December 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Anders Printz, tf sektionschef Uppdrag Psykisk Hälsa
Ing-Marie Wieselgren på språng i Almedalen, 5 juli 2022
Foto: Anders Printz
2022 - ett år fyllt av känslor
 
2022 är snart till ända. Året kom att präglas av sorg för alla oss som kände Ing-Marie Wieselgren och förstod hennes betydelse för området psykisk hälsa. Jag tog en bild på henne i Almedalen (ovan), den 5 juli. Den fångade henne precis som hon var; ständigt på språng och igång för den psykiska hälsan på alla fronter samtidigt. Från det ena mötet till det andra, förhandlingar med departementet, samverkan med myndigheter och samtal med profession, patienter och anhöriga. Tomrummet Ing-Marie lämnar efter sig är gigantiskt.

Men 2022 blev också ett hoppfullt år. I november samlades nära 1 100 personer vid manifestationen Tillsammans för psykisk hälsa. Utmaningar adresserades, som att vi måste ge barn och unga stöd och verktyg att hantera sin psykiska hälsa och vikten av fungerande stöd till personer som lever med allvarliga psykiatriska tillstånd.
Manifestationen visade att det finns mycket kunskap, ett starkt engagemang och vilja till samarbete. Socialminister Jakob Forssmed pekade ut psykisk hälsa och suicidprevention som ett viktigt område för regeringen och berättade om uppdraget regeringen gett till ett antal myndigheter att ta fram en nationell strategi på området.
SKR:s ordförande Peter Danielsson berättade om den färdplan för fortsatt kraftsamling kring psykisk hälsa som nu tas fram på SKR. Ett viktig syfte med färdplanen är att förmedla att SKR vill vara en del av en fortsatt bred kraftsamling för många aktörer. Den ska beskriva hur det kan göras med stöd från SKR och vilka förutsättningar som måste finnas för att lyckas.

För mig är det hedrande att få arbeta tillsammans den grupp på SKR som Ing-Marie ledde och även andra medarbetare och funktioner på SKR. Under hösten har vi bland annat tagit fram grundkomponenter för en trygg och meningsfull psykiatrisk heldygnsvård, publicerat exempel på hur omställningen mot nära vård kan bidra till psykisk hälsa och fortsatt arbetet för att barn och unga ska ha en väg in till stöd och hjälp.

Nästa år får jag möjlighet att lämna över arbetet till en permanent chef för området psykisk hälsa på SKR. Jag är glad för att det viktiga arbetet fortsätter och säker på att det kommer att bedrivas i Ing-Maries anda.

Jag önskar er alla en fin, vilsam jul och ett riktigt gott nytt år. 
Anders Printz, tf sektionschef Uppdrag Psykisk Hälsa
 
Aktuellt från SKR
 
Ny rapport och material om meningsfull heldygnsvård
Samtal, återhämtning och genomtänkt vårdmiljö är några av de grundkomponenter som beskrivs i SKR:s nya rapport "En meningsfull heldygnsvård".
Rapporten har tagits fram tillsammans med personal från regioner, forskare och egenerfarna, som nödvändiga pusselbitar för att skapa en trygg och meningsfull heldygnsvård - med minsta möjliga behov av tvång vid psykiatriska tillstånd.
Till rapporten finns även en affisch, avsedd att sätta upp på vårdavdelningen för både personal och patient att ta del av. Läs eller ladda ner rapport och affisch 
 
Dialog och stöd för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
SKR:s Uppdrag Psykisk Hälsa erbjuder en dialog för att utforska möjligheterna att utforma insatser som bättre kan möta behoven hos barn, ungdomar, vuxna och äldre med neuropsykiatrisk problematik. Dialogen utgår från olika exempel på arbetssätt i verksamheterna, som delas och diskuteras.
Projektsida Förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
 
