Socionomprogrammet behöver ses över
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Socionomprogrammet behöver ses över 
 
Det är välkommet att socionomutbildningens innehåll diskuteras och debatteras. Utbildningen behöver ses över och ge studenter rätt verktyg inför sitt viktiga uppdrag. Det skriver Mari Forslund, chef för sektionen för kunskapsstyrning, SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Seminarium om nya socialtjänstlagen
 
Den 7 december bjuder Vision, SKR, Akademikerförbundet SSR, Föreningen Sveriges socialchefer och Bris in till seminarium om en reformerad socialtjänst. Bland annat medverkar socialtjänstministern och vice ordförande i socialutskottet.
Delta på plats eller följ livesändningen
 
Ny lag löser inte äldreomsorgens behov
 
SKR är positiv till flera delar i utredningen om ökad kvalitet i vården och omsorgen för äldre. Men att införa en ny äldreomsorgslag riskerar att försvåra arbetet, och nationella krav på bemanning löser inte bristen på arbetskraft.
– Vi behöver stärka äldres vård och omsorg. Men nya lagar och mer statlig detaljstyrning är inte lösningen, det riskerar snarare att låsa in gamla arbetssätt, säger Peter Danielsson, ordförande SKR.
Svårt tillmötesgå krav på ökad bemanning
 
Gör socialtjänstens stöd till våldsutsatta skillnad? 
 
Den 25 november är det FN-dagen mot mäns våld mot kvinnor. Socialtjänsten har ett viktigt ansvar att stödja våldsutsatta – men hur vet vi att insatserna gör skillnad? Det undersöks i projekt SU-kvinnofrid, där kommuner följer upp stödet till våldsutsatta vuxna på individnivå. Resultaten hittills visar att 77 procent tycker socialtjänstens insatser haft stor eller helt avgörande betydelse.
Lär dig mer projektet och se fler resultat
 
Skyddat boende: Bättre förutsättningar krävs för att stödja våldsutsatta 
 
Det är bra att skyddat boende regleras och att rättigheterna för våldsutsatta barn och vuxna stärks. Men förslaget till finansiering duger inte. Det skriver SKR i ett remissyttrande.
–Kommunerna måste få realistiska förutsättningar, säger Arion Chryssafis ordförande för beredningen socialpolitik och individomsorg på SKR.
Reformen kostar minst 2,4 miljarder att genomföra 
 
Resultat från årets brukarundersökningar
 
Årets brukarundersökningar inom socialtjänsten har precis avslutats. Deltagande kommuner har nu tillgång till sina resultat, som också publiceras i Kolada 6 december. I januari bjuder SKR in till webbinarier där  nationella resultat presenteras, och vi diskuterar hur resultaten kan användas för verksamhetsutveckling.
Anmäl dig till webbinarium om resultaten
 
Mer från SKR
 
 
Nya regler för personlig assistans
Från 1 januari 2023 ändras reglerna i LSS, 9 § a, personlig assistans. Bland annat försvinner ett grundläggande behov och två nya införs. Samtidigt införs föräldraavdrag och det blir tydligt att individer inte kan få stöd för hälso- och sjukvård enligt LSS, istället gäller den nya lagen om egenvård.
Lagändringar inom LSS, personlig assistans
 
Äldreomsorgslyftet levererar
Under 2021 påbörjade över 6 000 personer studier till vårdbiträde eller undersköterska. Över 2 000 avslutade studierna med godkända betyg och kan börja jobba i äldreomsorgen. Med tanke på komptensutmaningen skulle satsningen behöva fortsätta, skriver Caroline Olsson, SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Fler unga och fler män jobbar i välfärden
Allt fler unga, män och utrikes födda arbetar i välfärden. Unga män har framförallt ökat i yrken som är kraftigt kvinnodominerade, som undersköterska och vårdbiträde. Det visar en ny studie från SKR.
Undersköterska är det yrke där intresset ökat mest
 
Digital delaktighet viktigt för alla
En bättre digital delaktighet för alla är viktigt för både de äldre och för personal i äldreomsorgen. Det finns mycket kommuner kan göra för att minska det digitala utanförskapet, skriver Eva Sahlén, samordnare Kompetenscenter välfärdsteknik.
Socialtjänstbloggen
 
Poddar från SKR 
 
 
Lyckas med välfärdsteknik
Låt inte tekniken styra, utan låt de personer som ser behoven och är nära verksamheten driva utvecklingen. I Podden om välfärdsteknik pratar SKR:s vd Palle Lundberg om äldreomsorgens digitala utveckling och vad SKR kan göra för att stödja.
Podden om väldfärdsteknik #24
 
Mäns våld mot kvinnor – våga prata om det
Podden Demokratiresan gästas av Renée Andersson från SKR:s kvinnofridssatsning för ett samtal om stärkta rättigheter för barn i skyddat boende, arbetsgivares roll att uppmärksamma våldsutsatta medarbetare och hur våld inte bara är en fråga för socialtjänsten, utan för hela samhället.
Demokratiresan #86
 
Barns rätt till trygghet och säkerhet
Barnkonventionen kom till för att historien visat att vi behöver skydda barn och göra dem till rättighetsbärare. Det säger SKR:s barrättsjurist Marie Lundin Karphammar i podden Demokratiresan. Podden lyfter även skillnader i barns tillgång till rättigheter efter barnkonventionen blev lag.
Demokratiresan #87
 
