Stödmaterial och utbildningar i barnkonventionen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Vikten av att hålla i barnrättsarbetet
 
Året lider mot sitt slut – så mycket fint barnrättsarbete som har gjorts och görs i våra kommuner och regioner. Utmaningen nu är att hålla barnrättsarbetet levande. BRIS nya kommunrapport visar att vi behöver bli ännu bättre. 

Regeringen anser i sin budgetproposition att systematiska och strategiska insatser spelar en central roll för att omsätta barnkonventionen i praktiken. Beslutet att göra barnkonventionen till svensk lag har varit en viktig åtgärd som bedöms bidra till att synliggöra barnets rättigheter och skapa förutsättningar för ett barnrättsbaserat synsätt i all offentlig verksamhet. Ett tips för den som bättre vill förstå vad barnkonventionen innebär som lag kan lyssna på det här poddavsnittet från SKR.

Jag hoppas att barnrättsfrågorna blir ännu viktigare under nästa år. Det behövs strukturer för ett systematiskt kvalitetsarbete och forum för dialog och kollegialt lärande. SKR:s barnrättskonferens 27–28 mars är ett bra tillfälle att mötas för att diskutera hur vi i Sverige kan stärka barnets rättigheter utifrån de kommande rekommendationerna från FN:s barnrättskommitté.

Marie Lundin Karphammar
Handläggare/Barnrättsjurist, SKR
marie.lundin.karphammar@skr.se 
 
Evenemang och utbildningar
 
 
Start 18 januari
Barnrättsstrategutbildning
En fyradagars utbildning förlagd under drygt tre månader. Deltagarna får övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten i praktiskt arbete.
Barnrättsstrategutbildning
 
7 februari
Barnkonventionens dag
FN:s barnkonvention har varit svensk lag i tre år. Vad har blivit annorlunda? Hur har myndigheternas verksamhet påverkats? Finns det rättspraxis på området? Vad händer i kommunerna och regionerna? De här frågorna och många fler besvaras under fjärde upplagan av Barnkonventionsdagen, som arrangeras av JP Infonet.
 
17 februari & 22 februari
Grundutbildning i barnkonventionen
En grundkurs om barnkonventionen som lag. Vi går igenom grunderna i barnkonventionen, vad den innebär för din roll, och hur man genomför en barnkonsekvensanalys
Grundutbildning för förtroendevalda, 17 februari
Grundutbildning för tjänstemän, 22 februari

Nyhet! Webbaserad grundutbildning i barnkonventionen
Utbildningen består av sju moduler som kan genomföras när det passar dig. 
Barnkonventionen grundutbildning
 
27–28 mars
Barnrättskonferens 2023
SKR arrangerar en tvådagars konferens om barnets rättigheter. Konferensen utgår ifrån FN:s barnrättskommittés nya rekommendationer till Sverige som kommer i februari 2023.
Barnrättskonferens 2023
 
18–19 april 
Barnrättsdagarna
Stiftelsen Allmänna Barnhuset tittar närmare på varje barns rätt till en uppväxt fri från våld och vad det innebär för samhället i stort. Du får ta del av forskning och metoder som kan appliceras på den dagliga verksamheten.
Barnrättsdagarna
 
24 april
Barnrättsperspektivet inom kulturverksamhet
En heldag som ger kunskap och inspiration om barnkonventionen och hur den påverkar verksamheter inom kulturområdet. Dagen vänder sig till offentlig aktörer som arbetar inom kulturverksamhet.
Anmälan öppnar inom kort, spara datumet
 
27 april
Ett förstärkt barnrättsperspektiv inom familjerätten – vad innebär det i teori och praktik?
Ett seminarium om hur rättspraxis har utvecklats kring barnets rätt, hur Östermalms stadsdelsförvaltning implementerat barnkonventionen i sitt arbete och om barnrättsperspektivet i vårdnadstvister.
Ett förstärkt barnrättsperspektiv
 
Aktuellt från omvärlden
 
 
BRIS kommunundersökning 2022
Barnrättsperspektivet bör genomsyra svenska kommuners verksamhet. Så ser det inte ut i dag, visar BRIS nya kommunundersökning.
Var är barnen? BRIS kommunundersökning 2022 (pdf)
 