Ny rapport:
Från teori till praktik i kristider

Under åren 2020–2021 har SKR samlat lärdomar och goda exempel från forskare och erfarna chefer samt HR- och arbetsmiljöexperter från hela landet.
De har delat med sig av sina erfarenheter inom arbetsmiljö, ledarskap och psykisk hälsa under sammanlagt sexton webbinarier för kommuner och regioner. Vi vill genom denna skrift berätta om de viktigaste lärdomarna vi tar med oss från de senaste åren, inspirera med konkreta verktyg och tipsa om var man kan hitta mer information.
Läs eller ladda hem rapporten
Ny rapport: Sekretess inom prehospital akutpsykiatri - en vägledning
Det finns ofta behov av kortfattat, konkret stöd när det gäller sekretess och informationsöverföring vid samverkan inom prehospital psykiatri. Exempelvis mellan ambulans, larmcentral, psykiatri, polis, primärvård, räddningstjänst och socialtjänst. SKR har därför tagit fram en vägledning, som innehåller information om aktuella lagar samt dess tillämpning vid olika, möjliga situationer. Syftet är att öka kunskap och förutsättningar för korrekt tillämpning av aktuella lagar även i akuta situationer.
Läs eller ladda hem rapporten
Läs mer om arbetet och seminarier
 
Vård- och insatsprogram och vårdförlopp schizofreni
Vård- och insatsprogrammet schizofreni samt de två vårdförloppen för schizofreni är nu klara och den 27 september hölls ett seminarium som går att se i efterhand. Vårdförloppen för förstagångsinsjuknade och för fortsatt vård och stöd beskriver vad som ska göras och i vilken ordning och kompletterar vård- och insatsprogrammet för schizofreni, som beskriver hur olika insatser ska utföras. Vårdförloppen omfattar insatser från olika verksamheter såsom socialtjänst och specialiserad psykiatrisk öppen och sluten vård och är framtagna inom det Nationella programområdet psykisk hälsa.
Se inspelning från seminariet, Kunskapsstyrningvard.se
 
Åsa Höij, egenerfaren
Film: När mediciner hjälper
Uppdrag Psykisk Hälsa har tagit fram en film som visar hur patienter kan bli mer delaktiga i sin läkemedelsbehandling och varför det är viktigt. Filmens syfte är att öppna upp samtal om behandling med läkemedel och visa hur behandlingen, genom goda relationer och samarbete, kan bli mer säker och effektiv. Filmen riktar sig till personal, patienter och närstående för att öppna upp samtal kring läkemedelsbehandling.
Medverkande: Åsa Höij, egenerfaren, Tove Janarv, läkare i psykiatri samt Peter Lindhamre, specialistsjuksköterska i psykiatrisk vård.
Se filmen här, Uppdrag Psykisk Hälsa
 
Övriga nyheter
 
Trygghetsberedningen föreslår kraftsamling för barn och unga
Den 12 december lämnade Trygghetsberedningen ett delbetänkande som fokuserar på barns och ungas involvering i gängkriminalitet samt våld i barns och ungas nära relationer.
Vägar till ett tryggare samhälle (SOU 2022:67), Regeringskansliet
 
Kunskapsstöd hos Socialstyrelsen
Psykisk hälsa är ett prioriterat område hos Socialstyrelsen. Här finns kunskap, råd och regler om behandling av och stöd till personer med psykisk ohälsa, och om att förebygga suicid, det vill säga självmord.
Samlade kunskapsstöd psykisk hälsa och suicidprevention, Socialstyrelsen
 
Minskad stigmatisering gynnar arbetsplatsen
Folkhälsomyndigheten har publicerat ett nytt kunskapsstöd om stigma och psykiatriska tillstånd till arbetsgivare. Materialet beskriver vad stigmatisering är, vilka konsekvenser det kan få och hur arbetsgivare kan arbeta för att förändra. Materialet riktar sig till arbetsgivare och specifikt till HR-personal. Det kan även vara användbart för de som arbetar med folkhälsa, speciellt med främjande och förebyggande arbete inom psykisk hälsa och suicidprevention i regioner, kommuner och organisationer. 
Läs eller ladda ner kunskapsstödet, Folkhälsomyndigheten
 
Ericastiftelsen erbjuder stöd till alla kommuner
Ericastiftelsen bedriver behandling, högskoleutbildning och forskning. De erbjuder nu förskolor och skolor krisstöd när ett suicid har inträffat. Det kan till exempel vara en elev, en lärare eller annan personal eller en förälder som genomfört ett suicid och där förskolans eller skolans personal behöver råd och vägledning i vad man ska göra och hur. Erbjudandet är kostnadsfritt och vänder sig till landets alla kommuner. Insatsen finansieras via Folkhälsomyndigheten.
Mer information om Ericastiftelsens stöd
 
