Nyhetsbrev för Landeryds församling
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Ser brevet konstigt ut? Läs det på webben genom att klicka på länken till höger.
Söndagsbön
 
Himmelens och jordens Gud,
som vet hur bräckliga vi är,
hjälp oss att hålla fast vid dig
när vår tillit sviktar.
Ge oss en tro
som föder livsmod och hopp.
Genom Jesu Kristus, vår Herre.

Nittonde söndagen efter trefaldighet (23/10) har temat "Trons kraft". Söndagens bön och texter hittar du i psalmboken eller på nätet, bland annat här.  
 
 
Herdens hörna
 
Vi får en ny präst! Den 9 januari börjar Gunilla Markgren i Landeryds församling. Hon kommer från en tjänst som församlingsherde i Godegård och Västra Ny och bor själv i Ljungsbro. Hon kommer vara med i konfirmandarbetet, bibelsamtal och psalmträffar, gudstjänstlivet med särskild inriktning på S:t Hans (tillsammans med Johan Lamberth) och arbete med barn och familj.

Annika Johansson / Församlingsherde
 
 
 
Annika Blohm, organist
Eftertanke
 
Orgeln är ett fascinerande instrument!

S:t Hanskören fick under en körhelg i september möjlighet att låna en do-orgel, en slags pedagogisk bordsorgel. Så mellan intensivt körövande gjorde vi en samarbetsövning, då vi på en timme byggde ihop denna lilla orgel. Tanken är att man ska få lite förståelse hur en orgel är uppbyggd; en stomme, tangenter, pipor, luftlådor, bälgar etc (ja, orgeln räknas som ett blåsinstrument!). Vi fick ihop orgeln och kunde glada få fram några toner på vårt ”hemmabygge”, med hjälp av bälgar som vi handpumpade.

I Landeryds församling har vi två större orglar. Den i S:t Hans kyrka är byggd 1975 av Vadstena-orgelbyggaren Reinhard Kohlus och Hammarbergorgeln i Landeryds kyrka är från 1959. Orgelfasaden i Landeryd är dock mycket äldre. Den byggdes 1767 av Jonas Wistenius, en lokal orgelbyggare från Vist. I Landeryd finns också en kororgel, ett korpositiv som Walter Thür byggt 1983.

Jonas Wistenius och hans lärling Per Schörlin har gjort sig kända som två duktiga orgelbyggare, som byggt många fina orglar i vår trakt. Sverige är faktiskt unikt i Europa när det gäller bevarande av äldre orgelverk. Det har funnits en hantverkstradition i vårt land, som fortfarande lever kvar.

Sedan fem år tillbaka har vi i Linköpings domkyrkopastorat en Musikskola för orgelspelande ungdomar. Vi är 10 lärare och 40 elever. Det är roligt att få föra kunskapen vidare om detta fascinerande instrument och hoppas att andra ska få lika stor glädje som jag fått. Både att kunna spela själv och att glädja andra.

Annika Blohm
Organist i Landeryds församling
 
Här hängs abstarkterna upp, de som förbinder tangenterna med luftlådan; när tangenten trycks ner öppnas ett hål i luftlådan...
... och luften kan strömma in i piporna ovanför, som här sätts på plats.
Ja, vi fick ihop orgeln!
 
Goda gåvor till Världens barn
 
Under psalmmaratonet eftermiddagen och kvällen 7 okt var det många som passade på  att ge en gåva till Världens barn också.

Sammanlagt samlades 4750 kr in! 
 
 
Stort tack till ICA Signalen, som skänkte (p)salamimackorna!
 
Aktuellt
 
Under denna rubrik presenteras ett axplock av vad som händer och sker i församlingen, men den mest heltäckande och aktuella informationen  hittar du alltid i webkalendern på hemsidan eller i appen Kyrkguiden (se nedan). En del står också i Corren.
 
Tro möter liv 
 
Varje onsdagskväll, efter mässan 18.30 i S:t Hans kyrka, är det bibelsamtal fram till och med 7 december. Kom och var med!
 
Himmel och jord
 
Söndagen 30 oktober 17.00 är det jubileumskonsert i Landeryds kyrka.

