Fler unga och fler män jobbar i välfärden
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Fler unga och fler män jobbar i välfärden
 
Allt fler unga, män och utrikes födda arbetar i välfärdens yrken. Att det finns en ökad potential att rekrytera bredare är en viktig del i att möta välfärdens kompetensutmaning.
− Unga vill ha mer information om välfärdens yrken och här finns en potential för kommuner och regioner att locka till sig ännu fler genom att öka möjligheterna till kunskap om och erfarenhet av välfärdsjobben, säger Bodil Umegård, sektionschef på SKR. 
Unga och välfärdsjobben
 
Ny avtalspension för räddningstjänsten
 
SKR och Sobona har kommit överens med Kommunal, OFR och AkademikerAlliansen om ändringar och tillägg i särskild avtalspension för medarbetare inom räddningstjänsten (SAP-R).
− Överenskommelsen ger räddningstjänstens medarbetare en flexiblare lösning som ger bättre förutsättningar för ett längre arbetsliv. Redan anställda medarbetare har möjlighet att istället för att stanna kvar i den tidigare lösningen SAP-R välja det nya tillägget på 2 000 kronor per månad som avsättning till tjänstepension, säger Joakim Larsson, ordförande för förhandlingsdelegationen i SKR och i Sobonas föreningsstyrelse.
Ny avtalspension för räddningstjänsten
 
Digital kompetens hos medarbetare gynnar välfärden
 
SKR har under 2019 och 2021 undersökt medarbetares syn på, och erfarenheter av, digitalisering i välfärden. 7 av 10 medarbetare är positiva till digitaliseringen både i samhället och på arbetsplatsen. Men det finns variationer; socionomer och sjuksköterskor är mest positiva och undersköterskor är minst positiva. Att utveckla medarbetarnas färdigheter är en nyckel för att hantera kompetensförsörjning och skapa en mer tillgänglig välfärd.
Digital delaktighet viktigt för alla
 
Heltidsresan
 
 
Hur heltid kan blev verklighet
Se filmen om hur en heltidsorganisation infördes på Häradsgården i Trosa kommun.
Schemaläggningen har varit ett sätt att främja heltidsarbetet på det särskilda boendet. 
Heltid.nu
 
Kurser och utbildningar
 
 
Arbetsrättslig kurs om verksamhetsövergång (12 december)
Kursen syftar till att ge kunskaper om de arbetsrättsliga frågor som brukar uppkomma i samband med verksamhetsövergång. Den vänder sig till personal- och förhandlingschefer samt personalhandläggare inom HR och som hanterar frågor om övergång av verksamhet.
Jag vill anmäla mig
 
Tillsammans förbättrar vi arbetsmiljön (VGR)
Västra Götalandsregionen anordnade en digital konferens den 22 november på temat arbetsbelastning. Teori varvas med praktiska exempel om bland annat psykisk arbetsbelastning, arbetsmiljöutbildning för chef över chef och kognitiv ergonomi i ett digitaliserat arbetsliv.
Jag vill se sändningen i efterhand
 
Poddar från SKR
 
 
Så kan HR stötta den digitala omställningen 
Digitalisering handlar om mer än teknologin. Det handlar om styrning, förändringsledning, beteenden och kultur. Att medarbetarna både är delaktiga, motiverade och engagerade i att jobba på nya sätt, är avgörande för att lyckas. Därför är digitalisering och omställning i en digital tid i allra högsta grad en fråga för HR.
Podden Sveriges Viktigaste Jobb
 
Mäns våld mot kvinnor - våga prata om det
Lyssna på ett poddavsnitt om stärkta rättigheter för barn i skyddat boende, arbetsgivares roll att uppmärksamma våldsutsatta medarbetare och hur våld inte bara är en fråga för socialtjänsten, utan hela samhället. 
Podden Demokratiresan
 
Inspirera seniorer att våga använda teknik
Vad gör en digitaliseringscoach inom hemtjänsten för att stötta brukare och medarbetare? Och hur väcker du intresse för välfärdsteknik och digitalisering hos seniorer? Här får du svaren!
Podden om välfärdsteknik
 
Suntarbetsliv
 
 
Behåll seniorerna på jobbet
Hur tar vi vara på äldre i arbetslivet och får människor att kunna och vilja jobba längre, kanske som jobbonär? Göteborgs stad har tagit forskning till hjälp för att skapa förutsättningar för ett förlängt arbetsliv.
Så behåller Göteborgs stad sina seniorer, Suntarbetsliv
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00