Barnkonventionen i fysisk planering och stadsutveckling
Boverkets vägledning om barnkonventionens tillämpning i fysisk planering och stadsutveckling ger kunskap, inspiration och verktyg för att skapa jämlika livsmiljöer och tillgodose barns rättigheter i hela samhällsbyggnadsprocessen.
Barnkonventionen i fysisk planering och stadsutveckling, Boverket
 
Stödmaterial om prövningar av barnets bästa
Barnombudsmannens nya metodstöd hjälper kommuner, regioner, myndigheter och andra verksamheter som gör prövningar av barnets bästa.
Gör en prövning av barnets bästa, Barnombudsmannen
 
Basprogram om våld mot barn
Barnafrid har gjort en re-lansering av Basprogram om våld mot barn och unga. För att uppmärksamma detta gav Barnafrid föreläsningar på temat våld mot barn utifrån olika perspektiv, som finns att se i efterhand. 
Basprogram om våld mot barn, Barnafrid
 
Stöd till placerade unga i övergången till självständigt boende
Barn och unga som varit långvarigt placerade i familjehem eller hem för vård eller boende (HVB) har ökad risk för att drabbas av hälsorelaterade och psykosociala problem. Här finns Socialstyrelsens stöd till socialtjänsten.
Stöd till placerade unga i övergången till självständigt boende, Kunskapsguiden
 
Skolresultaten för barn som har Skolfam höjs ytterligare
Fram till augusti 2022 har Skolfam varit verksamt i 30 svenska kommuner och involverat 1 675 barn, varav 444 har fått Skolfam hela vägen till slutet av grundskolan. 779 barn är idag aktuella i insats i någon av de 21 kommuner som arbetar med modellen. Skolfams rapport sammanställer resultat för läsåret 2021/2022
Skolfam 2022, Stiftelsen allmänna barnhus
 
Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer
Socialstyrelsen har gett ut nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer. De riktar sig till socialtjänsten, hälso- och sjukvården och tandvården och träder i kraft 1 november 2022.
Nya föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer, Socialstyrelsen (pdf)
 
Kunskapsmaterial om barn och unga i familjer med ekonomiskt bistånd
Socialstyrelsen har samlat material under det nya temat "Barn och unga i familjer med ekonomiskt bistånd". Ta del av fakta, arbetssätt, utbildningar med mera. 
 
Nytt schabloniserat föräldraavdrag vid personlig assistans till barn
Från och med 1 januari 2023 införs ett nytt föräldraavdrag vid bedömningen av personlig assistans till barn. Tidigare har omfattningen av föräldraansvaret bedömts i varje enskilt fall. Regeringen anger att det har funnits oklarheter kring föräldraansvarets omfattning vilket medfört brister i rättssäkerheten.
Stärkt rätt till personlig assistans, Försäkringskassan
 
Förstudie om ett nationellt hälsoprogram för barn och unga
Socialstyrelsen har gjort en förstudie om hur ett nationellt hälsoprogram för barn och unga skulle kunna utformas. Syftet är att skapa en mer jämlik och god hälsa hos barn och unga.
Förstudie om nationellt hälsoprogram för barn och unga, Socialstyrelsen (pdf)
 
Lärdomar från Projektet ”De första 1000 dagarna i de nordiska länderna”
Den tredje och sista rapporten innehåller förslag på insatser i de nordiska länderna som kan förbättra stödet för barn under de första 1000 dagarna, eller två åren, i livet.
Ny nordisk rapport: Så kan stödet för ett barns 1000 första dagar i livet förbättras, Folkhälsomyndigheten
 
BarnSäkert – slutrapport från forskningsstudien och blickar framåt
BarnSäkert är ett universellt arbetssätt inom barnhälsovården i samarbete med socialtjänsten. Arbetssättet gör det möjligt att upptäcka psykosociala riskfaktorer tidigt i barnets liv och förmedla rätt hjälp och stöd till föräldrarna. Flera års forskning och erfarenheter från fem regioner har visat goda resultat och nu sprider sig BarnSäkert i Sverige.
BarnSäkert, Stiftelsen Allmänna barnhuset
 
 
Redaktör
Marie Lundin Karphammar
marie.lundin.karphammar@skr.se
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se