Vecka 49 – 2022
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Välkommen till KORNET-stugan!
 
Är det krångligt och svårt att komma igång med och förstå Kornet? Känner du att du inte vet hur du ska hitta information på Kornet? Du kanske undrar hur du ändrar inställningar, eller du kanske nyfiket bara vill veta mer?


Välkommen till KORNET-stugan den 9/12 mellan 10.00-11.00 och den 27/1 (2023) mellan kl 10.00-11.00.


Klicka här för mer information och anslutningslänken.
 
Klimatporträttet: Urban Jormeus
 
Denna gång möter du Urban Jormeus i Klimatporträttet på webben! Urban är stiftskonsulent för internationella frågor. Läs om han hans tankar kring Svenska kyrkans arbete med klimatfrågorna. 

Till Klimatporträttet
 
Ny rutin för webbens stim-licens från och med årsskiftet
 
Under de senaste åren har nationell nivå administrerat, och betalt, för de stim-licenser som behövs för att publicera musik på Svenska kyrkans webbplatser. Vid årsskiftet ändras rutinen.

Från och med januari 2023 ska alla församlingar, pastorat och stift som publicerar musik på sin webbplats själva anmäla sig hos Stim och betala sin egen licens.

Läs mer på Kornet!
 
 
Webbinarium 8/12 - Mallverktyget
 
Den 8 december kl.13 är det dags för årets sista webbinarium. Det är Gustaf Hellsing som ska visa oss runt i och lära oss nya saker om Mallverktyget.

Vi kommer att få en genomgång hur mallverktyget fungerar och nya funktioner som tillkommit, som till exempel underlättar vid texthantering.

Läs mer på Kornet!
 
 
Utbildningstillfälle för dig som är samordnare för Act Svenska kyrkan
 
Den 16-17 februari inbjuds du som är samordnare för Act Svenska kyrkan till utbildning i Uppsala.
Utbildningen riktar sig till dig som antingen en gång gått en samordnarutbildning på kyrkokansliet eller i ditt stift, eller du som har motsvarande erfarenhet. 

Läs mer på Kornet!
 
 
Gamla intranätet arkiveras och stängs i mars 2023
 
Det gamla intranätet uppdateras inte längre, men i vissa fall hänvisas fortfarande till material och funktioner som finns någonstans på internwww. Senast 31 mars 2023 behöver dessa hänvisningar ändras eftersom det gamla intranätet då stänger för gott.
 
På flera håll pågår arbete för att ersätta funktioner på gamla intranätet med nya lösningar. Bland annat är tanken att driftläget ska presenteras på ett nytt sätt. Deadline för arbetet är 31 mars 2023 då det gamla intranätet stängs ner.

Läs mer på Kornet!
 
 
Så skyddar vi kulturarvet i tider av kris och krig
 
Frågan om kulturarv och krig har fått en ökad aktualitet i och med kriget i Ukraina, där kulturarvet är ett utpekat mål för den ryska krigföringen. I början av november genomförde Stiftelsen Kulturarv utan gränser och Sveriges hembygdsförbund ett digitalt seminarium om skydd av kulturarv i händelse av krig. Seminariet går nu att se i efterhand.

Läs mer på Kornet!
 
PODDTIPS: Teologi i tiden
 
Teologi i tiden är en podd om olika samtidsteologiska frågor från Svenska kyrkans enhet för forskning och analys.

På vilka sätt präglar teologi, religion och samhälle varandra? I den här podden resonerar forskare om aktuella samhällsteologiska frågor så som exempelvis, identitet och meningsskapande, migration och integration, diakoni och välfärd, samt uttryck för teologi i film och litteratur.

Lyssna på podden här!
 
 
Profilkurser 2023 - här är datumen
Nu finns alla datum för profilkurserna 2023. Det blir profilkurser för dig som är administratör, barnledare, församlingspedagog, kyrkomusiker och vaktmästare - och präst- och diakonkurser som biskopen, i sedvanlig ordning, kallar till. 
Nu är anmälan öppen till kurserna! Mer information kommer allteftersom programmen blir helt klara.
Läs mer här
 
 
Profilkurs för barn- och ungdomsledare
Med denna kurs bjuder vi in till att ta del av och pröva på olika metoder för barn- och ungdomsarbetet. Visst fokus ligger på hur vi i tider av kris som pandemi och energikris kan fortsätta vårt verksamhet även om det innebär att vi behöver flytta ut våra grupper.
Läs mer
Profilkurs för kyrkomusiker
Under 2023 års profilkurs för kyrkomusiker. Bland annat medverkar Gary Graden och Mattias Wager från Storkyrkan i Stockholm. De kommer att inspirera kring den gemensamma församlingssången och på kvällen gör vi en allsångsgudstjänst tillsammans, öppen för alla, i Skara domkyrka.
Läs mer
 
Profilkurs för församlingspedagoger
I oktober blir det profilkurs för dig som är församlingspedagog. Planeringen pågår för fullt, men du kan anmäla dig redan nu. Det övergripande temat för profilkurserna är Lärjungaskap - bön och spiritualitet. Gemensamma pass kommer att blandas med workshops.
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Tillsammans i Svenska kyrkan förvaltar vi konst- och kulturföremål som är oskattbara. Men hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna på bästa sätt och med rätt kunskap? Föreläsare och utbildare för dagen är konservator Lisa Nilsen som har lång erfarenhet i konsten att städa och vårda kyrkan på rätt sätt.
Läs mer
 
Kyrkopedagogik - ny kurs nästa höst
Kyrkopedagogik är ett pedagogiskt förhållningssätt som använder sig av upplevelsebaserad och dialoginriktad metod som vill ta alla sinnen i bruk. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i den kristna symbolvärlden samt konsthistoria och bildanalys.
I september 2023 startar nästa kurs. 
Läs mer
En kursdag om psykosocialt stöd
Psykosocialt stöd handlar om att ge stöd på vägen till en fungerande vardag och att möta människors normala reaktioner på onormala situationer. Välkommen till en kursdag på Flämslätt, för dig som arbetar med migration och integration, som ideell eller anställd medarbetare. 
Läs mer
 
Ny kursomgång för ideella predikanter
Att få uppdraget att predika och leda gudstjänst är stort både för den enskilde och för kyrkan. Det är en del i att vara en evangelisk-luthersk folkkyrka att utöva och att rusta oss i det allmänna prästadömet. Kursen kommer att vara på en grundläggande nivå och den kommer att ge dig verktyg för uppdraget att predika och hålla andakter, både på en praktisk och teoretisk nivå.
Läs mer
Kom och dela med dig till Resursbanken
Välkommen till en dag på Flämslätt där vi hjälps åt och delar material med varandra för att fylla på Resursbanken för lärande och undervisning! Syftet med Resursbanken är att ge stöd och inspiration för dig som är ideell, anställd eller förtroendevald.
Maria Wingård, handläggare för Resursbanken, kommer att ge oss en introduktion och hjälpa oss med skrivandet.
Läs mer 
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER