Nyhetsbrev nr.13 år 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Välkomna till SKR:s nyhetsbrev om medborgardialog
 
Utmaningar!
Demokratin 100 år - SKR har under 2021 bjudit in till 20 konferenser ute i landet. Ett stort antal företrädare från kommuner, regioner samt aktörer inom civila samhället till konferenser, deltog för att diskutera hur vi tillsammans kan uppnå en uthållig demokrati med stärkta förutsättningar för deltagande och delaktighet.
 
Nu är det dags att samlas till en slutkonferens, för att tillsammans summera arbetet. Vilka utmaningar, vilka goda exempel och vilka möjligheter ser vi tillsammans vad gäller vår demokrati. Boka in den 2 december i din almanacka, mer information inom kort på SKR:s hemsida.
 
Vi tar gärna emot tips på nyheter från er, kontakta i första hand: anders.nordh@skr.se

Om ni vill ta direkt kontakt med oss är våra mailadresser: fnamn.enamn@skr.se  
Lena Langlet, Anders Nordh, Nils Munthe, Anna-Lena Pogulis
 
SKR: Demokratiresan en podcast från SKR
#84 Komplexa hållbarhetsfrågor
Hur kan vi ta oss an de komplexa hållbarhetsfrågor vi står inför? Vi samtalar med John Holmberg, som ger oss flera konkreta tips och råd om hur vi kan hantera komplexa frågor.
 
Medverkande: John Holmberg, professor vid Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg
Samtalsledare, Anders Nordh, SKR
 
SKR: Ny studie om alternativ politisk organisation
En studie har tagits fram om kommuner med en alternativ politisk organisation utan facknämnder. Jörgen Johansson, docent vid Förvaltningshögskolan, Göteborgs universitet, har genomfört studien och slutsatserna är hans egna.

− Vi hoppas att rapporten ska inspirera till samtal om den lokala demokratins organisering och utveckling. Vidare är förhoppningen att den ska vara användbar för såväl de kommuner som genomfört liknande organisationsförändringar som kommuner där sådana förändringar planeras, säger Lena Langlet, chef för Demokratisektionen på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
 
 
Dialogguiden: Gymnasiedialog i Gislaveds kommun
I Gislaved har förtroendevalda och tjänstepersoner träffat gymnasieelever som en del av deras samhällskunskapsundervisning. Under fysiska möten av informell karaktär har eleverna fått inblick hur den lokala politiken fungerar och förtroendevalda har fått ta del av vad ungdomar tycker och tänker inom olika samhällsfrågor.

Läs mer på Dialogguiden.se 
 
Kramfors: Dialog Kramfors
Är du invånare i Kramfors kommun? Då kan du göra skillnad genom att påverka den kommunala verksamheten på olika sätt. Vi jobbar ständigt med att förbättra våra tjänster och vår service. I det arbetet behöver vi få höra ifrån och ha kontakt med alla som bor i vår kommun. Tillsammans gör vi ännu mer skillnad.
 
 
Söderhamn: Trygghet i Söderhamn
Det görs ett pågående arbete för att göra Söderhamns kommun till en tryggare plats. Regelbundna lägesrapporter är en viktig grund för detta trygghetsarbete. Rapporterna sammnställs varje månad med uppgifter från myndigheter, civilsamhället och näringslivet.
 
Läs mer på Söderhamns hemsida
 
Gävle: Lämna in ditt förslag till Gävle kommun
Alla har möjlighet att lämna ett förslag som handlar om en fråga som kommunen ansvarar för. Förslagen kallas också e-förslag eller e-petition och det innebär att ditt förslag publiceras på kommunens webbplats så att andra har möjlighet att stödja och kommentera det.
 
Falkenberg: Lokal agenda 2030 med hållbarometer
Vi har skapat en sida som vi kallar Hållbarometern. Här är det enkelt att se hur hela Falkenberg, som plats, står sig mot de globala målen som FN har satt upp. Även kallad Agenda 2030. Här i Falkenberg kallar vi vårt arbete för Lokal agenda 30.

Hållbarometern visar insatser som företag, organisationer och andra aktörer i samhället gör. Den kan också inspirera dig eller andra i din närhet att ta kliv i en hållbar riktning.
 
Läs mer på Falkenbergs hemsida
 
MUCF: Kunskapskonferens, 16 december 
Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor (MUCF) bjuder i samverkan med Vetenskapsrådet, Sveriges kommuner och regioner (SKR) och Ideell Arena in till årets kunskapskonferens om det civila samhället. Konferensen följer den pågående utvecklingen på civilsamhällets politikområden och vänder sig till tjänstepersoner, beslutsfattare och förtroendevalda inom offentlig sektor och det civila samhället. 
Kunskapskonferensen arrangeras nu för nionde gången och hålls i år fysiskt i Posthuset i StockholmKonferensen är kostnadsfri
Läs mer och anmäl dig på MUCF:s hemsida
 
World Bank: A new paper - Civic Technologies and the Pathways to Government Responsiveness
As civic life has moved online, and differences in access to technology persist, scholars and observers have often questioned whether this will exacerbate political inequalities. This concern assumes that unequal participation inevitably leads to unequal outcomes: if online participants are unrepresentative of the population, then participation outcomes will benefit groups who participate and disadvantage those who do not – sometimes at the peril of “empowering the already empowered”. But is that assumption borne out in practice?

Download and read the paper from World Bank
 
SKR: Gratis E-utbildning medborgardialog
E-utbildningen ger dig som förtroendevald och tjänsteperson grundkunskaper i hur du kan skapa system, struktur och kultur för medborgardialog som en del i styrningen.
Utbildningen har ett uppdaterat innehåll från och med 2021 och består av fem moduler som visar nyttan med medborgardialog samt hur du skapar goda förutsättningar för ett lyckat resultat.
  • Varje modul tar cirka 10 min att genomföra och kan göras oberoende av varandra.
  • En stor del av utbildningen bygger på egen reflektion – ta dig gärna tid att fundera över frågorna i slutet på varje modul.
  • Du kan göra utbildningen individuellt eller i grupp.
 
SKR: Erbjudande - Medborgardialog i fokus - digital föreläsning inom medborgardialog
Grunden är att varje föredrag bygger på ett tema och tar cirka en timme. Utöver de teman som erbjuds kan anpassning göras efter lokala behov. I vilket sammanhang föredragen genomförs avgörs lokalt.
 
Läs mer på SKR:s hemsida

Gör din intresseanmälan här

Frågor: anna-Lena.pogulis@skr.se
 
Redaktör
Anders Nordh
fornamn.efternamn@skr.se
08-452 74 35
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se