Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vi summerar ett händelserikt år och tar klivet in i 2023
 
Johan von Sydow. Foto: Bengt Säll
Nu har även fjärde advent passerat och julen står för dörren. Vi kan se tillbaka på ett år som varit minst sagt händelserikt. En omvärld med kriser som ställer krav på anpassning. Det handlar om allt från att flytta resurser från planerat arbete till förmån för akuta frågor. Men mitt i detta har vi tillsammans levererat mycket under året som gått. 

Det jag särskilt tänker på är att ett stort antal tjänstepersoner i alla 26 medlemskommuner, tillsammans med kansliets medarbetare, arbetat med underlag och förslag till en ny strategisk inriktning för 2023—2026. Det är vår styrelse som lägger fram förslaget till strategisk inriktning för förbundsmötet i mars.

Att detta förslag har en bred förankring är såklart helt avgörande. Förslaget som arbetats fram bygger på fyra prioriterade områden för samverkan; gemensam gymnasieregion, god och nära vård och omsorg, infrastruktur och digitalisering. Förslaget bygger också på att Storsthlms samverkan fokuseras just till dessa fyra områden och att vi tillsammans kan nå längre.

Jag och alla vi på kansliet ser fram mot 2023. Med önskan om en god jul och ett gott nytt år!
 
Johan von Sydow
Förbundsdirektör Storsthlm
Kom och träffa länets ledande beslutsfattare!
 
Fyrahundra ledande politiker och tjänstepersoner, en finansminister och en vinnare av stora journalistpriset. Allt på temat Gemensamma utmaningar – gemensamma möjligheter. Den 23 mars 2023 träffas vi på Münchenbryggeriet för en fullspäckad eftermiddag. Här är några hållpunkter:
  • Finansminister Elisabeth Svantesson om regeringens syn på det ekonomiska läget och Stockholmsregionen.
  • Folke Rydén, välkänd journalist, filmare och vinnare av Stora Journalistpriset, levererar en spaning om våra samhällsutmaningar.
  • Ledande politiker och tjänstepersoner från länets kommuner och andra aktörer möts i högaktuella panelsamtal.
  • Fördjupningsteman som gemensam gymnasieregion, god och nära vård, infrastruktur och digitalisering.
  • Avslutande mingel och nätverkande.
Välkommen till en spännande eftermiddag med gemensamma samtal och parallella seminarier på högaktuella teman.

På vår webbplats för Mötesplats Storsthlm hittar du den senast uppdaterade informationen om föreläsarna, seminarerna och talarna.

Till webbplatsen för Mötesplats Storsthlm.
 
Haninge satsar på samordnad vård
 

Övre rad från vänster: Renata Stypula, Camilla Andersson, Svetlana Engman, nedre rad från vänster: Anna Laumann, Lisbeth Wigströ, Maria Rylin.
Att besöka en vårdcentral när man har en funktionsnedsättning kan vara omständligt. Oftast behöver man ett mer samordnat omhändertagande. Sedan september i år finns en mottagning för samordnat medicinskt omhändertagande (SMO) vid Handens vårdcentral. En satsning som social -och äldreförvaltningen i Haninge kommun står bakom.

– Patienten ska uppleva trygghet med sin vård och behöver få hjälp med sina vårdkontakter på ett koordinerat och smidigt sätt. Då är samverkan mellan huvudmän, där regionen och kommunen har delat ansvar för hälso-och sjukvårdsfrågor det vill säga på LSS-boenden, det centrala, säger Renata Stypula projektledare för God och nära vård på social -och äldreförvaltningen i Haninge kommun.

Läs hela intervjun med Renata Stypula: "Haninge kommun satsar på samordnad vård" 
 
Hur hjälper vi gemensamt barn och unga i störst behov av samhällets vård?  
Den 8 december samlades representanter från Barn och Ungdomspsykiatrin (BUP), socialförvaltningarna i Stockholms stad, Huddinge kommun och Vallentuna kommun, Socialstyrelsen, Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) och fem barnrättsorganisationer, för en dialog kring modellen FACT (Functional Assertive Community Treatment). FACT är en vårdmodell där man på ett flexibelt sätt organiserar vården och stödet utifrån patientens egna villkor.

