacitetsökning krävs för att minska vårdköerna
 
Vårdköerna fortsätter växa, men en förhållandevis liten kapacitetsökning skulle räcka för att börja vända utvecklingen. Det visar en ny rapport från SKR.
Fakta om väntetider i vården
 
 
 
 
Samarbete mellan verksamheter ökar tillgängligheten till vård
Under flera år har Övertorneå kommun arbetat med frågor kring utveckling, välfärdsteknik och digitalisering av äldrevården för att öka tillgängligheten som helhet. 
Samarbete ökar tillgängligheten till vård i Övertorneå
 
Nya filmer för stärkt patientsäkerhet
SKR:s analysverktyg kan användas av både kommuner och regioner för att identifiera utmaningar för en säker vård. Nu finns nya instruktionsfilmer som utökat stöd för att använda verktyget.
Analysverktyg patientsäkerhet
 
Psykiatri Halland lanserar webbsida om psykiatrisk specialistvård
Vilka myter finns om adhd? Vad är svaren på de tio mest googlade frågorna om Ect? Hur vet jag om jag har en demenssjukdom? Det är några av de frågor som Region Hallands nya webbsida ger svar. Syftet är att minska stigma och okunskap kring psykiatrisk sjukdom och vård. 
Besök regionhalland.se/psykiatrin
 
Dialog och stöd för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
SKR:s Uppdrag psykisk hälsa erbjuder en dialoger för medarbetare i kommuner och regioner att utforma insatser som bättre kan möta behoven hos barn, ungdomar, vuxna och äldre med neuropsykiatrisk problematik. Dialogerna utgår från exempel på arbetssätt i verksamheterna, som delas och diskuteras.
Förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
 
Samkörning och utvidgning av kvalitetsregister – ny vägledning
Nu finns en vägledning för hur regionala och nationella kvalitetsregister kan samköra personuppgifter för kvalitetssäkring och statistik. Den omfattar också ett metodstöd för utvidgning av kvalitetsregister, till exempel sammanslagning av kvalitetsregister. 
Samkörning och utvidgning av kvalitetsregister, ny vägledning
 
Stöd för fortsatt utveckling av kunskapsstyrning i hälso- och sjukvården
Regionerna har antagit en rekommendation om fortsatt utveckling av ett nationellt system för kunskapsstyrning hälso- och sjukvård 2023–2027. Fokus är lokalt införande, patientmedverkan och uppföljning och analys.
Stöd för fortsatt utveckling av systemet för kunskapsstyrning
 
Evenemang och kurser
 
 
19 december
Fler friska levnadsår – en nyckel för att klara kompetensförsörjningen
Hur kan förebyggande arbete och nya samverkansformer bidra till en hållbar kompetensförsörjning? Seminariet lyfter fram lokala satsningar på seniorers liv och hälsa som en nyckel för att klara den demografiska utmaningen samt aktuella stöd för friska arbetsplatser.
Fler friska levnadsår – en nyckel för att klara kompetensförsörjningen
 
30 januari–23 mars
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg
Distansutbildning som ges vid två tillfällen om att leda utvecklingsarbeten inom vård och omsorg. Utbildningen är uppdelad i egen förberedelse, två distansseminarier, ett förmöte och ett eftermöte på distans.
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg, tillfälle 1
Att leda utvecklingsarbete inom vård och omsorg, tillfälle 2
 
8 februari 
Vad är primärvårdens uppdrag? Så kan vi stödja det befolkningsinriktade arbetet
Hur kan primärvården ta sig an förebyggande insatser för befolkningen och varför är det viktigt? Välkommen till en workshop som utgår från de nya skrivningarna i hälso- och sjukvårdslagen som pekar på att primärvården ska tillhandahålla befolkningsinriktade insatser. 
Vad är primärvårdens uppdrag?
 
Webbutbildning i ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer
Nu finns en nylanserad webbaserad utbildning för att öka kunskapen om och förståelsen för sena komplikationer som kan dyka upp hos elever som behandlats för cancer i barndomen. Utbildningen vänder sig till  yrkesgrupper i till exempel vården eller skolan, som kommer i kontakt med personer som haft cancer under barn- eller ungdomsåren.
Ökad förståelse för sena komplikationer efter barncancer
 
Identifiera vårdskador i primärvården
"Säker vård" i kvalitetssystemet PrimärvårdsKvalitet innehåller ett antal indikatorer som gör det lättare att arbeta proaktivt med patientsäkerhet i primärvården. Det här inspelade seminariet beskriver hur Säker vård kan användas för att identifiera patienter som löper risk för vårdskador. 
Identifiera vårdskador i primärvården 
 
Lyssna på
 
 
Nära vård-podden: Forskning om och med kvinnor i hemlöshet
”Kvinnor går under radarn – vi vet inte så mycket om hur det är för kvinnor i hemlöshet.” Avsnittet handlar om forskning i samverkan med kvinnor i hemlöshet där frågorna är direkt kopplade till det som kvinnorna tycker är viktigt. Ett samtal om hur de mest utsatta inte får hjälp i ett fragmenterat system.
Lyssna på avsnittet
 
Rådet från NT-rådet: Evidens och beprövad erfarenhet
Hur fattar man rättvisa beslut på osäkra data? I detta avsnitt diskuteras läkemedel och medicinteknik, evidens och beprövad erfarenhet, hälsoappar och tyngdtäcken samt genterapier och svåra prioriteringar i framtiden. 
Lyssna på avsnittet
 
Nära vård-podden: Öka samverkan med patienter och närstående i forskning och utveckling
Hur ökar man samverkan med patienter och närstående? Nu finns en rapport med en konkret checklista som alla kan ta del av. Stephanie Juran, Riksförbundet Sällsynta diagnoser och Anna Clareborn, Biobank Sverige berättar om verklig samverkan. 
Lyssna på avsnittet
Läs rapporten
 
Redaktör
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00