Landeryds kyrkokör fyller 100 år och firar det ihop med ungdomskören, instrumentalister, dirigent Susanne Edlund och oss som kommer för att lyssna.

Cider med tilltugg bjuds efter konserten.
Utsikt - Insikt
 
Målningar av Edit Äng visas i S:t Hans kyrka även under november månad.
Allhelgonahelgen
 
Det är öppet i Landeryds kyrka för stillhet, bön och ljuständning fredag 16.00-19.00, lördag 12.00-18.00 samt söndag 16.00-18.00. För övrigt ser helgen ut så här:

Fredag 4 november
09.00 Mässa i S:t Hans kyrka, Annika Johansson. Kyrkkaffe.
10.00 Psalmträff i S:t Hans kyrka. Tema: ”Morgon och afton”.
17.00 Stilla orgelmusik (20 min) i Landeryds kyrka, Susanne Edlund

Lördag 5 november, Alla helgons dag
10.00 Högmässa i Landeryds kyrka, Catharina Helmersson, Anna Gullman, flöjt
11.00 Högmässa i S:t Hans kyrka, Margaretha Stenhammar, S:t Hanskören

Söndag 6 november, Alla själars dag
11.00 Högmässa i S:t Hans kyrka, Catharina Helmersson
17.00 Minnesgudstjänst i Landeryds kyrka, Annika Johansson, präst, Lovisa Säfström, viola & Susanne Edlund, orgel och piano
 
 
Diakonimottagning
 
På onsdagar 13.00-15.00 i S:t Hans kyrka är det numera diakonimottagning. 

Hit är du välkommen för att träffa en diakon för råd och stöd utan tidsbokning. Har du behov av ytterligare samtal och rådgivning så bokar vi en ny tid.
 
 
Kollekter och insamlingar
 
På söndagarna kan man lägga kontanter i kollekten - och man kan också swisha.   

Swish för kollekter:
Landeryds kyrka nr 123 281 66 27
S:t Hans kyrka nr 123 149 82 86

Kollektändamålen beslutas av nationell nivå, av stiftet och av församlingsrådet. Så här ser listan ut för den närmaste tiden:

23 okt   Asylrättscentrum
30 okt   Open Doors
5 nov    Svenska kyrkan i utlandet SKUT
6 nov    Stadsmissionen, Linköping
13 nov  Act Svenska kyrkan
20 nov  Läkare utan gränser

Swish för andra gåvor:
Vill du ge en gåva till höstens insamlingsprojekt Rädda barnen, kan du swisha nr 123 188 19 11 (Landeryd Övrigt) och skriva "Gåva".  Julinsamlingen till Act startar första advent.
 
 
Prenumerera
 
KyrkNytt är ett brev om församlingsangelägenheter, som kommer ut ungefär en gång i månaden. Brevet är gjort för att i första hand läsas som e-post. Vill du få Kyrknytt i din mejlkorg? Då behöver du prenumerera!

Klicka på den gula fliken högst upp i det här brevet eller fyll i prenumerationsformuläret direkt på hemsidan svenskakyrkan.se/landeryd. Det går också bra att skicka namn och epostadress till församlingens brevlåda linkoping.landeryd@svenskakyrkan.se eller att ge den till någon av kyrkoarbetarna.

Om du inte har epost kan du hämta en utskrift av nyhetsbrevet i någon av våra kyrkor.
 
 
Landeryds kyrka i påskens tid
S:t Hans kyrka
 
Varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 11.00.

Kyrkan är öppen när skylten om det är utställd, normalt på vardagar 9-16 (inte alltid under sommaren) samt på söndagar i samband med gudstjänst.
Landeryds kyrka
 
Nästan varje söndag sep-maj firar vi högmässa kl. 10.00, men ibland händer det något kl 17.00 istället.

Kyrkan är normalt öppen tors och fre 9-16 samt på söndagar i samband med gudstjänst.
 
Kyrkguiden leder dig rätt
Med appen Kyrkguiden kan du hitta till Svenska kyrkan med hjälp av mobiltelefonen. Du kan också se vad som händer i kyrkan och planera gudstjänster och annat som du inte vill missa. Appen är gratis och finns för både iPhone och Android.