Viktigt besked om ny socialtjänstlag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Viktigt besked om ny socialtjänstlag
 
Den nya regeringen avser gå vidare med förslaget till ny socialtjänstlag. Det är ett positivt besked som vi väntat på länge. Nu krävs ett avgörande förarbete i kommunerna. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Socialtjänstens medarbetare måste fredas
 
Hoten mot medarbetare och chefer i socialtjänsten och de falska bilder som sprids av verksamheten riskerar att drabba de barn som behöver samhällets stöd. Det skriver företrädare för SKR på SVD debatt.
Fem åtgärder för att vända utvecklingen

Läs också
Socialtjänstbloggen (28 nov): Sluta hota socialtjänsten
 
Stöd att förebygga hot och våld på jobbet
 
Suntarbetsliv har tagit fram ett stöd att förebygga hot och våld på jobbet. Verktyget innehåller råd, mallar, checklistor samt stöd för samtal.
Säkerhetsdialogen
 
Bekymmersam ekonomi för socialtjänsten
 
För kommuner och regioner väntas ekonomiskt kärvare tider de kommande två åren, som en följd av hög inflation, stigande räntor och stundande lågkonjunktur. Det visar SKR:s Ekonomirapport. Samtidigt kommer behoven av vård och omsorg att öka framöver, då andelen äldre ökar.

För socialtjänsten märks särskilt att
  • äldreomsorgen och barn- och ungdomsvården väntas få ökade kostnader
  • ekonomiskt bistånd beräknas öka med 12 procent, på grund av höjd riksnorm och ökad arbetslöshet
  • kompetensförsörjningen är den största utmaningen, vilket ställer krav på ändrade arbetssätt
Stora ekonomiska och demografiska utmaningar att vänta
 
Välfärdens kompetensutmaning går att lösa
 
Att hitta rätt kompetens är välfärdens största utmaning. Men när arbetskraften inte räcker till måste nyrekrytering kompletteras med flera olika åtgärder. Det visar en ny rapport från SKR.
− Att få fler redan anställda att arbeta heltid och förlänga arbetslivet med ett par år skulle ge en enorm effekt, säger Caroline Olsson, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKR.
Välfärdens kompetensförsörjning – personalprognos 2021-2031
 
Få socialnämnder tar till vara rätten till ersättning
 
Närmare 30 procent av alla dödsbon blir föremål för åtgärder hos socialtjänsten, men många socialnämnder tar inte tillvara rätten att få ersättning från dödsboet. I SKR:s cirkulär kan du läsa mer om när kommunen kan begära ersättning och vilka kostnader kommunen kan ta betalt för.
Cirkulär: Rätt till ersättning - provisorisk dödsboförvaltning/gravsättning

Gå kurs om dödsboanmälan och dödsboförvaltning
Den 31 januari ger SKR en kurs där du lär dig mer om lagstiftningen som styr kommunens ansvar vid dödsfall. Kursmaterial med lathundar och checklistor ingår.
Sista anmälningsdag 5 januari
 
Mer från SKR
 
 
Resultat från brukarundersökningarna
I år deltog 202 kommuner i någon av socialtjänstens nationella brukarundersökningar. Cirka 49 000 brukarsvar har kommit in, vilket är en ökning jämfört med förra året. Resultaten finns nu i Kolada. I januari bjuder SKR in till webbinarier där nationella resultat presenteras, och vi diskuterar hur resultaten kan användas för verksamhetsutveckling.
Anmäl dig till webbinarium om resultaten
 
Webbutbildning om socialtjänst – för politiker i socialnämnd
SKR erbjuder ett utbildningspaket för dig som behöver mer kunskap om socialtjänstens verksamhet, uppdrag och befogenheter samt samspelet mellan nämnd och förvaltning. Utbildningen riktar sig främst till socialnämnder men kan användas av alla som vill ha bättre kunskap om socialtjänsten.
Webbutbildning om socialtjänsten
 
Webbaserad grundutbildning i barnkonventionen
Få grundläggande kunskap om barnkonventionen och hur du implementerar den i verksamheten. Utbildningen består av sju moduler som kan genomföras när det passar dig.
Barnkonventionen – grundutbildning
 
Kollektivavtal: Skärpta regler för dygnsvila
SKR och Sobona är överens med Kommunal, Vårdförbundet, Allmän kommunal verksamhet och AkademikerAlliansen om att skärpa reglerna för dygnsvila. 
Ändringarna träder i kraft 1 oktober 2023
 
Skapa en statlig e-legitimation som funkar för alla
Staten måste ta ansvar för en e-legitimation för alla. Kommuner och regioner kan inte ta fram lösningar för e-identifiering. Det skriver Patrik Sundström, SKR:s digitaliseringschef.
Replik i Dagens Samhälle
 
Lärande exempel 
 
 
I SKR:s exempelbank finns tips om goda arbetssätt, projekt och utvecklingsarbeten i kommuner och regioner. Här listar vi några från socialtjänsten. Låt dig inspireras!
 
Digital fixare hjälper äldre med teknik hemma
2021 anställde socialförvaltningen i Hammarö en digital fixare. Tjänsten är konstadsfri och till för att minska det digitala utanförskapet bland äldre och personer med omsorgsinsatser.
Lärande exempel från Hammarö
 
Preventiv enhet ökar förståelsen för kvalitetsregister i omsorgen 
Varbergs kommun har startat en preventiv enhet för att säkra en förebyggande och patientsäker vård för alla som är inskriva i den kommunala hälso- och sjukvården.
Lärande exempel från Varberg
 
Förebygga våld i glesbygd – satsning för chefer
2021 gav FoU Socialtjänst i Västerbotten en processinriktad utbildning om våld i nära relation för chefer och ledning inom IFO, äldreomsorg och LSS. Satsningen har stärkt samverkan mellan länets inlandskommuner.
Lärande exempel från Västerbotten
 
Kurser och konferenser 
 
 
18 januari
Personlig assistans, nya lagändringar
Kursen ger grundläggande kunskaper om personlig assistans och om de nya bestämmelser som träder i kraft i januari 2023, till exempel om det nya grundläggande behovet som införs, och vad nya lagen om egenvård innebär. Kursmaterial ingår som kan användas som verktyg på hemmaplan.
Sista anmälningsdag 11 januari
 
23 januari
Välfärdsbrott i äldreomsorgen
Hur upptäcker vi välfärdsbrott inom äldreomsorgen, och vilka åtgärder kan vi sätta in? Uppsala och Sollentuna kommun delar med sig av erfarenheter. Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till chefer, utvecklare, utredare och ekonomer med ansvar för utbetalningar i kommuner.
Sista anmälningsdag 20 januari
 
25-26 januari
Mötesplats e-hälsa och välfärdsteknik
Träffa SKR på mötesplatsen för e-hälsa, välfärdsteknologi och lösningar för offentlig sektor. SKR och Inera arrangerar seminarier om välfärdsteknik, nära vård, Yrkesresan och utveckling av socialtjänstens verksamhetssystem. 
Ange VIP-kod skr50 och få 50 procent rabatt på biljetten
 
Start 9 februari 
Individbaserad uppföljning – äldre och funktionshinder
Lär dig arbeta praktiskt med individbaserad systematisk uppföljning inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet. Utbildningen hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff, och du får du stöd att genomföra en egen avgränsad uppföljning.
Sista anmälningsdag 13 januari
 
27–28 mars
Barnrättskonferens 2023
Hur kan Sverige stärka barnets rättigheter utifrån de nya rekommendationer som FN:s barnrättskommitté lämnar i februari 2023? SKR bjuder in till en två dagars konferens med möjlighet till kollegialt lärande.
Begränsade platser, först till kvarn
 
27 april
Stärkt barnrättsperspektiv i familjerätt
Hur kan barnrättsperspektivet implementeras i arbetet med vårdnadstvister? Hur har rättspraxis utvecklats och vilka metodstöd finns idag? SKR bjuder in till seminarium med Östermalms stadsdelsförvaltning, Familjens jurist, MFoF och Jämställdhetsmyndigheten.
Sista anmälningsdag 26 april
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Trygghetsberedningen föreslår kraftsamling för barn och unga 
Den 12 december lämnade Trygghetsberedningen ett delbetänkande som fokuserar på barns och ungas involvering i gängkriminalitet samt våld i barns och ungas nära relationer.
Vägar till ett tryggare samhälle (SOU 2022:67)
 
Utredning om Lex lilla hjärtat överlämnad till regeringen
Den 13 december överlämnade riksdagen utredningen ”Barnets bästa vid fortsatt vård enligt LVU” till regeringen. Enlig förslag ska tre nya steg införas innan ett barn omplaceras.
Utredning om ny lagstiftning för att stärka barns bästa
 
Förhindra smitta – för chefer i vård och omsorg
Socialstyrelsen har tagit fram en utbildning om att förebygga och förhindra smitta för chefer i äldre- och funktionshinderomsorgen.
Utbildningen är kostnadsfri och tar cirka 45 minuter 
 
Uppmärksamma barn i familjer med ekonomiskt bistånd
Att leva i ekonomisk utsatthet påverkar inte bara de vuxna i familjen utan även barnen. Kunskapsguiden har samlat stöd för att uppmärksamma barn och unga i familjer med ekonomiskt bistånd.
Nytt tema på kunskapsguiden
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00