November 2022
 
Nyhetsbrev
Utmaningarna i vår omvärld har kvarstått under hösten. I tider av generell börsoro är det extra viktigt att fokusera på det som är viktigt för våra fonder – den underliggande utvecklingen för fondernas bolagsinnehav. Under den senaste tiden har flera bolag i våra fonder redovisat starka rapporter, men vi får trots det räkna med fortsatta svängningar på marknaderna i takt med utvecklingen för faktorer som inflation, räntor och energipriser.

Vi följer omvärldshändelserna noga och ser kontinuerligt över de bolag vi har investerat i så att vi känner oss långsiktigt trygga med innehaven i våra fonder. Ett bra sätt att slippa fundera över börsens svängningar i ett långsiktigt sparande är att månadsspara. I denna utgåva av nyhetsbrevet kan du läsa mer om värdet av att fortsätta månadsspara, inte minst vid börsnedgångar.

Vi tror fortsatt på långsiktighet och att fokusera på det vi kan påverka - det vill säga bolagsanalys och bolagsurval. Över tid har det gett en god värdeutveckling. I respektive fonds månadsrapport kan du läsa mer om hur våra förvaltare agerar utifrån rådande omständigheter.

I denna utgåva av nyhetsbrevet kan du även bland annat läsa om vad förräntningstakt är och vad det innebär för räntefondernas faktiska utveckling. Lars Lönnquist, ränteförvaltningsansvarig på Spiltan Fonder, reder ut begreppen.

Avslutningsvis vill vi som alltid påminna om vikten av att löpande se över sin sparportfölj så att fördelningen mellan aktie- och räntefonder stämmer överens med sparhorisont och riskvillighet, då den valda risknivån över tid avgör möjlig avkastning.

Om du har frågor eller funderingar är du alltid välkommen att höra av dig till oss.

Med vänliga häsningar
Spiltan Fonder
 
Förräntningstakt i räntefonder – så funkar det
 
I takt med det som nu sker på kapitalmarknaderna har våra räntefonders förräntningstakt ökat. Just nu har Spiltan Räntefond Sverige en förräntningstakt på 6,6% och Spiltan Högräntefond 8,9%.

Men vad är egentligen förräntningstakt och vad innebär det för fondernas faktiska utveckling? Vi reder ut begreppen med Lars Lönnquist, ränteförvaltningsansvarig på Spiltan Fonder.

Läs mer
 
Vikten av att månadsspara - även i nedgång
 
Att månadsspara kan vara ett av de vanligaste tipsen att ge till en nybliven sparintresserad. Men hur kommer det sig, varför är månadssparande så effektivt - även vid börsnedgångar?

På under 3 minuter får du i denna film koll på fördelarna med att månadsspara.

Se filmen
 
En fördjupning om Spiltan Småbolagsfond
 
Spiltan Småbolagsfond är en koncentrerad, aktivt förvaltad småbolagsfond som placerar oberoende av bransch. Stor tonvikt läggs på analys och bedömning av det enskilda bolagets affärsidé, bolagsledning och långsiktiga framtidsutsikter.

Fondens förvaltare Pär Andersson presenterade nyligen fonden hos Aktiespararna och nu kan du se presentationen i sin helhet.

Se presentationen
 
Spiltan Högräntefond - på två minuter
 
Spiltan Högräntefond investerar i företagsobligationer och lånar därmed ut pengar till bolag. En räntefond med potential att ge högre avkastning än korta räntefonder och räntefonder som investerar i statsobligationer.

Hör ansvarig fondförvaltare Lars Lönnquist berätta om Spiltan Högräntefond, som han förvaltar tillsammans med Rebecka Dahlin, Nicklas Segerdahl och Sofie Areskoug.

Se videopresentation
 
Håll dig uppdaterad om våra fonder genom våra månadsrapporter

I respektive fonds månadsrapport kan du läsa mer om hur våra förvaltare agerar utifrån rådande omständigheter. Du hittar alltid de senaste månads- samt hel- och halvårsrapporterna för respektive fond på vår hemsida under Rapporter.

Här hittar du de senaste månadsrapporterna
 
 
Riskinformation: Historisk avkastning är inte någon garanti för framtida avkastning. De pengar du investerar i fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka hela det investerade beloppet. Fondens värde kan variera kraftigt på grund av dess sammansättning
och de förvaltningsmetoder fondbolaget använder sig av. Informationsbroschyr och faktablad kan beställas från Spiltan Fonder, Tel: 08-545 813 40 eller hämtas under: www.spiltanfonder.se.