Psykiatrin Halland lanserar webbsida för att öka allmänhetens kunskap om psykiatrisk specialistvård
Vilka myter finns om adhd? Vad är svaren på de tio mest googlade frågorna om Ect? Hur vet jag om jag har en demenssjukdom? Det är några av de frågor som Region Halland ger svar på med syfte att minska stigma och okunskap kring psykiatrisk sjukdom och -vård. På den nya webbsidan finns också en nylanserad podd; Psykiatripodden. Där lyfts samtal, diskussioner och erfarenheter kring psykiatrisk specialistvård. De fyra första avsnitten är en serie om suicid där du bland annat får möta Britt som själv läkt från suicidalitet med hjälp av den lovande Assip-metoden och Per vars bror dog i suicid. I podden tar de också reda på vad könsparadoxen innebär, varför risken för självmord ökar ju äldre vi blir och om forskningen kan hjälpa till med att förutse vem som har störst risk för suicid.
Psykiatrisk specialistsjukvård i Region Halland
 
Att förebygga självmord: Ett stödmaterial för yrkesverksamma inom media
Världshälsoorganisationen (WHO) lanserade 1999 sitt världsomspännande initiativ för att förebygga självmord. Denna broschyr är den andra reviderade versionen av ett av dessa stödmaterial som riktar sig till specifika grupper i samhället och yrkesverksamma som är särskilt relevanta för det självmordsförebyggande arbetet. Relevant information för att öka medvetenheten om självmordsproblematik är också av stor betydelse för det självmordspreventiva arbetet. I materialet står bland annat: "Medierapportering om självmord bör alltid inkludera information om var det finns hjälp att söka....etc", samt ett antal handfasta tips och råd för yrkesverksamma inom media. Läs eller ladda ner materialet, Karolinska Institutet
Fler stödmaterial om suicidprevention från Karolinska Institutet
 
BarnSäkert – slutrapport från forskningsstudien och blickar framåt
BarnSäkert är ett universellt arbetssätt inom barnhälsovården i samarbete med socialtjänsten. Arbetssättet gör det möjligt att upptäcka psykosociala riskfaktorer tidigt i barnets liv och förmedla rätt hjälp och stöd till föräldrarna. Flera års forskning och erfarenheter från fem regioner har visat goda resultat och nu sprider sig BarnSäkert i Sverige.
BarnSäkert, Stiftelsen Allmänna barnhuset
 
Förstudie om ett nationellt hälsoprogram för barn och unga
Socialstyrelsen har gjort en förstudie om hur ett nationellt hälsoprogram för barn och unga skulle kunna utformas. Syftet är att skapa en mer jämlik och god hälsa hos barn och unga. 
Förstudie om nationellt hälsoprogram för barn och unga, Socialstyrelsen (pdf)
 
Unga, medier och psykisk ohälsa
Rapport från Statens medieråd som beskriver och analyserar sambanden mellan självskattat psykiskt välbefinnande och medieanvändning bland svenska barn i åldern 9-18 år, mot bakgrund av några demografiska faktorer och i förhållande till ett par andra skydds- och riskfaktorer som också kan ha betydelse för det psykiska välbefinnandet.
 
Fortsatta skillnader i psykisk hälsa mellan arbetslösa och sysselsatta under pandemin
Folkhälsomyndigheten har publicerat en rapport som handlar om att följa pandemins konsekvenser för folkhälsan. Rapporten visar att såväl före som under pandemin har psykiska besvär varit vanligare bland arbetslösa än bland sysselsatta. Däremot ökade inte skillnaderna mellan grupperna under pandemin.
Resultaten kan bidra till arbetet för aktörer som har uppdrag inom folkhälsa och folkhälsoarbete på lokal, regional och nationell nivå.
Läs artikeln, Folkhälsomyndigheten
 
 
Webbinarier och konferenser
 
19 december 
Fler friska levnadsår – en nyckel för att klara kompetensförsörjningen
Ta del av framgångsrika angreppssätt från Umeå och Hallstahammars kommun som båda arbetar brett och målmedvetet med att skapa fler friska levnadsår hos seniorer, i syfte att möta den demografiska utmaningen. SKR lyfter även stöd och verktyg som främjar en frisk arbetsplats. Seminariet arrangeras av SKR och genomförs med anledning av att SKR presenterade höstens ekonomirapport den 14 december. Ekonomirapport hösten 2022
Program och anmälan: Fler friska levnadsår
 
