Mer samverkan nyckeln till framtidens socialtjänst
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Mer samverkan är nyckeln till framtidens socialtjänst
 
För en hållbar och kunskapsbaserad socialtjänst krävs alltmer specialiserad kompetens. Hur ska kommunerna lyckas möta behoven? En del av lösningen stavas avtalssamverkan. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Jag älskar min socialsekreterare
 
Det säger många av de unga kvinnor som lektor Helen Olsson intervjuat i studien Röster från hedersvåldsutsatta unga kvinnor – om stöd och hjälp från socialtjänsten. Samtidigt visar studien på några viktiga lärdomar. Nu kan du se en inspelad föreläsning om studien.
Röster från hedersutsatta kvinnor – om stödet från socialtjänsten
 
Film om kunskapsbaserad socialtjänst
 
På vilket sätt bidrar samverkan för kunskapsstyrning mellan lokal, regional
och nationell nivå till en bättre socialtjänst? Det får du svar på i
denna film, som visades på Socialchefsdagarna den 29 oktober.
Bättre tillsammans – samverkan för kunskapsbaserad socialtjänst
 
Nya regeringen måste ge rätt förutsättningar 
 
Den nya regeringen måste ge kommuner och regioner förutsättningar att möta den ekonomiska nedgången och kompetensutmaningen.
– Under de kommande åren måste regeringen öka långsiktigheten samt förenkla den statliga styrningen och finansieringen av välfärdsverksamheterna, säger Peter Danielsson, ordförande för SKR.
Kommuner och regioner står inför en tuff tid
 
Upprätthåll finansieringsprincipen – socialtjänsten värst drabbad
 
Om ”bör” ändras till ”ska” i en lagstiftning, då görs uppgiften obligatorisk och ska lyda under finansieringsprincipen. Men för socialtjänsten har staten ofta ”glidit” på principen, vilket leder till underskott i verksamheten. Ett exempel på otillräcklig finansiering är nya lagsstiftningen om skyddat boende som nu är på remiss.
 
Mer från SKR
 
 
E-utbildning om arbetsplatslärande
SKR och Adda har tagit fram en e-utbildning som ger konkreta verktyg att stärka lärandet på arbetsplatsen. Verktygslådan bygger på forskning och riktar sig främst till dig som är chef inom vård och omsorg.
Arbetsplatslärande i socialtjänsten
 
Fler äldre har fast vårdkontakt
Allt fler personer över 65 år har en fast vårdkontakt och kontinuiteten för de med kroniska sjukdomar har blivit bättre. Det skriver Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.
Vårdbloggen
 
Nya föreskrifter om våld i nära  – stöd för arbete med våldsutövare
Från 1 november gäller nya föreskrifter om våld i nära relation. Bland annat har föreskrifterna utvecklats när det gäller socialtjänstens nya ansvar för våldsutövare. På SKR:s webbplats finns frågor och svar samt en skrift som stöd i arbetet med män som utövar våld mot närstående.
Förändringsarbete med våldsutövare
 
Stärkt förebyggande arbetet mot våldsbejakande extremism
Allt fler kommuner tar fram lokala lägesbilder för att motverka våldsbejakande extremism. Det visar en ny rapport som tagits fram på uppdrag av SKR.
Samverkan och anpassade insatser viktigt
 
Lärande exempel 
 
 
I SKR:s exempelbank finns tips om goda arbetssätt, projekt och utvecklingsarbeten i kommuner och regioner. Här listar vi några från socialtjänsten. Låt dig inspireras!
Utlåning av surfplattor minskade digitalt utanförskap
Borås stads vård- och äldreförvaltning lånar ut surfplattor till seniorer, och erbjuder träffar där de äldre kan lära sig att använda digitala tjänster som underlättar vardagen. Satsningen har blivit mycket populär, och vid varje anmälningstillfälle kom det in närmare 4 000 samtal.
Lärande exempel från Borås stad
 
Digitala lösningar inom funktionshinderområdet
Hur kan kommuner utveckla digitala lösningar inom funktionshinderområdet? Och hur kan brukaren vara en resurs i verksamhetsutvecklingen? Hör tre kommuner berätta.
Podden om välfärdsteknik avsnitt 22
 
