Ästad Vingård i Tvååker utanför Varberg i Halland är ett familjeföretag som har drivits i tre generationer. Rolf och Ann-Catrine Carlsson tog 1985 över Ästad Gård från Rolfs föräldrar. Men livet på landet var inte enkelt och lönsamheten för småskaligt jordbruk hade börjat dala. För att pröva något nytt styrde paret om verksamheten till ekologisk mjölkproduktion och blev en av de första EKO-gårdarna i Sverige. Parallellt startade de en småskalig turistverksamhet med gårdscafé, restaurang och rum för övernattning. Vid den här tiden var svenskarna kanske inte redo för ekologisk mjölk, men turista på landet ville de och bokningarna började snart strömma in. Efter att ha jobbat på gården sedan barnsben fick så Linda, Mattias och Daniel ta över 2010. Med deras intresse för mat och smakupplevelser utökades verksamheten ytterligare och Ästad Gård blev Ästad Vingård.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Läs brevet på webben - rekommenderas - klicka här
 
 
NYHETSBREV 41


Från grön mjölk till vita viner och Guide Michelin

Ästad Vingård i Tvååker utanför Varberg i Halland är ett familjeföretag som har drivits i tre generationer. Rolf och Ann-Catrine Carlsson tog 1985 över Ästad Gård från Rolfs föräldrar. Men livet på landet var inte enkelt och lönsamheten för småskaligt jordbruk hade börjat dala. För att pröva något nytt styrde paret om verksamheten till ekologisk mjölkproduktion och blev en av de första EKO-gårdarna i Sverige.

Parallellt startade de en småskalig turistverksamhet med gårdscafé, restaurang och rum för övernattning. Vid den här tiden var svenskarna kanske inte redo för ekologisk mjölk, men turista på landet ville de och bokningarna började snart strömma in.

Efter att ha jobbat på gården sedan barnsben fick så Linda, Mattias och Daniel ta över 2010. Med deras intresse för mat och smakupplevelser utökades verksamheten ytterligare och Ästad Gård blev Ästad Vingård.

I det här nyhetsbrevet får du en smak av vad Ästad Vingård kan erbjuda idag. Vill du se alla detaljer, klicka på bilderna så öppnas de i ett större format.

Mycket nöje!

 


Vindruvan Solaris trivs bra här

De första plantorna sattes 2011 och idag finns cirka 30 000 vinstockar med Solarisdruvan fördelade på en inlandsodling samt en kustodling i Morup. Där pågår även experimentodling med några rader av druvorna Chardonnay och Pinot Noir.

Solaris är en grön druva som passar bra att odla i svalare klimat. Den är frisk och fruktig och sötman lämpar sig utmärkt för mousserande vin. Odlingen är helt ekologisk och allt vin produceras än så länge bara till gästerna på Ästa Vingård. Idag tillverkas mest mousserande vin, men vid bra år med större skördar tar man även fram ett stilla vitt vin.


Mousserande vin görs för hand enligt Champagnemetoden

Champagnemetoden är den traditionella tillverkningsmetoden där vinet jäser en första gång på fat och sedan en andra gång i flaskan, där kolsyran bildas naturligt. Därefter måste jästfällningen i bottensatsen avlägsnas vilket görs i två steg.

Det första momentet är remuage när flaskan i omgångar snurras med halsen nedåt och skakas lätt så att bottensatsen flyttas ner mot flaskans hals. Flytten sker i små steg där flaskans orientering ändras successivt.

Nästa moment är dégorgement då flaskhalsen på de upp-och-ner-vända flaskorna kyls ner så att fällningen fryser till en ispropp. Flaskorna vänds sedan upprätt och den tillfälliga förslutningen (normalt en kronkapsyl) öppnas så att bottensatsen skjuts ut av övertrycket i flaskan.

Därefter fylls flaskan på med den saknade volymen och förses med champagnekork och grimma. I dag är det vanligt att momenten sköts maskinellt, men på Ästad Vingård utförs de fortfarande för hand.


Restaurang ÄNG stänger och återuppstår

Restaurang ÄNG startades 2019 av köksmästare Filip Gemzell och sommelier Ann-Catrine Johansson. När restaurangen stängde två år senare hade man redan tilldelats en stjärna i Guide Michelin. Sommaren 2022 öppnades restaurangen igen i en ny byggnad på vingården och nu spänner köksteamet på ÄNG bågen och siktar mot en andra Michelinstjärna.

