Ny statistik om barn som inte är inskrivna i förskolan 
 
Årets Öppna jämförelser - Förskola innehåller ny och unik statistik om barn som inte är inskrivna i förskolan. Ungefär 22 000 barn mellan tre och fem år är inte inskrivna i förskola. Dessa barn har en mindre gynnsam socioekonomisk bakgrund än de som går i förskolan.
 
 
 
Budget som väcker frågor
 
Regeringen har nu presenterat sin första budget. Monica Sonde bloggar om en budget med en hel del oklarheter, de riktade statsbidragens oförutsägbarhet och om vikten av att reformer går hand i hand med utbildning av fler lärare.
 
 
Välkommen till webbsänt skolchefsmöte 
 
SKR bjuder in till terminens sista informationsmöte för skolchefer den 14 december, kl. 08:30. Mötet gästas av skolminister Lotta Edholm och av Johanna Jaara Åstrand, ordförande i blivande förbundet Sveriges Lärare. Välkommen att anmäla dig!
 
Öppna jämförelser - Grundskola
 
Den 30 november publiceras Öppna jämförelser - Grundskola och uppdaterade kommunrapporter. Här kan du jämföra nyckeltal om studieresultat på kommunnivå. De kommunspecifika rapporterna innehåller ett urval av centrala nyckeltal ur Öppna jämförelser - Grundskola. Rapporterna kan användas som ett underlag i det fortsatta analysarbetet av den egna verksamheten.
 
 
Öka nyttan vid förändringar i skolan
 
SKR har tagit fram ett metodstöd för förändringsprocesser, med fokus på skolan. Det är ett webbaserat stöd i sex steg med utgångspunkt i vad som gör störst nytta för användarna, så kallad tjänstedesign. Metodstödet har arbetats fram tillsammans med flera skolhuvudmän som en del i satsningen på Skoldigistöd.
 
 
Inbjudan till SKR:s skoljuristnätverk
 
Skoljuristnätverket vänder sig till dig som arbetar i kommunen med skoljuridiska frågor. Deltagarna har möjlighet att ställa frågor och utbyta erfarenheter med varandra i det digitala samarbetsrummet. Nätverket träffas även fysiskt ett par gånger per år och tar upp frågor av allmänt intresse inom skolområdet. Vid dessa träffar deltar också SKR:s skoljurister. Nätverksdeltagarna bidrar själva till programmet vid träffarna. Är du intresserad av att ingå i nätverket, välkommen med din förfrågan!
 
 
Stöd för skolan att förebygga våld
 
Skolan har en viktig roll att förebygga våld bland unga. SKR har samlat filmer, lärande exempel och annat stöd om våldsförebyggande arbete i skolan. Där hittar du också en utvärdering av metoden Mentorer i Våldsprevention (MVP), som Stockholms universitet har gjort på uppdrag av SKR.
 
 
Webbsändningar och konferenser
 
 
Webbinarium: Minska inflödet i det kommunala aktivitetsansvaret
Den 8 december genomför SKR årets tredje webbinarium med koppling till det kommunala aktivitetsansvaret (KAA). Det krävs ingen föranmälan och webbinariet kan även ses inspelat i efterhand.
Förebyggande arbete för att minska inflödet i det kommunala aktivitetsansvaret | SKR
 
Spridningskonferens om unga nyanländas utbildningsvägar och etablering på arbetsmarknaden (29 november)
Kommuner som deltagit i SKR:s projekt IMprove berättar om hur de skapar fungerande och sammanhållna studievägar mot etablering på arbetsmarknaden för elever på introduktionsprogrammen.
 
Seminarier om digitaliseringen i skolan
Missa inte tips och erfarenheter från SKR:s sex seminarier om upphandling, e-tjänster, pedagogisk och teknisk support samt användarcentrerad skolutveckling.
Evenemang skolans digitalisering | SKR
 
 
Skolverket erbjuder språkträning för anställda i förskolan
 
Från och med hösten 2022 erbjuder Skolverket språkfrämjande kompetensutvecklande insatser för personal i förskolan som behöver utveckla sina kunskaper i svenska språket. Insatserna kommer att erbjudas de kommunala och fristående förskolor som har störst behov av stöd inom språkområdet.
 
 
Redaktör:
Hanna Sällemark

Ansvarig utgivare:
Maria Caryll
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00