Stödmaterial, rapporter, resultat och seminarier inom vård och hälsa.
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
 
På hälsocentralen kan psykisk ohälsa fångas upp direkt
 
"Vi behöver en stark specialistvård, men vi behöver också en primärvård som kan fånga upp personer i behov av såväl kroppslig som psykiatrisk vård." I Vårdbloggen lyfter Emma Spak fram Byske hälsocentral i Region Västerbotten som ett bra exempel från primärvården. Här är utgångspunkten ett teambaserat arbetssätt, som har visat sig vara framgångsrikt.
 
Gott bemötande inom den psykiatriska vården
 
De flesta patienterna inom psykiatrin upplever att de får en bra vård och ett gott bemötande. Samtidigt önskar många patienter ökad kontinuitet och bättre tillgång till information.

Under våren har drygt 27 000 patienter inom den psykiatriska vården svarat på frågor om sina erfarenheter genom Nationell Patientenkät. En majoritet av patienterna har ett gott helhetsintryck av den vård de fått, det skiljer sig dock mellan vårdområden – mest nöjda är patienterna inom vuxenpsykiatrins öppenvård.
Nationell Patientenkät: Gott bemötande inom den psykiatriska vården
 
Allt fler äldre har fast vårdkontakt
 
Fler personer över 65 år har en fast vårdkontakt och kontinuiteten för de med kroniska sjukdomar har blivit bättre. Det är avgörande att den utvecklingen kan fortsätta.

Äldre personer och personer med kroniska sjukdomar är de som besöker vården mest. 82 procent av alla över 65 år har minst en kronisk sjukdom. Det är de personer som ofta har det största behovet av en kontinuerlig vård och bra relationer med vården.
 
 
Mer från SKR
 
 
Utökat stöd för att ta fram lokal handlingsplan för patientsäkerhet
 
I en lokal handlingsplan för patientsäkerhet kan kommuner och regioner formulera principer, prioriteringar och mål för sitt patientsäkerhetsarbete. Som stöd i arbetet med att ta fram en handlingsplan finns sedan tidigare SKR:s analysverktyg och genomförandestöd. Nu finns också flera lärande exempel och en film om nyttan med en lokal handlingsplan att använda.
Analysverktyg patientsäkerhet och genomförandestöd
 
Region Skånes väg mot vård i rimlig tid
 
Region Skåne har en välfungerande funktion för att hänvisa patienter till andra vårdgivare med kortare väntetid. Varje år får runt 50 000 patienter hjälp. Ta del av deras Lärande exempel om att öka tillgängligheten till vård.
Lärande exempel: region Skånes väg mot vård i rimlig tid
 
Beredskapen i vården och omsorgen ska stärkas
 
I den nya myndighetsstrukturen för civilt försvar och krisberedskap som trädde i kraft 1 oktober är Socialstyrelsen sektorsansvarig myndighet för hälsa, vård och omsorg. De har fått en starkare roll att samordna och driva på förstärkningen och utvecklingen av beredskapen inom vård- och omsorgssektorn. Detta gör de tillsammans med Läkemedelsverket, Folkhälsomyndigheten och E-hälsomyndigheten som ingår i samma sektor. 
Beredskapen inom vården och omsorgen ska stärkas
 
Internetbaserade stöd- och behandlingsprogram ökar i antal
 
SKR har sammanställt vilka internetbaseradeprogram som regionerna erbjuder till patienterna i tjänsten stöd och behandling. Sammanlagt erbjuds 493 enskilda program på plattformen Stöd och Behandling (SoB). Det är en stor ökning sedan föregående kartläggningen 2021 då drygt 300 enskilda program erbjöds. Utbudet har utökats i nästintill samtliga regioner under det gångna året, särskilt i storstadsregionerna. Flest program finns inom området psykiatri, psykisk hälsa och välbefinnande samt för målgruppen vuxna. För mer information kontakta Anna Östbom anna.ostbom@skr.se.
Tjänsten Stöd och behandling på skr.se
 
Ansök om medel för digitala arbetssätt och välfärdsteknik
 
Missa inte möjligheten att få stimulansmedel och stöd att utveckla digitala arbetssätt och välfärdsteknik i äldreomsorgen. Det är fortfarande 40 kommuner som ännu inte ansökt om årets stimulansmedel. Medlen rekvireras hos Kammarkollegiet som har mer information om hur det går till. Sista dagen att söka 2022 års medel är den 1 december.
Kammarkollegiet: ansök om medel för digitala arbetssätt och välfärdsteknik
 
Evenemang och kurser
 
 
10 november
Glo och sno: Utveckla arbetssätten och använda kompetensen rätt
Arbetar du med frågor som rör kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa? Missa inte SKR:s mötesplats "Glo och Sno" som är till för dig som arbetar med utveckling och förbättring och som vill dela med dig och lära av andra. Den 10 november presenteras två konkreta exempel från förlossningsklinikerna i Linköping och Helsingborg. De beskriver förändrade arbetssätt som utvecklat deras verksamhet och gett möjlighet till att rekrytera, behålla och utveckla medarbetare på kliniken.
Glo och sno: Att utveckla arbetssätten och använda kompetensen rätt
 
