Senaste nytt från Gymnasieantagningen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
En spännande och intensiv tid
 
Karin Soffiantini-Yildiz. Foto: Bengt Säll

Den här tiden på året är en spännande och bråd tid både för eleverna, er som arbetar i skolor och på förvaltningar och för oss på Gymnasieantagningen. Det är inte bara att julen närmar sig utan också att vi tillsammans förbereder och preppar antagningssystemet med utbud, sökande elever och höstterminsbetygen för att allt ska vara klart den 17 januari då ansökningswebben öppnar.

Årets gymnasiemässa som för många elever är en slags kickoff inför det stundande gymnasievalet har också just gått av stapeln. Det var tredje gången mässan genomfördes digitalt och vi vet att de fysiska öppna husen på gymnasieskolorna är än mer viktiga då. Ett spännande arbete pågår parallellt kring hur framtidens gymnasiemässa ska se ut.

Glädjande också att mässan för gymnasiesärskolan, eller anpassad gymnasieskola som det ju heter efter 1 juli, återigen arrangerats på Fryshuset efter ett par års uppehåll.

Vi har flera informationsträffar och utbildningar inbokade för studie- och yrkesvägledare och beslutsfattare nu och framåt. Håll utkik i mejlen efter inbjudan. Ser fram emot att träffa er!

Önskar er alla en god jul och ett gott nytt år så småningom.

Karin Soffiantini-Yildiz
Verksamhetschef Gymnasieregionen
Aktuellt just nu
 
Gymnasiemässan lockade 18 787 besökare
 
Gymnasieantagningen deltog på årets digitala gymnasiemässa den 22-23 november. Vår monter var välbesökt, och vi hade hela 3 545 besökare och 173 chattar.

- Det var lyckat! Vi fick många frågor angående hur antagningen går till. Våra besökare var nöjda efter att de hade pratat med oss och vi hoppas att de blev inspirerade, säger Marisell Novoa på Gymnasieantagningen.
 
Själva mässan lockade 18 787 besökare, en liten minskning jämfört med förra året
 
Våra blanketter uppdateras vecka 50
 
Inför det här antagningsåret har vi på Gymnasieantagningen gjort en rejäl översyn av blanketternas utformning och innehåll, för att förenkla avlämnande skolors hantering och beslutsfattarnas förutsättningar i sin bedömning av antagningsunderlagen.

Utifrån feedback vi har fått in har vi uppdaterat blanketterna för att uppnå
  • större enhetlighet och “synk” mellan de olika blanketterna
  • tydlighet i formulering
  • utrymme för elevens egen röst I blanketten.
Blanketterna för gymnasiesärskolan (anpassad gymnasieskola efter 1 juli) är inte uppdaterade utan uppdateras inför antagningsåret 2024. Kom gärna med synpunkter på dem.
 
De nya blanketterna kommer att finnas tillgängliga på vår webbplats den 12 december.
 
Ny Indra-manual på webben
 

Den 6 december kommer merparten av den nya Indra-manualen att vara på plats på personalsidorna vår webb. Vi ställde några frågor till handläggaren Louise Fjellström om manualen.

Varför har ni gjort förändringen?
 
Vi ville göra Indra-manualen tillgänglighetsanpassad och samtidigt göra det lättare att hitta just det man letar efter. Vi har samlat allt på vår webb för att underlätta arbetet.

Vad är skillnaden jämfört med den gamla manualen?
 
Det är lättare att hitta just det avsnittet man söker efter då man nu kan använda webbens sökmotor för att hitta rätt i manualen samt även på webben.
 
Kommer det att bli lättare att navigera bland instruktionerna?
 
Ja, vi strävar efter att länka avsnitt i manualen till vår webb så det mer hänger ihop. Allt kommer inte vara klart tills den 6 december men vi jobbar på och tar gärna in synpunkter där ni som användare ser att det saknas.

Kommer ni att jobba vidare på manualen?
 
Ja, absolut. Då Indra utvecklas hela tiden måste vi även uppdatera manualen efter det. Men också ifall vi får input från våra användare att något saknas eller måste förtydligas.
 
Södertäljes nya sökverktyg ska minska felvalen
 
Södertälje kommun har byggt om sin gymnasiewebb och skapat ett sökverktyg som hjälper eleverna att se sina möjligheter inför gymnasievalet. 

I sökfunktionen har man samlat alla gymnasieskolor, gymnasiesärskolor (anpassad gymnasieskola efter 1 juli) och program som finns i Södertälje kommun.

- Elever ska ha kunskap om att de kan välja vilket gymnasieprogram som helst och ändå kunna plugga vidare. Att välja ett brett högskoleförberedande gymnasieprogram tar inte alltid en vidare, är meritvärdet för lågt kommer du inte vidare till högre utbildning, säger Camilla Andersson, syv-samordnare på utbildningskontoret i Södertälje.

Läs hela intervjun med Camilla Andersson här. 
 
Nytt bildspel: Så här söker du till gymnasiet
 
Vill du visa eleverna hur man gör för att söka till gymnasiet? Då kan du använda vårt nya bildspel som beskriver för eleverna hur de söker till gymnasiet. Du hittar bildspelet i inloggat läge i Indra under menyn Blanketter/Info. Bildspelet finns både som ppt och pdf.

Det finns även flera instruktionsfilmer för elever på vår webbplats som visar hur eleverna gör sitt val, hur de loggar in och hur de hittar utbildningar på ansökningswebben.
 
Handboken för gymnasieantagningen 2023-2024 har kommit ut
 

SKR:s handbok för gymnasieantagning samlar alla bestämmelser gällande gymnasieantagningen och råd kring hur bestämmelserna kan tillämpas. Handboken är ett stöd för alla som arbetar med antagningen till gymnasieskolan.

Du hittar handboken här.
Kalendarium
 
 
Till sist
 
Vad saknar du för information och utbildningar i Indra? Skriv ett mejl till oss och berätta vad du saknar för stöd i ditt arbete. 
gymnasieantagningen@storsthlm.se.