Välkommen till webbsänt skolchefsmöte
 
Välkommen till webbsänt informationmöte för skolchefer den 27 oktober kl 08:30-09:15. Dagens möte har fokus på utredningen om ökat statligt ansvar för skolan. Gäst är Thomas Persson, särskild utredare. Mötet kan ses i två veckor. Välkommen att anmäla dig! 
 
 
Välkommen till slutkonferens för IMprove
 
SKR:s projekt IMprove har arbetat för att fler nyanlända ungdomar som kommit in sent i det svenska skolsystemet ska få möjlighet att fullfölja sina studier och komma vidare ut i arbetslivet. Vid denna webbsända spridningskonferens den 29 november delar projektets medverkande kommuner och skolor med sig av sina erfarenheter. De berättar om olika metoder och arbetssätt på både individ- och organisationsnivå som de har testat för att skapa fungerande och sammanhållna studievägar för elever på introduktionsprogrammet.
 
 
Seminarier om digitaliseringen i skolan
 
Missa inte tips och erfarenheter från SKR:s sex seminarier om upphandling, e-tjänster, pedagogisk och teknisk support samt användarcentrerad skolutveckling.
 
 
Uppdaterat stöd för dig som arbetar med/ansvarar för KAA
 
På SKR.se finns nu olika sorters stöd för att lyfta arbetet med det kommunala aktivitetsansvaret, KAA. Här hittar du två webbsändningar, intervjuer med ungdomar samt en animerad film utifrån ungdomars erfarenheter. Här finns också diskussionsfrågor som kan användas på nämndssammanträden och i kommunfullmäktige samt frågor för diskussion inom förvaltningen med ansvar för KAA.
 
 
Välkommen till SKR:s förskolekonferens 2023
 
Välkommen till SKR:s digitala förskolekonferens den 23 november. Dagen har fokus på hur huvudmannen kan följa upp om förskolan ger barn rätt förutsättningar att utvecklas och lära. Lyssna till Linda Palla, docent i pedagogik vid Malmö universitet, Peter Fredriksson, generaldirektör på Skolverket samt Borås, Falkenberg, Luleå, Södertälje och Uppsala kommuner. Öppna jämförelser förskola 2022 presenteras också.
 
 
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
 
SKR anordnar en kunskapshöjande dag om hur socialtjänsten kan arbeta med kriminella barn och unga och hur samarbetet med polisen kan förbättras och stärkas. Dagen webbsänds och kan ses i efterhand i ett år.
 
Var med och kraftsamla för ungas hälsa
 
Gymnasieelever rör sig mindre i dag än före pandemin. Nu är eleverna tillbaka i skolorna och vi behöver hjälpas åt att kraftsamla för ungas hälsa. Folkhälsomyndigheten, Skolverket, Sveriges Kommuner och Regioner samt Generation Pep, Friskolornas Riksförbund och Regeringens kommitté för främjande av ökad fysisk aktivitet vill stödja Sveriges skolor för att öka den fysiska aktiviteten. Ta del av tips och inspirerande kommunexempel på främjafys.
 
 
Nyheter från andra organisationer
 
 
Skolchefer i debattartikel: ”Skolan behöver en långsiktig styrning”
Kunskap om lokala behov och förutsättningar är avgörande för att kunna möta utmaningar och snabbt ställa om inför förändringar, skriver 43 skolchefer från Haparanda till Sölvesborg i en debattartikel i Dagens Samhälle. 
Debattartikel: Skolan behöver långsiktig styrning
 
KAA - stöd för verksamhetsutveckling och nätverksbyggande (27 okt)
Skolverket bjuder in till en digital workshop med syftet att utveckla KAA-verksamheten och nätverkssamverkan mellan kommuner. Den riktar sig till alla som arbetar med och har ansvar för kommunernas aktivitetsansvar för ungdomar; Politiker, chefer och verksamhetsansvariga.
Skolverket: Anmälan digital workshop KAA
 
Nya regler om kartläggning och validering inom vux (15 nov)
Skolverket bjuder in huvudmän till webbinarium om det nya regelverket för kartläggning och validering inom komvux. Du får under webbinariet kunskap om statsbidrag, exempel på hur kommuner organiserar sin verksamhet och information om Skolverkets stöd.
Skolverket: Webbinarium om kartläggning och validering
Skolverket: Nya regler om kartläggning och validering inom komvux
 
Uppdaterad tillsynsvägledning av inomhusmiljön i skolor och förskolor
Folkhälsomyndigheten har uppdaterat tillsynsvägledningen om hälsoskydd i skolor och förskolor. Vägledningen är tänkt att stärka tillsynsmyndigheterna och hjälpa de som ansvarar för verksamheterna.
FHM: Uppdaterad vägledning av inomhusmiljön i skolor och förskolor
 
Stödmaterial mot hedersbrott – barn och unga med funktionsnedsättning
Nu finns ett nytt stödmaterial för dig som möter barn och unga med intellektuell funktionsnedsättning som lever i en hederskontext. Materialet handlar om barnäktenskap och tvångsgifte och kan användas i samtal. Stödet har tagits fram av flera myndigheter för att stoppa hedersrelaterad brottslighet.
Stödmaterial hedersrelaterad brottslighet
 
Skatteverkets allmänna råd om skattefri kostnadsersättning till dagbarnvårdare i familjedaghem
Den skattefria kostnadsersättningen till dagbarnvårdare har inte ändrats sedan 2013. Skatteverket har nu räknat upp beloppet till 2023 års nivå. De uppdaterade råden ska tillämpas from beskattningsåret 2023.
Skatteverkets allmänna råd om skattefri kostnadsersättning till dagbarnvårdare i familjedaghem
 
Beredskapshandbok för offentliga måltider
Att ha en beredskap för att måltider i vård, skola och omsorg alltid kan tillagas och serveras är en viktig del av samhällets beredskap. Som stöd i beredskapsarbetet för att säkra måltider i vård, skola och omsorg har Livsmedelsverket tagit fram en beredskapshandbok.
Livsmedelsverket: Beredskapshandbok för offentliga måltider
 
Redaktör:
Hanna Sällemark

Ansvarig utgivare:
Maria Caryll
Sveriges Kommuner och
Regioner

www.skr.se
08-452 70 00