Vecka 47– 2022
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Biskop Åke skriver brev om lärjungaskap - bön
 
Inför varje nytt kyrkoår skriver biskop Åke ett brev med ett tema som finns med på olika sätt under året. Temat ger möjlighet till reflektion och fördjupning, både enskilt och tillsammans med andra. Vi är just nu inne i en treårsperiod där temat är lärjungaskap, men ur olika perspektiv. Årets perspektiv är bön.

Brevet finns tillgängligt på svenska, engelska och finska. 
Läs mer och ladda ner brevet här!
 
Ny omgång av kursen "Jesus för världen"
 
Inför våren bjuder vi in till en ny omgång av distanskursen ”Jesus för världen”. Denna gång på torsdagskvällar med början 2 februari.

Information och möjlighet att anmäla sig finns på Hjo Folkhögskolas hemsida.
 
Samtal om religiös identitet och öppenhet i Lextorpkyrkan
 
Biskop Åke Bonnier medverkar i ett samtal utifrån boken Möten och mångfald - om religiös identitet och öppenhet för varandra 
8 december 18.30 i Lextorpkyrkan, Trollhättan. 

Samtalet kommer handla om vilken betydelse religionen kan ha i vardagen, om hur de ser på varandras traditioner och hur man med nyfikenhet och respekt kan närma sig varandra.

I samtalet deltar även Annabelle Gyllenspetz, som är med i Judiska församlingen i Göteborg, aktiv i Abrahams döttrar och i Samarbetsrådet för Judar och kristna, Iman Baroudi som är skolrektor och även utbildad imam och en av ledarna för Angeredsmoskén i Göteborg samt Haykanush Hovhannisian, som är armenisk kristen, psykolog boende i Göteborg.
 
Ny film om Svenska kyrkans skogsbruk
 
Nu finns en film om kyrkan och skogen som visar lite olika perspektiv på skogsbruket, på bredden av åsikter och de många – ibland motstridiga – krav och förväntningar som ställs på Svenska kyrkans skogsförvaltning.

Filmen är gjord på uppdrag av Egendomsnämndernas samarbetsorgan (ENSO) och finns att se här!
 
Kurs för ideella predikanter 2023
 
Under 2023 erbjuds på nytt kurs för ideella predikanter. De vänder sig till dig som är intresserad av att hålla andakter, helgmålsböner och gudstjänster och behöver utbildning eller fördjupning. Vi träffas vid fyra tillfällen på Stiftsgården Flämslätt. Prata med din kyrkoherde om vem som kan vara din handledare och samtala om möjliga prediko- eller andaktstillfällen.

Läs mer här!
 
Klimatporträttet: Andreas Lindblad
 
Nu finns ett nytt klimatporträtt på webbplatsen. Denna gång möter du Andreas Lindblad som är byggnadsantikvarie i stiftsorganisationen.

Under rubriken "Klimatporträttet" kan du läsa om hur olika medarbetare inom stiftsorganisationens olika avdelningar funderar kring och arbetar med klimat i sitt dagliga arbete.

Här kan du läsa klimatporträttet
 
Stiftsfullmäktige sammanträder 25 november
 
Fredag 25 november sammanträder stiftsfullmäktige i Skara stift. På dagordningen ligger bland annat budget för Skara stiftsorganisation och Prästlönetillgångarna i Skara stift för 2023.

Sammanträdet är offentligt och äger rum på Flämslätt stifts- och kursgård.

Läs mer här!
 
Aktuellt från Svenska Kyrkans Unga
 
Svenska Kyrkans Ungas arrangemangsfolder
Nu finns SKU Skara stifts arrangemangsfolder för 2023 att ladda ner och skriva ut. Skriv som folder och lägg i barn- och ungdomslokalen eller skriv ut på a4 eller a3 och sätt på väggen.
Du kan ladda ner den här!

Gnistan
I januari är det äntligen dags för Gnistan igen, och som vi har längtat! Temat är tillsammans eftersom vi äntligen får vara tillsammans igen. Tillsammans kommer vi ha ett fantastiskt läger och tillsammans är vi Svenska Kyrkans Unga! För dig som är 15+.

Som vanligt blir det massa spännande workshops, maskeradmiddag, gudstjänster och andakter, lek och skratt.
Sista anmälan 1 dec
Mer info och anmälan här!
 
