Äldreomsorgslyftet fyller på och breddar kompetensen
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Äldreomsorgslyftet fyller på och breddar kompetensen
 
Äldreomsorgslyftet levererar. Under 2021 påbörjade över 6 000 personer studier till vårdbiträde eller undersköterska. Över 2 000 personer avslutade studierna med godkänt betyg och kan börja jobba i äldreomsorgen. Den statliga satsningen pågår tyvärr bara fram till 2023. Med tanke den kompetensutmaning äldreomsorgen befinner sig skulle satsningen behöva förlängas, gärna med tio år till. Det skriver Caroline Olsson, avdelningschef på SKR.
Arbetsgivarbloggen
 
Stöd att uppmärksamma våldsutsatta medarbetare
 
En av fyra kvinnor har någon gång utsatts för våld i nära relation. Det kan vara en kollega och anställd. För den som är våldsutsatt kan arbetsplatsen vara ett stort stöd. SKR har tagit fram ett stödmaterial som hjälper dig som chef och arbetsgivare att göra skillnad. Våga fråga!
Våld i nära relation – stöd för dig som chef
 
Snabba förändringar ger negativa ekonomiska effekter
 
SKR har presenterat en ny skatteunderlagsprognos. Stora förändringar har skett på kort tid. Tyvärr ger förändringarna negativa ekonomiska effekter för kommuner och regioner. Konjunkturen beräknas bli svagare och inflationen beräknas bli högre. Det skriver Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR.
Ekonomibloggen
 
Allmänna bestämmelser
 
 
Ladda ner Allmänna bestämmelser (AB) med bilagor på SKR:s webbplats. Bland annat finns en uppdaterad kommentar till AB20 i lydelse 221001. 
Allmänna bestämmelser (AB)
 
Förtroendevalda
 
 
Digitalt utbildningspaket om arbetsmiljöansvar
Som förtroendevald har du ansvar för arbetsmiljön. För att du ska kunna känna dig tryggare i rollen finns ett utbildningspaket som består av filmer om regelverk på arbetsmiljöområdet. Arrangörer är SKR och Sobona. 
Förtroendevaldas arbetsmiljöansvar
 
Kurser och utbildningar
 
 
Arbetsrättslig baskurs (24-25 november)
SKR erbjuder en baskurs i arbetsrätt. Syftet är att förmedla grundläggande kunskaper kring det arbetsrättsliga regelverket inom den kommunala och regionala sektorn. Kursen är uppdelad på två dagar.
Jag vill anmäla mig
 
Beräkningar i AB ställs om till digital kurs (29 november)
Kursens syfte är att ge en fördjupad kunskap i Allmänna Bestämmelsers beräkningssätt för ersättningar och avdrag. Kursen vänder sig till personal inom HR- och löneområdet som har goda förkunskaper i löneberäkning. Kursen erbjuds digitalt nu istället för på plats.
Jag vill anmäla mig
 
Arbetsrättslig aktualitetsdag (1 december)
SKR erbjuder ett webbsänt informationstillfälle för nyheter och aktuella frågor inom arbetsrätts-, arbetsmiljö- och avtalsområdet. Sändningen vänder sig i första hand till personal- och HR-chefer, förhandlingschefer och personalhandläggare inom kommuner, regioner och företag anslutna till Sobona. Vi ser gärna också förtroendevalda som deltagare.
Jag vill anmäla mig
 
Information från Arbetsgivarverket
 
 
Stor inspektion av arbetsmiljön på akutsjukhus
Arbetsmiljöverket planerar att inspektera landets akutsjukhus. Totalt är det 70 akutsjukhus där vardera tre avdelningar ska besökas. Dessutom är förlossningsvården prioriterad i inspektionerna som påbörjas under december 2022.
Arbetsmiljöverket ska inspektera landets akutsjukhus
 
Lästips!
 
 
Fyra tips för att bli en bra ledare
Vilken ledarstil fungerar bäst för att medarbetare ska må bra och prestera väl? Forskare har samlat kunskap kring detta i en kunskapsöversikt och delar med sig av sina bästa tips. De berättar också vilken typ av ledarskap som medarbetare far illa av. 
Bra ledare visar omtanke
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00