Nyheter, tips och information från Nacka vatten och avfall
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 

Välkommen till Nacka vatten och avfalls nyhetsbrev för flerbostadshus och samfälligheter!
 

Här informerar vi om sådant som är aktuellt just nu gällande avfallshanteringen. Det kan till exempel röra nya tjänster och abonnemang men också information om taxan. Här ger vi även tips och råd kring matavfallsinsamling, hur ni kan minska på avfallsmängderna samt hur ni kan nå ut till era boende med information.
 
480 ältahushåll har äntligen fått börja sortera matavfallet
 
Matavfallssortering har hittills låtit väntat på sig på grund av platsbrist men i september införde fastighetsägaren Wallenstam matavfallssortering i flera av sina fastigheter i Älta. Ökad service och miljö har motiverat införandet men även ett övergripande klimatmål om att minska restavfallet med 10 % per kvadratmeter. 

Läs en kort intervju med Wallenstam här.
 
Gör din BRF hemtrevlig med återbruk
 
Tänk hur mycket det är som kastas som faktiskt skulle kunna användas av någon annan nära dig. Att återanvända istället för att köpa nytt ger stor klimatnytta.

Vill du skapa en aktiv återbruksyta eller andra ytor eller aktiviteter som gör er BRF extra hemtrevlig? Här får du tips och idéer hur du tillsammans med grannarna kan göra huset till ett hem.
 
Nacka-familj trea i nationell tävling
 
Under ett år har hushåll över hela Sverige deltagit i Minimeringsmästarna, en tävling i att minska sitt avfall så mycket som möjligt. Nu är vinnarna korade och på tredje plats hamnade Nackafamiljen Ernarp-Andersson som minskade sitt avfall med hela 87%.
Läs mer och ta del av familjens tips här.
 
Påverka avfallsavgiften - minska avfallet #8
 
Du kan påverka avfallsavgiften genom att minska avfallsmängderna, öka källsorteringen, sortera ut matavfallet och minska matsvinnet. Med minskad mängd avfall i kärlen kan antalet kärl och tömningar minskas.

Här är några tips:
  • Inför en lånepool för prylar som används sällan, t.ex. verktyg, pirra eller takbox. Använd förslagsvis en boendeapp.
  • Informera de boende om avfallskostnaderna och att de påverkar hyror och avgifter.
  • Gå igenom checklistan för minskat avfall här.
Fler tips kommer i nästa nummer!
 
Beställ tryckta A3-affischer via hemsidan!
Beställ affischer och foldrar
 
På vår hemsida för flerbostadshus och samfälligheter kan du beställa affischer att sätta upp i avfallsutrymmet. Här kan du även beställa matavfallsfoldrar att dela ut till de boende. Materialet beställs avgiftsfritt. 

Du hittar materialet här.
 
 
Nyhetsbrevet
 
Har du frågor eller känner du någon som vill prenumerera på nyhetsbrevet, skicka ett mail till avfall@nvoa.se

Anmälan till nyhetsbrevet kan även göras via denna länk.