Lärande exempel 
 
 
Shanazi hjältar förebygger hedersrelaterat våld och förtryck
 
Gävle kommun utbildar unga att våga se och agera mot hedersrelaterat våld och förtryck. Tack vare projektet Shanazi hjältar har kommunen 20 unga ambassadörer och en stark organisation som gör det våldspreventiva arbetet hållbart på sikt.
Ansvaret delas mellan socialtjänst och kommunledning
 
Kurser och konferenser 
 
 
30 november
Våld i barnavårdsutredningar
Lär dig mer om hur socialtjänsten kan handlägga barnavårdsärenden där det förekommer våld, skydda barnet och minska de negativa konsekvenserna på sikt. Under en heldag hör du forskare, experter och yrkesverksamma.
Sista anmälningsdag 29 november
 
1 december
Välfärdsteknikdagen 2022
Välkommen till en digital konferens om utmaningar och vägen framåt mot en digital äldreomsorg. Kompetenscenter Välfärdsteknik delar med sig av erfarenheter, råd och bjuder på inspirerande föreläsare.
Sista anmälningsdag 27 november
 
6 december
Socialtjänst, hedersvåld och jämställdhet
Hur kan stärkt jämställdhetsarbete underlätta för socialtjänsten att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck? Seminariet är kostnadsfritt och lyfter forskning och praktiska exempel. Bland annat medverkar Origo, Resursteam heder Malmö, och Shanazi hjältar Gävle. 
Sista anmälningsdag 5 december
 
7 december
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
SKR ordnar en heldag om arbete med kriminella barn och unga. Bland annat medverkar professor Marie Torstensson Levander och Jerzy Sarnecki. Du hör även exempel på samverkan mellan socialtjänst och polis i Järva, Sollentuna och Märsta.
Sista anmälningsdag 6 december
 
19 december
Fler friska levnadsår – nyckel till kompetensförsörjning
Hur kan kommuner arbeta för att öka friska levnadsår bland seniorer och möta den demografiska utmaningen? Hör inspirerande exempel från Hallstahammar och Umeå, och lär dig mer om verktyg för friska arbetsplatser.
Sista anmälningsdag 15 december
 
16 januari
Stärkt barnrättsperspektiv i familjerätt
Hur kan barnrättsperspektivet implementeras i arbetet med vårdnadstvister? Hur har rättspraxis utvecklats och vilka metodstöd finns idag? SKR bjuder in till seminarium med Östermalms stadsdelsförvaltning, Familjens jurist, MFoF och Jämställdhetsmyndigheten.
Sista anmälningsdag 15 januari
 
23 januari
Välfärdsbrott i äldreomsorgen
Hur upptäcker vi välfärdsbrott inom äldreomsorgen, och vilka åtgärder kan vi sätta in? Uppsala och Sollentuna kommun delar med sig av erfarenheter. Seminariet är kostnadsfritt och riktar sig till chefer, utvecklare, utredare och ekonomer med ansvar för utbetalningar i kommuner.
Sista anmälningsdag 20 januari
 
25-26 januari
Mötesplats e-hälsa och välfärdsteknik
Träffa SKR på mötesplatsen för e-hälsa, välfärdsteknologi och lösningar för offentlig sektor. SKR och Inera arrangerar seminarier om välfärdsteknik, nära vård, Yrkesresan och utveckling av socialtjänstens verksamhetssystem. Du kan även se flera seminarier med modellkommuner inom SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik.
Ange VIP-kod skr50 och få 50 procent rabatt på biljetten
 
Start 9 februari 
Individbaserad uppföljning – äldre och funktionshinder
Lär dig arbeta praktiskt med individbaserad systematisk uppföljning inom äldreomsorgen och funktionshinderområdet. Utbildningen hålls under fyra digitala workshops och en avslutande fysisk träff, och du får du stöd att genomföra en egen avgränsad uppföljning.
Sista anmälningsdag 13 januari
 
Start januari/februari
Ledarskapsprogram Nära vård
Nu är anmälan öppen till vårens tre ledarskapsprogram om Nära vård: 
för tjänstepersoner, förtroendevalda samt
högsta tjänste- /systemledning.
Lär dig leda storskalig förändring och dela erfarenheter med andra. 
Sista anmälningsdag 15 december
 
27–28 mars
Barnrättskonferens 2023
Hur kan Sverige stärka barnets rättigheter utifrån de nya rekommendationer som FN:s barnrättskommitté lämnar i februari 2023? SKR bjuder in till en två dagars konferens med möjlighet till kollegialt lärande.
Begränsade platser, först till kvarn
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Orosanmälningarna ökar
Orosanmälningarna om barn som far illa har ökat med 27 procent sedan 2018. Förra året gjordes cirka 422 000 anmälningar till socialtjänsten. Det visar Socialstyrelsens kartläggning.
Var tionde barn berörs
 
Stöd att säkra beredskap för måltider i omsorgen
Livsmedelsverket har tagit fram en handbok som stöd för säkra måltider i vård, skola och omsorg. Handboken vänder sig primärt till chefer för måltidsorganisationen, men kan användas av alla som har del i ansvaret för måltider.
Beredskapshandbok för offentliga måltider
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00