Vad är på gång på Vadstena pilgrimscentrum och längs S:t Birgitta ways? Läs om våra vandringar, retreater, seminarium och hur pilgrimsvandrandet utvecklas.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Käre Pilgrim!
Här kommer vårt retreat, kurs- och vandringsprogram för hela året 2023. Vi ser verkligen fram emot det nya året då vi planerar att genomföra det framflyttade pilgrimsteologiska seminariet ”Vandra varsamt – med varandra” 26-28 april. I anslutning till seminariet lägger vi till ett extra jubileums- och vandringsdygn den 28-29 april – då det är precis 25 år sedan verksamheten invigdes av biskop Martin Lind (29/4 1998). Passa på att anmäla dig redan nu och fira pilgrimslivet med oss!

Vi vill också berätta att det har det blivit enklare att pilgrimsvandra på egen hand längs pilgrimslederna till Vadstena. Pilgrimslederna är markerade med Birgittamärket och sedan förra sommaren finns en ny app ”St Birgitta ways” att ladda ner i din telefon som hjälper dig när du ska planera din vandring. Där finns också förslag på bra ställen för mat och logi längs leden. När du som pilgrim har vandrat 10 mil längs våra leder till Vadstena, kommer ett vackert Birgittabrev att vänta på dig vid Pilgrimscentrum i Vadstena. Det blir något fint att rama in och sätta upp på väggen där hemma! Läs mer om pilgrimsvandring till Vadstena, pilgrimspass och Birgittabrevet/diplom här.

Om du trots det tycker det känns krångligt att komma i gång med pilgrimsvandringen på egen hand är vårt tips att anmäla dig till några av de veckolånga vandringar Pilgrimscentrum ordnar. Där ingår vandringsledare/präst, mat och boende. Läs mer här

Om du som vi älskar att livet som pilgrim och trivs med att dela livet på Pilgrimscentrum i Vadstena – då finns en stående inbjudan till dig att bidra till verksamheten som pillgrimsvärd under en helg- eller vecka under sommaren. Nu är hög tid att anmäla ditt intresse för 2023. Läs mer och anmäl dig här
Väl framme vid pilgrimsmålet Vadstena finns Pilgrimscentrum för dig - så att du ska få mötas av en välkomnande blick, en skön säng och hälsosam mat. Tillsammans med oss och många andra pilgrimer är du inbjuden att dela den goda och enkla gemenskapen vid Pilgrimscentrumden pågående rytmen av tideböner och pilgrimsmässor i klosterkyrkan. Så varmt välkommen käre pilgrim!
 
Rickard Borgenback
Pilgrimspräst och föreståndare,
Vadstena Pilgrimscentrum
 
ÅRETS PROGRAM 2023
 
10-12 Februari
PYHIINVAELLUSRETRIITTI
VADSTENASSA

Johanna Suban och
Päivi Pykäläinen | 2 750 kr


23–26 Mars
MÖTESPLATS PILGRIM’S
WALK FOR FUTURE

Emanuel Eriksson, Annika Spalde, Rickard Borgenback | 2 800 kr

26-28 April
PILGRIMSTEOLOGISKT SEMINARIUM - VANDRA VARSAMT MED VARANDRA
Medverkande: Elin Kindeskog, Emma Audas, Harry Månsus, Hans-Erik Lindström, Annika Spalde, Peter Halldorf, Mika Wallander, Birgittasystrarna, Rickard
Borgenback, Johannes Widlund
2950 kr | Studentpris 995 kr

28–29 April
JUBILEUMSDYGN MED
PILGRIMSVANDRING

Fira vår 25-årsdag med ett dygn av gemenskap, pilgrimsvandring och bön.
Rickard Borgenback| 700 kr

14-21 Maj
PILGRIMSVANDRING
BIRGITTALEDEN (7 DAGAR)

Under Kristi himmelfärdshelgen
pilgrimsvandrar vi Birgittaleden
från Söderköping till Vadstena.
Rickard Borgenback
4 500 kr | Studentpris 2 500 kr

1-4 Juni
PILGRIMSLEDAREKURS
STEG 1 - INTRODUKTION

Två dagars teori och två dagars vandring och praktik.
Hans-Erik Lindström och Rickard Borgenback | 3 200 kr

 
11–18 Juni
LÅNGVANDRING FÖR
YNGRE VUXNA (20–40 år)

Under en vecka delar vi pilgrimsliv: vi umgås, vandrar, äter och vilar längs St. Birgitta Ways mot Vadstena.
Emma Audas och Emanuel
Eriksson | 4 500 kr
Studentpris 2 500 kr


5–8 Oktober
BIRGITTADAGARNA (VANDRINGS- OCH GEMENSKAPSDAGAR)
Vi deltar i det högtidliga firandet av den Heliga Birgittas helgondag
Rickard Borgenback | 3 200 kr

16–19 November
TYST RETREAT VID
KYRKOÅRETS SLUT

Tema: Guds rike är mitt ibland er.
Under några dagar drar vi oss tillbaka för att lyssna till det vi hör i tystnaden.
Emma Audas | 3500 kr

29 November–3 december
RETREAT i IGNATIANSK ANDA
Vägledd retreat i samarbete med Birgittasystrarna i Vadstena där du erbjuds en andlig vägledare/medvandrare som du möter i enskilt samtal varje dag där andliga övningar ges. 
Rickard Borgenback Helena Sundström och Birgittasystrarna | 4 900 kr

7–10 December
TYST RETREAT I ADVENTSTID
Tema: ”Er befrielse närmar sig”
Vi sätter kalender, telefon och arbete åt sidan medan vi söker oss mot de goda källorna: bönen, mässan, bibelordet och den inre reflektionen som inte blir avbruten.
Emma Audas | 3500 kr
Läs mer om alla våra vandringar, kurser, retreater, pilgrimsvilor, seminarier och dagar på vår hemsida och glöm inte att anmäla dig i tid. Platserna brukar snabbt bli uppbokade.
 
Hjälp oss gärna sprida! Ladda ner Pilgrimscentrums årsprogram som affisch. Skriv ut och sätt upp på anslagstavlan på jobbet, i din församling eller kanske på kylskåpet där hemma.
Stort pilgrimswebbinarium
för Sveriges ledutvecklare
 
Eva Hagström
Pilgrimscentrum via Eva Hagström Öberg har under de senaste två åren varit med att ta fram ett Ramverk för vandringsleder i Sverige (www.ramverkvandring.se).

Nyligen arrangerades ett webinarium om hur vi kan skapa pilgrimskänsla längs våra pilgrimsleder. Intresset visar sig stort så därför har vi gjort det möjligt att se föredragen i efterhand.
 
Nu startar rekryteringen av pilgrimsvärdar till sommaren 2023
 
På Pilgrimscentrum i Vadstena sjuder det av liv - speciellt under sommaren. Ideella och anställda bär verksamheten tillsammans, fördelar uppgifter och hjälps åt i mötet med människor. Vi delar bön, café, bokhandel och trädgård.

Ny öppnar vi upp för alla som vill vara en del av sommarens härliga gemenskap på Pilgrimscentrum. Skicka in din intresseanmälan genom att fylla i formuläret.

Du kan läsa mer om volontärsskap på Pilgrimscentrum här>>
S:t Birgitta Ways vandringsapp nu i din telefon!