10 november
Våld i nära relation – patientsäkerhet och nya föreskrifter
Gå med i SKR:s kvinnofridsnätverk och få en inbjudan till nästa träff som lyfter digital patientsäkerhet och vad de nya föreskrifterna om våld i nära relation innebär för hälso- och sjukvården. Träffen hålls digitalt 10 november kl. 10–15.45 och kostar 300 kronor. Medlemskap i nätverket är gratis.
Gå med i nätverket och få inbjudan till träffen
 
17 november
Utbildning i kollegial handledning
Erfarenheter och olika studier har visat att reflektion tillsammans med kollegor är en form av återhämtning. Kollegiala samtalsgrupper kan även öka kompetens inom ledarskap och teamarbete. SKR och Helsingborgs stad erbjuder en utbildning i Kollegial handledning för individuell utveckling. Utbildningen sker under två halvdagar.
Kollegial handledning, två dagars utbildning
 
Oktober-november
Psykiatriveckan 2022
Flera kommuner och regioner bjuder under hösten in till föreläsningar, seminarier och aktiviteter om psykisk hälsa och ohälsa. Här har SKR samlat länkar till dessa evenemang.
Psykiatriveckan 2022
 
22 november
Att leda utveckling för bättre tillgänglighet
SKR arbetar med att stödja utvecklingen av god tillgänglighet i hälso- och sjukvården. Under 2022 har team från verksamheter i regioner och kommuner erbjudits att delta i ett nationellt förbättringsarbete. Under konferensen får du möjlighet att ta del av deras arbeten.
Anmäl dig till konferensen Att leda utveckling för bättre tillgänglighet
 
23 november
Så kan din kommun öka invånarnas självständighet och trygghet med stöd av mobila trygghetslarm
SKR:s Kompetenscenter välfärdsteknik välkomnar åter dig som vill veta mer om hur kommunen kan använda mobila trygghetslarm. Du får höra om framgångsfaktorer, fallgropar och, tips och råd samt konkreta exempel från kommuner som infört mobila trygghetslarm. Detta är en inspelningen är en repris från april 2021. Då efterfrågan på det inspelade materialet varit stort ordnar Kompetenscenter ett nytt tillfälle för att sända seminariet.
Öka invånarnas självständighet och trygghet med mobila trygghetslarm
 
1 december
Välfärdsteknikdagen 2022 – utmaningar och vägen framåt mot en digital äldreomsorg
En digital konferens där Kompetenscenter Välfärdsteknik delar med sig av erfarenheter, råd och bjuder på inspirerande föreläsare.
Välfärdsteknikdagen 2022
 
6 december
Fler kan mer – civilsamhällets roll för hållbarhet och hälsa
Det här webbinariet fokuserar på civilsamhällets möjligheter och roll för hållbarhet och jämlik hälsa. Ta del av hur Hyresbostäder Norrköping samlar och mobiliserar de goda krafterna i Norrköpings stadsdelar. Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) och Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället (NOD) berättar om samverkansmodeller där samskapande med civilsamhället står i centrum. 
Civilsamhällets roll för hållbarhet och hälsa
 
12 december
Nya tag med barnrättsarbetet inom hälso- och sjukvården samt tandvården
Barnkonventionen har varit svensk lag i två år. Konferensen lyfter fram goda exempel på hur hälso- och sjukvården samt tandvården kan arbeta barnrättsbaserat på en mängd olika sätt.
Konferens om barnrättsarbete inom hälso- och sjukvård samt tandvården
 
Start 18 januari
Barnrättsstrategsutbildning
Utbildningen till barnrättsstrateg är en fyradagarsutbildning förlagd under drygt tre månader. Deltagarna får övergripande kunskap om barnkonventionen och vad det innebär att implementera och tillämpa barnkonventionen i den egna verksamheten i praktiskt arbete. Utbildningen startar 18 januari.
Barnrättsstrategsutbildning
 
Lyssna på
 
 
”Det finns en stor medvetenhet och ett stort engagemang att driva på utvecklingen”
 
Hans Wiklund, universitetsdirektör Umeå universitet och regeringens samordnare för fler VFU-platser åt blivande sjuksköterskor pratar i podden om behovet här och nu men också om hur framtidens VFU ska se ut. Avsnittet handlar om kompetensförsörjning och behovet av verksamhetsförlagd utbildning, VFU.
Nära vård-podden #102
 
Med stöd av digitaliseringen skapar kommuner och regioner förutsättningar för en sömlös och nära vård
 
Vi som arbetar inom Nära vård brottas ofta med frågor om mätning av värdeskapande insatser för den enskilde. Hur mäter vården att någons dödsångest har försvunnit? Eller att den enskilde känner större trygghet? För att ta fram sådana kvalitetsvärden kan nya arbetssätt som exempelvis digitalisering hjälpa oss, säger Lisbeth Löpare Johansson, samordnare för Nära vård.
Podden om välfärdsteknik #23
 
Redaktör
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00