Vi pratade med två av deltagarna, Göran Rydén, verksamhetschef på BUP och Lina Blombergsson, tf. socialdirektör Huddinge kommun, om vad de ser för möjligheter och utmaningar i införandet av modellen.

–  Jag tror att vi här har en unik möjlighet att tillsammans göra skillnad för våra mest utsatta barn och unga genom att göra det som är viktigt på riktigt, säger Göran Rydén.

Läs hela artikeln om FACT: " Hur hjälper vi gemensamt barn och unga i störst behov av samhällets vård?". 
 
Gymnasiemässan lockade 18 787  besökare
Gymnasieantagningen deltog på årets digitala gymnasiemässa den 22-23 november. Det är Sveriges största gymnasiemässa för elever som ska göra sitt gymnasieval. I år var det 147 utställare som deltog, allt från Stockholmsregionens, Håbo och Gnestas gymnasieskolor, SYV till skolor med riksintag.

Gymnasieantagningens monter var välbesökt med hela 3 545 besökare och 173 chattar. Själva mässan lockade 18 787 besökare.
 
- Det var lyckat! Vi fick många frågor angående hur antagningen går till. Våra besökare var nöjda efter att de hade pratat med oss och vi hoppas att de blev inspirerade, säger Marisell Novoa på Gymnasieantagningen.
 
Det är tredje året som mässan är digital och just nu pågår det ett arbete hur framtidens gymnasiemässa ska se ut.
 
Läs mer om Gymnasiemässan på deras webbplats .
Den nya samverkansordningen för god och nära vård etableras

På workshopen Äldres hälsa delades deltagarna in i olika bikupor och diskussionerna gick varma.
När huvudöverenskommelsen för vård och omsorg (HÖK) trädde i kraft i september var arbetet redan i full gång med att planera etableringen av den nya samverkansordningen.

Under hösten gick startskottet för etableringsaktiviteterna och för två av samrådsgruppsområdena har det nu hållits workshops; Äldres hälsa samt Digitalisering. 

– Dessa workshops har tagit oss från politiska beslut och planering till själva genomförandet att på riktigt utveckla den regionala samverkan mot en mer nära vård och omsorg. Att samla berörda organisationer, kompetenser, erfarenhetsbakgrunder och viljor i ett och samma rum skapar en stark gemensam kraft för kommande steg i detta arbete, säger Anders Carlsson, projektledare för etableringen av HÖK på Storsthlm.

Här kan du läsa mer om höstens två första workshops; Äldres hälsa samt Digitalisering och planerna framåt.
Europeiska socialfondens (ESF+) nya utlysningar och möjligheter!
 
Vill du träffa nya samverkanspartners för ditt kommande utvecklingsprojekt? Välkommen till en förmiddag där du får chansen att samtala med ESF-rådet och se de möjligheter som utlysningarna ger. 

Seminariet riktar sig mot offentliga aktörer och organisationer inom privat och ideell sektor med syftet att öka kunskapen om europeiska socialfonden (ESF+) och möjliggöra sektorsövergripande samverkansprojekt.

För mer information och anmälan, kontakta David Norman via e-post: david.norman@storsthlm.se

Här kan du läsa mer om Stocksholms utlysningar inom ESF+ 2023

Här kan du läsa mer om kommande förstudieutlysningar – ESF+ i Stockholm
Sammanfattning från styrelsen den 15 december 
Förutom att styrelsen fick information om förslag till Storsthlms strategiska inriktning 2023-2026, fastställde styrelsen verksamhetsplan och budget för 2023. De tog också beslut om att avveckla Storsthlms uppdrag att driva Energikontoret och att medfinansiera Resvaneundersökningen för 2023.

Läs hela sammanfattningen här.
 
Kommande möten och nätverksträffar
Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.
 
Januari
 
 
Februari