Den svenska lönebildningsmodellen behöver stå stadigt i kristider
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Den svenska lönebildningsmodellen behöver stå stadigt i kristider
 
I förra veckan hade jag förmånen att delta på SNS seminarium om nästa års avtalsrörelse, där den konkurrensutsatta delen av arbetsmarknaden ska förhandla om sina avtal. Flera bra frågor ställdes till oss i panelen: Vad tror ni om löneökningarna? Blir det ett kort eller lång avtal? Frågorna är dock svårare än vanligt att besvara på grund av det besvärliga ekonomiska läget. Trots det var det tydligt att både arbetsgivare och fack inom privat och offentlig sektor är överens om att vi måste undvika att hamna i en negativ löne- och inflationsspiral.
Arbetsgivarbloggen
 
Vässa jämställdhetsarbetet med fakta och friskfaktorer
 
Arbetsmarknaden i Sverige är inte jämställd. Kvinnor arbetar i högre grad deltid, har högre sjukfrånvaro, tar ut en betydligt större andel av föräldrapenningen och har även huvudansvaret för det obetalda hemarbetet. Det vill vi ändra på. Det skriver Caroline Olsson, avdelningschef SKR, i ett blogginlägg.
Arbetsgivarbloggen
 
Staten måste stötta kommuner och regioner ekonomiskt genom krisen
 
Regeringen måste ge kommuner och regioner förutsättningar att möta den ekonomiska nedgången och kompetensutmaningen. Stora organisationsöversyner riskerar att kraft läggs på fel saker.
− Det är bra att regeringen fokuserar på att antalet arbetade timmar ska öka för att säkerställa välfärdens finansiering, men vi saknar tydliga besked om att staten kommer att stötta kommuner och regioner ekonomiskt genom krisen, säger Peter Danielsson, ordförande för SKR.
Ge förutsättningar för sektorn att möta lågkonjunkturen
 
Bloggar från SKR
 
 
Unga och kvinnor mest utsatta i rollen som förtroendevald
SKR har genom en djupanalys kunnat dra slutsatsen att risken att utsättas för hot och hat är särskilt stora för kvinnor och unga som är förtroendevalda.
Mänskliga rättigheterbloggen
 
Mer samverkan är nyckeln till framtidens socialtjänst
För att skapa en hållbar och kunskapsbaserad socialtjänst krävs alltmer specialiserad kompetens. Hur ska kommunerna lyckas möta behoven? En del av lösningen stavas avtalssamverkan. Det skriver Åsa Furén-Thulin, avdelningschef SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Publikation
 
 
Semester, lag och avtal
Semester, lag och avtal ger en översikt över hur semesterlagen förhåller sig till kollektivavtal som gäller för kommuner, regioner och Sobonas medlemsföretag. Skriften riktar sig till chefer i verksamheten och till HR-personal som arbetar med stöd till chefer i semesterfrågor.
Jag vill ladda ner skriften
 
Kurser och utbildningar
 
 
Att förebygga och agera vid otillåten påverkan (15 november)
Allt fler upplever utsatthet för otillåten påverkan, det gäller både tjänstepersoner och förtroendevalda. Vid webbinariet kommer vi att prata om vad vi menar med otillåten påverkan, på vilket sätt otillåten påverkan kan ske och vad förövarna har för syfte.
Jag vill anmäla mig
 
Stödmaterial för att möta hot, hat och våld av sexistisk karaktär
(6 december)

På webbinariet kommer vi att belysa hat och hot av sexistiskt karaktär, som främst drabbar kvinnor och hur det skiljer sig det sig från andra former av hot och hat.
Jag vill anmäla mig
 
Arbetsplatslärande - en verktygslåda (Adda)
Utbildningen är ett konkret stöd för att skapa ett klimat för lärande och innovation i din organisation. Den vänder sig främst till dig inom socialtjänst och kommunal hälso- och sjukvård. Du är antingen första eller andra linjens chef eller arbetar med att utveckla och stödja verksamheter såsom HR-funktioner, metodutvecklare eller liknande roller.
Jag vill anmäla mig
 
Digital workshop om lönespridning
Workshopen om lönespridning är för dig som är arbetsgivarrepresentant eller facklig företrädare med ansvar för den lokala lönebildningsprocessen. Den innehåller filmer och diskussionsfrågor.
Jag vill ta del av utbildningen
 
Lästips!
 
 
Hitta rätt i arbetsmiljöarbetet
För att hitta rätt åtgärder i arbetsmiljöarbetet gäller det att ha tillgång till kunskap. Både kunskap om verksamhetens utmaningar och kunskaper för att förstå dem. Förutom det behöver verksamheten lägga tid på analysen. Med hjälp från medarbetare blir det lättare att hitta rätt.
Dialogstartare (Suntarbetsliv)
 
Redaktör
Dena Akaber

Tidigare nyhetsbrev
SKR Arbetsgivarfrågor
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se
08-452 70 00