Stödmaterial, rapporter, resultat och seminarier inom vård och hälsa
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
Mer tid krävs för nationell läkemedelslista
 
Regeringen föreslår att kravet på anslutning till nationella läkemedelslistan senareläggs. SKR ser positivt på förslaget, men det nya datumet räcker bara till en del av anslutningen. Enligt regeringens förslag ska även regionerna bidra till statens merkostnader för senareläggning, vilket SKR vänder sig emot. 
Mer tid krävs för nationell läkemedelslista
 
Bättre förutsättningar behövs för att stödja våldsutsatta
Det är bra att skyddat boende regleras och att rättigheterna för våldsutsatta barn och vuxna stärks. Men förslaget till finansiering är otillräckligt. Det skriver SKR i ett remissyttrande.
Bättre förutsättningar krävs för att stödja våldsutsatta
 
Ny lag löser inte äldreomsorgens behov
SKR delar utredningens analys om att det finns brister i dagens vård och omsorg för äldre personer. En ny särskild äldreomsorgslag skulle dock inte stärka äldreomsorgen.
Ny lag löser inte äldreomsorgens behov
 
Uppdaterad rekommendation om assisterad befruktning
SKR har reviderat sin rekommendation om assisterad befruktning. Den är nu anpassad till de lagändringar som möjliggör behandling utan genetisk koppling till någon av föräldrarna.
Uppdaterad rekommendation om assisterad befruktning
 
Vi behöver en modernare läkemedelslagstiftning
"När EU:s läkemedelslagstiftning nu ses över behöver vi förstå konsekvenserna för den svenska hälso- och sjukvården. Lagstiftningen måste bidra till mer långsiktighet och bättre folkhälsa". Det skriver Emma Spak, SKR:s hälso- och sjukvårdschef, på Vårdbloggen.
Ge vården långsiktiga finansieringsförutsättningar
 
 
Enkätsvar från kvinnor kan utveckla vården
SKR:s rapport ”Graviditetsenkätens fritextsvar” lyfter fram utvecklingsområden utifrån kvinnors perspektiv. Tusentals fritextsvar ger regionerna stöd att utveckla förlossningsvården. Fokus i rapporten ligger särskilt på de områden där kvinnor är mindre nöjda och som vården kan utveckla. SKR har på nationell nivå analyserat Graviditetsenkätens fritextsvar från 1 december 2020–31 maj 2022.
Enkätsvar från kvinnor kan utveckla vården
 
Nytt material om trygg och meningsfull heldygnsvård
Samtal, återhämtning och genomtänkt vårdmiljö är några av de 13 grundkomponenter som beskrivs i SKR:s rapport om heldygnsvård.
Grundkomponenterna har tagits fram tillsammans med medarbetare från regioner, forskare och egenerfarna. Syftet är att skapa en trygg och meningsfull heldygnsvård med minsta möjliga behov av tvång vid psykiatriska tillstånd.
Nytt material om trygg och meningsfull heldygnsvård
 
Från teori till praktik i kristider
Under åren 2020–2021 samlade SKR in lärdomar, råd och goda exempel om arbetsmiljöfrågor från forskare, chefer samt HR- och arbetsmiljöexperter. Resultatet är en inspirationsskrift för att stärka arbetsmiljön och att förebygga psykisk ohälsa på arbetsplatser. Lärdomarna kommer från Covid-19-pandemin.
Från teori till praktik i kristider
 
En fråga om våld kan rädda liv
Den 25 november är det internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. Hälso- och sjukvården möter stora delar av befolkningen och har unika möjligheter att upptäcka våld och stödja de som utsätts. På skr.se finns lärande exempel, filmer och kunskapsstöd för vården.
Våld i nära relation, hedersrelaterat våld – stöd för vården
 
 
Evenemang och kurser
 
 
1 december
Välfärdsteknikdagen 2022 – utmaningar och vägen framåt mot en digital äldreomsorg
En digital konferens där Kompetenscenter Välfärdsteknik delar med sig av erfarenheter, råd och bjuder på inspirerande föreläsare. Vad krävs för att skapa en väg framåt där digitala hjälpmedel kan bidra till en ännu bättre och säkrare vård och omsorg?
Välfärdsteknikdagen 2022
 
2 december
Forskningsfrukost Nära vård
Första fredagen varje månad bjuder SKR in till en digital frukostföreläsning om aktuell forskning inom Nära vård-området, följt av en kort stund för reflektion och frågor. Denna gång är temat digitala tjänster. 
Forskningsfrukost Nära vård
 
5 december
Erfarenhetsutbyte för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
Hur löser vi utmaningen med sammanhållen, integrerad vård för barn, unga och vuxna med NP-problematik – från misstanke till uppföljning?
Erfarenhetsutbyte för förbättrat omhändertagande vid NP-problematik
 
6 december
Fler kan mer – civilsamhällets roll för hållbarhet och hälsa
Det här seminariet fokuserar på civilsamhällets möjligheter och roll för hållbarhet och jämlik hälsa. En av programpunkterna är Hyresbostäder Norrköping som berättar hur de samlar och mobiliserar de goda krafterna i Norrköpings stadsdelar. 
Civilsamhällets roll för hållbarhet och hälsa
 
8 december
Nära vård för psykisk hälsa – tema samarbete
För att kunna ge bästa vård vid psykisk ohälsa och sjukdom är det viktig att samarbeta. Flera regioner arbetar på olika sätt med att förbättra samarbetet mellan primärvård, specialistpsykiatrin och socialtjänst. 
Nära vård för psykisk hälsa – tema samarbete
 
12 december
Nya tag med barnrättsarbetet inom hälso- och sjukvården samt tandvården
Barnkonventionen har varit svensk lag i två år. Konferensen lyfter fram goda exempel på hur hälso- och sjukvården samt tandvården kan arbeta barnrättsbaserat på en mängd olika sätt.
Nya tag med barnrättsarbetet inom hälso- och sjukvården samt tandvården
 
19 december
Fler friska levnadsår – en nyckel för att klara kompetensförsörjningen
Hur kan förebyggande arbete och nya samverkansformer bidra till en hållbar kompetensförsörjning? Seminariet lyfter fram lokala satsningar på seniorers liv och hälsa som en nyckel för att klara den demografiska utmaningen samt aktuella stöd för friska arbetsplatser.
Fler friska levnadsår – en nyckel för att klara kompetensförsörjningen
 
Start 17 januari
Ledarskapsprogram Nära vård 
SKR erbjuder ledarskapsprogram för att rusta och stärka deltagarna för ett uthålligt och modigt ledarskap. Utbildningen riktar sig till tre målgrupper:
1: Ledarskapsprogram Nära vård - för förtroendevalda
2: Ledarskapsprogram Nära vård - för tjänstepersoner
3: Ledarskapsprogram Nära vård för högsta tjänsteledning i kommuner och regioner
 
Start 18 januari
Barnrättsstrategsutbildning
Utbildningen till barnrättsstrateg är en fyradagarsutbildning som spänner över drygt tre månader. Deltagarna får övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten.
Barnrättsstrategsutbildning
 
25-26 januari
Mötesplats för e-hälsa och välfärdsteknik 2023
Träffa SKR på mötesplatsen e-hälsa, välfärdsteknologi och lösningar för offentlig sektor. SKR och Inera arrangerar seminarier om välfärdsteknik, nära vård, Yrkesresan och utveckling av socialtjänstens verksamhetssystem. Du kan även se flera seminarier med modellkommuner inom SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik. Ange VIP-kod skr50 och få 50 procent rabatt på biljetten.
Mötesplats för e-hälsa och välfärdsteknik 2023
 
8 februari
Vad är primärvårdens uppdrag? 
En workshop som utgår ifrån de nya skrivningarna i hälso- och sjukvårdslagen som pekar på att primärvården ska tillhandahålla befolkningsinriktade insatser. Hur kan primärvården ta sig an förebyggande insatser och varför är det viktigt?
Vad är primärvårdens uppdrag?
 
8 mars
Att leda utveckling för bättre tillgänglighet 2023
SKR erbjuder ledare med team från verksamheter i regioner och kommuner att delta i ett nationellt digitalt utvecklingsprogram under 2023. Syftet är att systematiskt förbättra tillgängligheten i den egna verksamheten genom strukturerat metodstöd, praktiskt görande och lärande av andra.
Att leda utveckling för bättre tillgänglighet 2023
 
27-28 mars
Barnrättskonferens 2023
En tvådagarskonferens om barnets rättigheter. Konferensen utgår ifrån FN:s barnrättskommittés nya rekommendationer till Sverige som kommer i februari 2023. 
Barnrättskonferens 2023
 
Lyssna på
 
 
Projekt för närmare cancervård
 
Det är lätt att tro att vi vet vad patienter och personal vill ha och behöver men det här poddavsnittet visar tydligt att vi måste fråga för att veta. Margareta Haag, Nätverket mot cancer, Ann Atlas, Bristol Myers Squibb och Maria Andersson Ödman från Akademiska sjukhuset i Uppsala berättar hur de har samskapat, lärt sig och utvecklat ett projekt tillsammans för närmare vård för cancerpatienter.
Projekt för närmare cancervård
 
SKR:s vd om välfärdsteknik
 
SKR:s vd Palle Lundberg medverkar i det här avsnittet om hur kommunerna kan verksamhetsutveckla äldreomsorgen genom digitalisering. Hur ser den digitala utvecklingen ut lokalt och vad kan SKR göra för att stödja kommunernas utvecklingsprocess?  SKR:s vd om välfärdsteknik
 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00