Det här är nyhetsbrevet för dig som är ideellt engagerad i Svenska kyrkan i Skara stift. Välkommen att ta del av vad som är på gång i stiftet framöver. 
Känner du någon som du tror skulle ha glädje av det här nyhetsbrevet? Tipsa om att man kan läsa mer och anmäla sig på www.svenskakyrkan.se/skarastift
 
Kurs för ideella predikanter
Under 2023 erbjuds på nytt kurs för ideella predikanter. De vänder sig till dig som är intresserad av att hålla andakter, helgmålsböner och gudstjänster och behöver utbildning eller fördjupning. Vi träffas vid fyra tillfällen på Stiftsgården Flämslätt. Prata med din kyrkoherde om vem som kan vara din handledare och samtala om möjliga prediko- eller andaktstillfällen.

Läs mer här!
 
Ny kursomgång: Jesus för världen
Till våren bjuder vi in till en ny omgång av distanskursen ”Jesus för världen”. Denna gång på torsdagskvällar med början 2 februari.

Det är en kurs för dig som är intresserad av en sammanhängande historisk skildring och fördjupad förståelse för Jesu liv, undervisning, död och uppståndelse. Kursen ger också möjlighet till samtal om tron på Jesus och våra frågor och funderingar kring hans person.

Information och möjlighet att anmäla sig finns på Hjo Folkhögskolas hemsida.
 
Samtal om religiös identitet och öppenhet
 
Biskop Åke Bonnier medverkar i ett samtal utifrån boken Möten och mångfald - om religiös identitet och öppenhet för varandra
8 december 18.30 i Lextorpkyrkan, Trollhättan.

Samtalet kommer handla om vilken betydelse religionen kan ha i vardagen, om hur de ser på varandras traditioner och hur man med nyfikenhet och respekt kan närma sig varandra.

I samtalet deltar även Annabelle Gyllenspetz, som är med i Judiska församlingen i Göteborg, aktiv i Abrahams döttrar och i Samarbetsrådet för Judar och kristna, Iman Baroudi som är skolrektor och även utbildad imam och en av ledarna för Angeredsmoskén i Göteborg samt Haykanush Hovhannisian, som är armenisk kristen, psykolog boende i Göteborg.
 
Julinspirerad middag på Flämslätt - välkommen
Kom till Flämslätt och njut av härlig miljö och vällagad mat. Den julinspirerade menyn kostar 495 kr exkl dryck. Öppna sittningar fredag 9 december, kväll, lördag 10 december, kväll samt söndag 11 december, dag.
Utöver det så kan man boka när som helst med ett minimiantal om 15 personer.

Till Flämslätts hemsida
 
Julinsamlingen är igång - läs mer på webben
Tvångsäktenskap, könsstympning och andra övergrepp krossar drömmar och slår sönder liv - varje dag. Det är hög tid att bryta skadliga traditioner. Var med i kampen för allas rätt till ett värdigt liv!

Nu pågår julinsamlingen till Act Svenska kyrkan. Läs mer här
Intresserad av internationella frågor?
Inför fasteaktionen
4 februari 2023 blir det inspiration och information inför årets Fasteaktion för Act Svenska kyrkan samtidigt som vi passar på att ha "årsmöte" för Internationella rådet i Skara stift. Denna gång bjuds alla till Församlingshemmet i Töreboda och programmet startar 09:30. Alla internationellt intresserade är välkomna oavsett om du är samordnare eller ombud.

Inspirationsdag i Göteborg
4 mars 2023 möts vi till inspiration i Domkyrkan i Göteborg. Dagen är till för alla som är internationellt intresserade och kanske speciellt då för Act Svenska kyrkan. Det blir internationella gäster från bland annat Sydafrika, spännande föreläsare från Act Svenska kyrkan och vi firar naturligtvis gudstjänst tillsammans. Detaljerad information om program och anmälan kommer efter årsskiftet.
 
 
Agera - för dig som är ung och vill påverka
Är du ung och vill engagera dig för internationella rättvisefrågor? Vill du vara med och påverka orättvisa strukturer? Då ska du bli Ageravolontär! 
För att bli Ageravolontär måste du vara mellan 16 och 30 år gammal och gå en grundutbildning där du får en introduktion till alla delar som Act Svenska kyrkan och Svenska Kyrkans Unga jobbar med och vilka metoder som vi använder för förändringsarbete. Nästa kurs är i januari. 
Läs mer
 
Varmt välkommen till Lilleskog!
I den underbara miljön på Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog är du välkommen att ta del av utbudet. 

På väg vidare 24 januari
En dag för dig som nyligen har gått, eller snart ska gå i pension. 
Läs mer

Rekreationsvecka
30 januari-3 februari, 27–31 mars

Stanna upp och få tid för återhämtning.
Läs mer

Stickretreat 17-19 mars
Sticka i stillsam samvaro med andra.
Läs mer


Foto: Linda Franzén
 
Regnbågsläger - för dig som är ung och hbtq+
Välkommen till ett läger för dig som är ung och identifierar dig som hbtq+
4-5 mars 2023
Under lägret kommer vi leka, pyssla, fira andakt och prata om tro och hbtq utifrån våra egna erfarenheter. Vi formar lägret tillsammans och i samband med din anmälan kan du ange vad du skulle vilja göra. Vi vill att lägret ska vara ett tryggt sammanhang för unga hbtq+ personer där en kan få vara den en är i gemenskap med andra.

Här kan du läsa mer
 
Riksläger för dig mellan 20 och 30
Är du mellan 20-30 år? Häng med på riksläger på Sigtuna folkhögskola i påsk. Teamat är "Att leva påsken".
 
Skara distrikt står för tåg/bussresa för sina medlemmar.

Antalet platser är begränsat så vänta inte med din anmälan!

Läs mer
 
Var med och fira Svenska Kyrkans Unga 30 år
9 september 2023 bjuder Svenska Kyrkans unga i Skara stift in till jubileumsfest i och runt Skara domkyrka för att fira att Svenska Kyrkans Unga fyller 30 år! Dagen blir full av aktiviteter för stora och små, en del tillbaka- men också framåtblickar och så firar vi jubileumsmässa i domkyrkan såklart.

Planera in dagen redan nu så återkommer vi med detaljer för firandet!
 
Boka in redan nu: Idédagen 2023!
Den årliga Idédagen blir i år i Trollhättan. Boka in 7 oktober i almanackan redan nu! Idédagen är en härlig inspirations- och utbildningsdag för ideella,förtroendevalda och anställda medarbetare.

Mer information kommer!