18 januari
Nya regler för personlig assistans
Från 1 januari 2023 ändras reglerna i LSS, 9 § a, personlig assistans. Samtidigt införs föräldraavdrag och det blir tydligt att individer inte kan få stöd för hälso- och sjukvård enligt LSS, istället gäller den nya lagen om egenvård. Med anledning av  förändringarna håller SKR en utbildning. Kursen ger grundläggande kunskaper om personlig assistans och om de nya bestämmelser, till exempel om det nya grundläggande behovet som införs, och vad nya lagen om egenvård innebär. Kursmaterial ingår som kan användas som verktyg på hemmaplan.

Lagändringar inom LSS, personlig assistans
Information om kursen och anmälan 
 
25 januari
Webbinarium om orosanmälningar
Socialstyrelsen har för andra gången kartlagt alla orosanmälningar till landets socialtjänster. Orosanmälningarna om barn som far illa har ökat med 27 procent sedan 2018. Förra året gjordes 420 000 anmälningar till socialtjänsten. Det visar Socialstyrelsens kartläggning. Vid webbinariet presenteras och diskuteras resultatet och utvecklingen de senaste åren.
Information och anmälan
 
27 januari
Självvald inläggning (SI) – Förhållningssätt och bemötande
SKR arrangerar tillsammans med Socialstyrelsen ett webbinarium med dialog om framgångsfaktorer för att förebygga och hantera sårbara moment vid SI. Under webbinariet beskrivs framgångsfaktorer för SI utifrån ett brukar- och vårdgivarperspektiv, och vi får ta del av exempel från skötare och sjuksköterskor från avdelningar som erbjuder SI.
Information och anmälan
 
6 februari (dag 1 av 2, nästa tillfälle äger rum 9 mars)
Utbildning i kollegial handledning
Erfarenheter och olika studier har visat att reflektion tillsammans med kollegor är en form av återhämtning. Syftet med handledningsmetoden är att utveckla ett främjande och hållbart arbetssätt för medarbetare, bidra till att öka förmågan att reflektera över sådant som sker i krävande arbetssituationer och utveckla hållbara relationer på arbetsplatsen. Kollegiala samtalsgrupper kan även öka kompetens inom ledarskap och teamarbete. 
Information och anmälan
 
7 februari
Inspirationsdag med Svenska Internetbehandlingsregistret (SibeR)
SibeR är ett redskap för att kvalitetsutveckla internetförmedlad psykologisk behandling. Anslutna vårdenheter kan i SibeR:s öppna statistikvisning följa sina resultat. De har möjlighet att förbättra sina resultat och att använda befintlig kompetens på ett effektivt sätt. 
På SibeRs inspirationsdag får du veta hur framgångsrika användare av SibeR arbetar. Det finns också möjlighet att diskutera hur man kan komma igång med att använda registret. Ett tema kommer att vara behandling av social ångest och hur regionerna kan lära av varandra på detta område. 
Information och anmälan
 
8 februari
Vad är primärvårdens uppdrag?
SKR arrangerar en workshop som utgår ifrån de nya skrivningarna i hälso- och sjukvårdslagen som pekar på att primärvården ska tillhandahålla befolkningsinriktade insatser. Hur kan primärvården ta sig an förebyggande insatser och varför är det viktigt?
Vad är primärvårdens uppdrag?
 
7 mars 
Erfarenhetsutbyte för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik.
SKR bjuder in personal inom offentligt drivna verksamheter i regioner och kommuner eller aktörer med ett helhetsuppdrag för regionen relaterat till neuropsykiatrisk problematik till ett erfarenhetsutbyte. Hur löser vi utmaningen med sammanhållen, integrerad vård för vuxna med NP-problematik – från misstanke till uppföljning?
Information och anmälan
SKR:s aktuella webbinarier och konferenser inom psykisk hälsa
 
Teamet som jobbar med Uppdrag Psykisk Hälsa på SKR önskar en
God Jul och ett riktigt Gott Nytt År! 
 
Redaktör
Ingela Larsen
ingela.larsen@skr.se 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
Uppdrag Psykisk Hälsa
www.uppdragpsykiskhalsa.se