8 nyheter som avrundar 2022 - kulturen på framfart under 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Kulturen på framfart under 2023!
 
Nu återstår inte mycket av 2022. Mycket har hänt på kulturfronten i Nacka under det gånga året, inte minst när det gäller våra kulturhus. Äntligen har Nackaborna kunnat få tillbaka Boo Folkets Hus med dess rika utbud av kulturverksamheter, och under hösten firade ett av våra andra kulturhus 20-årsjubileum, nämligen Dieselverkstaden.

Vi kan också se tillbaka på andra konkreta exempel på att Nackas kulturaktörer erbjuder möjligheter för Nackaborna att utvecklas inom kulturområdet och låta kultur spela en viktig roll i samhället. Vi vet från mätningar att Nackaborna är generellt nöjda med bibliotekens, kulturskolornas, kulturhusens och museernas utbud. Konsekvenserna av coronapandemin har varit stora för kultursektorn, och restriktionerna har starkt begränsat flera kulturverksamheter. Kreativiteten att på nya sätt nå ut med sin verksamhet har varit stor, och jag ser fram emot att arbeta för att möjliggöra ett varierat och attraktivt kulturutbud för Nackaborna under det kommande året.

Vårt viktigaste styrdokument i det arbetet antogs häromveckan, nämligen Mål och budget för Nacka kommun. Här fastslås tydligt kulturnämndens fokusområden kopplat till hög kvalitet och ett tillgänglig och attraktivt kulturutbud för alla.
En viktig nyhet är att våra kulturcheckar har höjts med 2,5 procent vilket gynnar barn och unga och innebär att våra kulturaktörer får bättre förutsättningar att bedriva sin kulturverksamhet. 

Ett effektivt nyttjande av kommunens lokaler och anläggningar är en förutsättning för en livfull kulturverksamhet i hela kommunen. Vi jobbar långsiktigt med det och att det ska finnas goda möjligheter att hyra in sig för att ha verksamhet i fina nya lokaler. Under nästa år kommer bland annat Stavsborgsskolan och Älta kulturknut att vara satsningar som vi arbetar vidare med.

Kulturnämnden fortsätter att möjliggöra ett varierat och attraktivt kulturutbud, och i det här nyhetsbrevet kan du läsa om stödformer som lilla projektstödet och en extra utlysning av medel för kulturskolor som kan erbjuda funkisaktiviteter för Nackaborna.

Jag vill också passa på att önska dig en riktigt god helg, och ser fram emot ett gott samarbete under 2023. Tveka inte att höra av dig direkt till mig med frågor, synpunkter och goda idéer.

Bästa hälsningar

Anders Mebius
Kultur- och fritidsdirektör Nacka kommun
 
 
Nyrenoverade kulturhus klara för att användas
Kulturhusen Dieselverkstaden och Boo Folkets Hus har öppnats upp med nya ytor och mer flexibilitet för kulturverksamheternas privilegier. Dieselverkstaden har genomgått en ombyggnation som skapat fler möjligheter och nya Boo Folkets Hus är mer flexibelt och tillgänglighetsanpassat. 
 
 
Kulturstipendier som stöttar unga i Nacka
Nu finns möjlighet att söka både stipendiet Peng direkt och Ung kultur för Nackas kulturintresserade unga. Ung kulturs ansökan öppnade upp nu i december för 16–25 åringar som redan är verksamma inom en kulturverksamhet, sista ansökningsdag är 1 mars 2023.
 
 
       
Uppladdningen inför Funkisfestivalen 2023 är i full gång!
 
Funkisfestivalen är Sveriges största melodifestival för personer över 15 år med kognitiv eller neuropsykiatrisk funktionsvariation inom LSS. Årets deltävling i Nacka går av stapeln den 23 februari i Dieselverkstaden, den stora finalen äger sedan rum på Stockholm Waterfront i juni.
 
 
Är du intresserad av att ta över driften av Museet Hamn?
Nu har Nacka kommun öppnat möjligheten för en ny aktör att driva Museet Hamn. Fram till den 28 december kan nya aktörer lämna ett första kortfattat anbud för att driva slagfältsmuseet vid Saltsjö Pir i Fisksätra.
 
 
Den första januari kan du söka Lilla projektstödet
Lilla projektstödet är ett kulturstöd för mindre evenemang eller projekt som genomförs en gång och som är öppna för allmänheten. Projektstödet kan sökas året om men ibland fördelas budgeten fort så passa på att ansöka direkt.
 
Vill du vara utställare på mässan Min fritid?
Den årliga fritidsmässan för alla med funktionsvariation arrangeras i Nacka i maj 2023. Nu finns det möjlighet för er föreningar och aktörer som erbjuder, eller vill starta upp, verksamhet för funktionsvariation att anmäla ert intresse för att bli utställare. Deltagande på mässan är helt kostnadsfritt.
 
Sök extra utlysning av projektstöd för att utveckla kulturskolan
Kulturnämnden har beslutat om en extra utlysning för att kunna stötta kulturskolor för funktionsvarierade barn och unga. I denna extra utlysning utlyser kulturnämnden 500 000 kronor. Stödet kan sökas från och med den 12 december till och med den 16 januari 2023.
 
Gör du långtidsbokningar i våra kulturlokaler?
Nu är det dags att skicka in bokningsönskemål för termins- och långtidsbokningar i våra kulturlokaler för läsåret 23/24. Du behöver skicka in bokningsönskemål senast den 15 februari. Önskemålen kommer att prioriteras utifrån kulturnämndens prioriteringsordning. Bokningen görs direkt hos respektive kulturhus.
 
Har du frågor eller känner någon som vill prenumerera på nyhetsbrevet,
skriv till kultur@nacka.se