Profilkurser 2023 - här är alla datum
Nu finns alla datum för profilkurserna 2023. Det blir profilkurser för dig som är administratör, barnledare, församlingspedagog, kyrkomusiker och vaktmästare - och präst- och diakonkurser som biskopen, i sedvanlig ordning, kallar till.
Notera redan nu! Mer information om innehåll och anmälan kommer allteftersom. För några av kurserna har anmälan nu öppnat. Det hittar du mer information om nedan.

Läs mer här
 
Profilkurs för administratörer
Den 14-15 mars blir det kurs för dig som arbetar med administrativa uppgifter. Nu har anmälan öppnat! Rubriken för årets profilkurs för administrativ personal är ”Administratör i Svenska kyrkan idag och i morgon”. Bland annat kommer det att handla om arkiv och juridik, det omsorgsfulla mötet och om våra nya digitala system.
Läs mer
Profilkurs för vaktmästare
vid två tillfällen

”Liv i inre och yttre tjänst” är rubriken för 2023 års vaktmästarkurs. Den hålls vid två tillfällen, välj det datum som passar! Nu har anmälan öppnat.
Gemensamma föredrag blandas med några olika valbara workshops. Bland annat ska det handla om klimatfrågor, kulturmiljö och lagstiftning och det blir också energiskola.
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
6-7 februari

Rubriken på 2023 års första kurs för diakoner och präster är "Söka och finna Gud i allt - om ignatiansk spiritualitet och bön". På denna kurs medverkar bland annat jesuitprästen James Martin, nätprästen Charlotte Frycklund samt Britt-Marie Hjertén, präst och ordförande i Föreningen Kompass.
Läs mer
Präst- och diakonkurs
21-22 februari

Werner Jeanrond och Anita Goldman finns bland de medverkande på årets andra kurs för diakoner och präster. Det blir också besök från Guds hus i Fisksätra och rubriken på kursen är  ”Den övergivne Kristus och hoppet – Om Focolarerörelsen, mötet med den Andre och spiritualitet”
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
23-24 mars

Välkommen till kursen för diakoner och präster i mars. Då är rubriken "Liv i gemenskap - om spiritualitet och kommunitet". Det blir besök från Linköpings kloster, Franciskusgården i Jonsered, kommuniteten S:t Matteus och kommuniteten Oikus i Hammarkullen. Det blir också digital medverkan från Taize.
Läs mer
Präst- och diakonkurs
12-13 april

”Att följa och be med någon som inte är som jag - om lärjungaskap, funkisteologi och spiritualitet” är rubriken på präst- och diakonkursen i april.
Bland annat blir det medverkan från Lunds Allhelgonaförsamling, Guldhedskyrkan och från L´Arche i Manchester.
Läs mer
 
Präst- och diakonkurs
29-30 augusti

Rabbi Yonatan Neril, Fredrik Ivarsson, Annika Spalde och Lovisa Mienna Sjöberg finns bland de medverkande vid kursen för diakoner och präster i augusti. Då blir det också pilgrimsvandring. Rubriken är "Jorden vi ärvde -om skapelse och spiritualitet".
Läs mer
Präst- och diakonkurs
5-6 december

”Gud i dina händer – Att skriva, läsa, be, sjunga, dela texter/böner/psalmer som håller över tid” är rubriken på 2023 års sista kurs för diakoner och präster. Medverkar gör Maria Kuchen, Christina Lövestam, Leif Nahnfeldt och Charlotte Frycklund. 
Läs mer
 
 
Stilla dygn för diakoner och präster
Stilla dygn på Lilleskog är en möjlighet för dig som är präst eller diakon i Skara stift, inom ramen för 2023 års profilkurser med tema Lärjungaskap. Välj mellan ett dygn i mars eller ett i september.
Läs mer
Inspirationskonferens om lokalförsörjningsplanering
Förra höstens uppskattade inspirationskonferens om hur vi skapar goda förutsättningar för lokalförsörjningsplanering kommer tillbaka i ny tappning. Den 7 februari 2023 är du välkommen till en digital förmiddag fylld av inspiration och delade erfarenheter.
Läs mer
 
Digital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Utbildning för nätvandrare
Om du är anställd i en av Svenska kyrkans församlingar kan du utbilda dig till nätvandrare, och ha nätvandring som en av dina arbetsuppgifter i din församling. Du söker nätvandrarutbildningen i samverkan med din församling och kyrkoherde. Ny kursomgång även i höst!
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

JANUARI
- Material till Resursbanken, 18

HÖSTEN 2023
- Kyrkopedagogik, start i september
 




 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER