Välfärdens kompetensutmaning går att lösa
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välfärdens kompetensutmaning går att lösa
 
SKR:s personalprognos för 2021-2031 släpps idag. Den visar att välfärdens största utmaning är att hitta rätt kompetens. När arbetskraften inte räcker till måste nyrekrytering kompletteras med flera olika åtgärder.
− Att få fler redan anställda att arbeta heltid och förlänga arbetslivet med ett par år skulle ge en enorm effekt, säger Caroline Olsson, chef för arbetsgivarpolitiska avdelningen på SKR. 
Välfärdens kompetensförsörjning – personalprognos 2021-2031
 
Kollektivavtal: Skärpta regler för dygnsvila
 
SKR och Sobona är överens med Kommunal, Vårdförbundet, Allmän kommunal verksamhet och AkademikerAlliansen om att skärpa reglerna rörande dygnsvila. 
− Arbetstagaren har rätt till minst 11 timmars sammanhängande ledighet under varje 24-timmarsperiod, säger Ulf Olsson, vice ordförande för förhandlingsdelegationen i SKR och Sobonas föreningsstyrelse.
Skärpta regler för dygnsvila
 
Debatt: Socialtjänstens anställda måste fredas
 
Hoten mot medarbetare och chefer i social­tjänsten och de falska bilder som sprids av verksamheten riskerar att drabba de barn som behöver samhällets stöd. Det är arbets­givarens ansvar att varje dag säkra en trygg arbetsmiljö och att arbeta för att komma tillrätta med brister. Det tar kommunerna på stort allvar. Det skriver företrädare för SKR. 
SvD Debatt
 
Fler kvinnor i välfärden blir chefer
 
Fler kvinnor blir chefer, antalet medarbetare per chef varierar med uppdraget och andelen chefer med utländsk bakgrund har ökat. Det visar SKR:s rapport Chefer i välfärden.
Chefer i välfärden
 
Möt kompetensutmaningen med friskfaktorer
 
Idag är kunskaperna och erfarenheterna goda om vad som skapar långsiktigt friska, hållbara och attraktiva arbetsplatser. Det är dessa så kallade friskfaktorer som kommuner och regioner nu systematiskt behöver arbeta med för att möta kompetensutmaningenDet skriver Caroline Olsson, avdelningschef SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Kompetensfrågan i fokus för EU under 2023
 
EU har beslutat att 2023 ska vara Europaåret för kompetens och den 1 januari tar Sverige över ordförandeskapet.
− För Sverige är det nödvändigt att vi kan fortsätta att hantera arbetsgivarfrågor genom kollektivavtal och partsgemensamt arbete, och att EU:s olika direktiv utformas så att det finns utrymme för detta, säger Ulf Olsson, vice ordförande för SGI Europe Sweden och vice ordförande för SKR:s förhandlingsdelegation.
Kompetensfrågan i fokus för EU under 2023
 
Suntarbetsliv
 
 
SAM-verkstan lanserad
I SAM-verkstan kan chef, skyddsombud och medarbetare jobba praktiskt med aktiviteter för att göra det systematiska arbetsmiljöarbetet till en del av vardagen.
Aktiviteter i SAM-verkstan
 
Kurser våren 2023
 
 
Anmäl dig till SKR:s vårkurser
För att du ska ha gott om tid att planera in din kompetensutveckling släpper vi vårens kurser inom arbetsgivarfrågor redan nu. De flesta evenemang har vi dessutom ställt om till digitala för bästa tillgänglighet. Välkommen med din anmälan!
Kurser arbetsgivarfrågor
 
Evenemang i närtid
 
 
Ekonomirapporten (14 december)
På onsdag 14 dec redovisar Annika Wallenskog, SKR:s chefsekonom Ekonomirapporten i korthet tillsammans med Peter Danielsson, SKR:s ordförande i en live-sändning. I fokus står den tuffa ekonomiska situation som väntar många kommuner och regioner nästa år.
Ekonomirapporten
 
Fler friska levnadsår – en nyckel för att klara kompetensförsörjningen (19 december)
Syftet med seminariet är att lyfta inspirerande angreppssätt från kommuner som arbetar med insatser för att möta den demografiska utmaningen. Ta del av erfarenheterna från flera kommuner som satsar målmedvetet på att skapa fler friska levnadsår hos seniorerna.
Jag vill anmäla mig
 
Riskorienterat arbetssätt för att förebygga och förkorta sjukskrivningar (flera tillfällen)
Välkommen att anmäla dig till informationsträffar och utbildningar kring hur ni kan arbeta med ett riskorienterat arbetssätt för att förebygga sjukfrånvaro och bidra till friska arbetsplatser. 
Jag vill anmäla mig
 
Lästips!
 
 
Arbetsgivarmaterial om stigma och psykiatriska tillstånd 
Stigmatisering av personer med psykiatriska tillstånd i arbetslivet går att minska, men det tar tid. Arbetsgivare har en viktig roll i detta.
Material och stöd, Folkhälsomyndigheten
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00