Filip Gemzell vann det Svenska Kockpriset i Gastronomisk Hållbarhet 2022. När han sätter samman avsmakningsmenyn varieras den efter säsong och tillgång. Allt kommer från den egna trädgården bredvid glashuset, från fälten runt omkring samt från skogar och sjöar i omgivningen.

 


En servering tar fyra timmar

Till nyöppningen av Restaurang ÄNG har man ett tagit fram ett nytt koncept kring upplägg och upplevelse. Här serveras en avsmakningsmeny som tar fyra timmar med 19 serveringar uppdelade på olika platser runtom i restaurangen.

Kvällen inleds och avslutas i det växthusliknande glashuset, som också bjuder på en milsvid utsikt över det halländska landskapet. Här sitter gästerna nära kockarna med möjlighet till samtal om arbetet i köket.


Ett samarbete mellan Sveige, Danmark och Japan

Restaurangen är ritad av Daniel Carlsson, en av ägarna till Ästad Vingård, tillsammans med danska Norm Arkitekter. I inredningen möts det sparsmakade från Skandinavien med det stilrena från Japan. Möblerna är specialritade och tillverkade av Karimoku i Japan.


Restaurang ÄNG arbetar socialt hållbart

ÄNG är KRAV-märkt med två stjärnor och har även fått Michelinguidens gröna stjärna för sitt hållbarhetsarbete. Det omfattar inte enbart maten utan även social hållbarhet.

Man håller stängt på helgerna och sätter även undan tid för gemensam semester, vilket är ovanligt på finare krogar idag. Valet är högst medvetet och ger personalen möjlighet till ett balanserat liv med jobb, fritid och familjeliv. Dessutom kan teamet samtrimma sig bättre för att alltid kunna leverera en hög, jämn kvalitet.

ÄNG samarbetar även med en psykolog som kan bidra med värdefulla perspektiv i frågor kring samarbete, karriär, mål och balans i livet.


Vandra i vinkällaren

I vinkällaren finns plats för 3500 flaskor. Här kan gästerna bokstavligen vandra genom vinlistan som fokuserar på Europa, välja ett paket till menyn eller botanisera fritt. Vinlistan är signerad Emma Ziemann, en av Sveriges mest meriterade sommelierer som vunnit flera priser, bland annat Lily Bollinger Award – årets bästa kvinnliga sommelier och SM i Sommelierer 2022.

 


Koppla av på Sinnenas SPA

Efter en lång middag kan ni koppla av och njuta av nya intryck på Sinnenas SPA. Här är inspirationen hämtad från naturreservaten Åkulla Bokskogar runt vingården. Autentiska ljud har spelats in i skogarna och tillsammans med doftexperter har man skapat unika dofter från den lokala naturen.

En trappa ner i bastun Eld har man utsikt rakt in i källvattendammen som även bjuder på ett uppfriskande kallbad, året om.


 


Inspirerande omgivning för konferensen

På Ästad Vingård kan man med fördel även hålla sin konferens med mötesrum från två upp till hundra personer. Restaurangerna ÄNG och Logen, Sinnenas Spa och vinfälten bildar en unik omgivning som skänker inspiration till mötena.

 


Bo som en Hobbit eller en kung

På Ästad Vingård finns ett antal olika boenden för övernattning. Gästerna kan välja mellan en stor svit med ett rymligt gårdsrum med bastu eller njuta av glamping i en timrad bäckstuga.

 


Nytt område med egen badbrygga

Just nu pågår ett bygge av 28 nya hotellrum som beräknas bli klara under 2023. Innan den nya hotelldelen är på plats anläggs en konstgjord damm där de nya husen kommer att placeras på pålar ute i vattnet. Alla rum får egen bastu och en privat brygga där gästerna tar morgondoppet direkt utanför dörren.
Ästad Vingård

Restaurang ÄNG

Norm Arkitekter

Karimoku
Vill du ser mer bilder från projektet - Klicka här!
Lasse Olsson Photo fotograferar och filmar arkitektur, inredning, och belysning. Mitt nyhetsbrev kommer ut 4-6 gånger per år och presenterar intressanta fotoprojekt.

Klicka här om du vill läsa mina tidigare nyhetsbrev.