Kurser och konferenser 
 
 
28 oktober
Mat och måltider i äldreomsorg
Hur skapar vi bra mat- och måltidskvalitet för äldre? SKR bjuder in till inspirationsdag med Tjörns kommun, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Senior Alert och Livsmedelsverket. Du möter också en av de nominerade till 2022 års Seniorkock.
Sista anmälningsdag 27 oktober
 
26–27 oktober
drogFOKUS
Missa inte Sveriges största konferens om förebyggande vård och behandling, samt brottsförebyggande och hälsofrämjande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel. Det finns platser kvar – du kan delta fysiskt eller digitalt.
Mer information och anmälan
 
10 november
Barnrättsperspektiv i socialtjänsten
Lär dig mer om vad det innebär att stärka barnrättsperspektivet i teori och praktik. Vad kan vi lära av IVO:s tillsyner, och hur har BBIC utvecklats från 90-talet till idag? Du får även ta del av kommuners arbete inom barn och unga, familjerätt och familjehemsvård.
Sista anmälningsdag 9 november
 
10 november
Automatiserat beslutsfattande i socialtjänsten
Sedan juli i år är det möjligt för kommuner att fatta automatiserade beslut. SKR bjuder in till seminarium om vad nya lagen innebär för socialtjänsten, och hur också Försäkringskassan och två kommuner arbetat för att automatisera processer.
Sista anmälningsdag 9 november
 
16 november
Aktuellt inom socialpolitik
Vilka utredningar, satsningar och lagändringar är på gång inom socialtjänstens område? SKR bjuder in chefer, strateger och förtroendevalda till en webbsänd heldag om de mest aktuella frågorna just nu.
Sista anmälningsdag 15 november
 
17 november
Ledarskap och individbaserad systematisk uppföljning
Vilken betydelse har ledarskapet för att genomföra, och använda kunskap från, individbaserad systematisk uppföljning? Seminariet arrangeras av SKR, Socialstyrelsen och de regionala samverkans- och stödstrukturerna, RSS.
Sista anmälningsdag 15 november
 
22 november
Excel som verktyg för individbaserad uppföljning
Lär dig använda Excel som verktyg för individbaserad systematisk uppföljning. Utbildningen hålls på plats i Stockholm och varvar genomgångar med praktiska övningar.
Sista anmälningsdag 1 november
 
30 november
Våld i barnavårdsutredningar
Lär dig mer om hur socialtjänsten kan handlägga barnavårdsärenden där det förekommer våld, skydda barnet och minska de negativa konsekvenserna på sikt. Under en heldag hör du forskare, experter och yrkesverksamma.
Sista anmälningsdag 29 november
 
6 december
Socialtjänst, heder och jämställdhet
Hur kan ett stärkt jämställdhetsarbete underlätta för socialtjänsten att förebygga hedersrelaterat våld och förtryck? Seminariet är en del i serien ”Tema jämställd socialtjänst” och lyfter forskning och praktiska exempel.
Sista anmälningsdag 5 december
 
7 december
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
SKR ordnar en kunskapshöjande dag om hur socialtjänsten kan arbeta med kriminella barn och unga, och hur samarbetet med polisen kan förbättras och stärkas.
Sista anmälningsdag 6 december
 
 
Nytt från omvärlden 
 
 
Nationella riktlinjer vid adhd och autsim
Socialstyrelsen har tagit fram nationella riktlinjer vid adhd och autism som riktar sig till hälso- och sjukvården och socialtjänsten. Senast 20 januari kan du skicka synpunkter på riktlinjerna, inför uppdatering i slutet av 2023.
Riktlinjer adhd och autism
 
Kraftig ökning av självskador bland flickor
Under andra pandemiåret ökade antalet nya fall av självskador bland unga flickor. Bland 12-åringar var ökningen nära 80 procent, i åldersgruppen 13-16 år 40-50 procent.
Det visar ny statistik från Socialstyrelsen
 
Förslag hur Boverket kan ta över Delmos uppgifter
Boverket har analyserat hur myndigheten kan ta över en del av Delmos (Delegationen mot segregation) uppgifter. Boverket ser goda förutsättningar att arbeta vidare med socioekonomisk segregation och boendesegregation, men behöver utökade resurser.
Rapport från Boverket
 
Barn på flykt från Ukraina – material om prostitution, människohandel
I samband med flyktingströmmar ökar risken för prostitution, människohandel och andra former av våld.  Jämställdhetsmyndigheten har tagit fram ett material som riktar sig till barn.
Materialet finns även översatt till ukrainska, ryska och engelska
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00