6 nyheter som avrundar 2022 – stora kliv framåt mot 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Stora kliv framåt för idrotts- och fritidsfrågorna!
 
Kära föreningsledare och aktörer inom idrott och fritid – vad mycket det händer på idrottsfronten i Nacka! Idag har Sigfridsborgsskolans nya sporthall öppnat, en fullstor idrottshall i samma omfattning som Boo gårds sporthall som öppnade härom sistens. Har ni sett senaste filmklippen från tillkomsten av den tillfälliga multihallen i Fisksätra? Den byggs för fullt medan den nya och permanenta hallen växer fram intill, den som ska stå klar sensommaren 2024.

Det är mycket på gång inför 2023 och mer finns att vänta nu när Nacka växer. Det finns många olika idrotter som utövas i kommunen och vår ambition är att det ska finnas bättre kapacitet och goda förutsättningar för idrottande här. Att möta behovet av anläggningar i takt med befolkningsökningen är en prioriterad fråga för fritidsnämnden.

Detta är också något som poängteras i vår vårt viktigaste styrdokument, Mål och budget, som antogs häromveckan. I den tydliggörs även att vi ska skapa möjligheter till utveckling och effektivisering och att gynna föreningslivet. Det är något som vi strävar efter varje dag. Ett sätt är att erbjuda möjligheten att söka bidrag av olika slag. Nu inför vi successivt ett nytt digitalt system för bokningar, som också är basen för att söka föreningsbidrag. Vi har också infört nya riktlinjer så att förutsättningarna blir tydligare och för en mer rättvis fördelning. Läs gärna mer om det på nacka.se.

Jag vill också lyfta fram vårt särskilda verksamhetsbidrag som handlar om bidrag till verksamhet för personer med olika funktionsnedsättningar och insatser för att främja folkhälsan. Se gärna över vad som gäller om du och din förening är intresserade av att ansöka, och håll dig uppdaterad på de aktuella ansökningsdatumen. I år arrangerar vi också mässan Min fritid som riktar sig till personer med funktionsnedsättning. Kanske du är intresserad att delta som utställare?

Jag vill passa på att önska dig en riktigt god helg, och ser fram emot ett gott samarbete under 2023. Tveka inte att höra av dig direkt till mig med frågor, synpunkter och goda idéer.

Bästa hälsningar

Anders Mebius
Kultur- och fritidsdirektör Nacka kommun
 
Nu är Sigfridsborgs sporthall klar
 
Idag invigs Sigfridsborgs sporthall i Älta. Sporthallen är fullstor och har ett spelmått på 40x20 med utfällbara läktare. Hallen kommer under dagtid användas för skolidrott och på kvällar och helger kommer föreningsliv att använda hallen.
 
Snart är det möjligt att söka bidrag till er förening
 
1 januari öppnar ansökningsperioden för tre idrotts- och föreningsbidrag: aktivitetsbidrag, projektbidrag och investeringsbidrag. Ta chansen att söka stöd för aktiviteter för barn och ungdomar, projekt som utvecklar er verksamhet, lovverksamhet eller ombyggnationer av er anläggning.
 
Nominera årets förening, unga ledare och förebild i början på nästa år
 
Vem tycker du är inspirerande och vem anser du är den unga ledaren i Nacka som gör det lilla extra? Snart är det dags att nominera Nackas eldsjälar som driver föreningslivet framåt. Finslipa på dina motiveringar och skicka in dem när tiden är inne.
 
Investeringsbidrag för energieffektiviseringar
 
I november beslutade fritidsnämnden att bidragsberättigade föreningar skulle få chans att söka investeringsbidrag för energieffektiviseringar. Sju föreningar har nu fått ta del av bidraget, bland annat för inköp och installation av luftvärmepumpar, LED-armaturer och nya element.
 
Ishallarna är först ut i nya bokningssystemet
 
I början på januari kommer ishallarna att lanseras i vårt nya bokningssystem Actor Smart Book (ASB). Under våren och sommaren 2023 kommer sedan övriga lokaler/anläggningar att lanseras i systemet.
 
Vill du vara utställare på mässan Min fritid?
 
Den årliga fritidsmässan för alla med funktionsnedsättning arrangeras i Nacka i maj 2023. Nu finns det möjlighet för er föreningar och aktörer som erbjuder, eller vill starta upp, verksamhet för personer med funktionsnedsättning att anmäla ert intresse för att bli utställare. Deltagande på mässan är helt kostnadsfritt.