Information om aktuella miljöfrågor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Energi och klimat
 
 
Energikrisen och kommunerna
Många insatser görs med anledning av energikrisen. SKR har samlat övergripande info om vad som görs i kommuner och regioner, vilket stöd som finns samt aktuella initiativ på EU-nivå och nationellt. Energikrisen till följd av Rysslands krig i Ukraina har gett ökad aktualitet åt att spara och effektivisera användningen av energi. Det omfattar också att optimera energianvändningen i relation till verksamhetens behov, styra användningen och effektbehov över tid och att få ett bättre samspel mellan el och fjärrvärme. Även frågor om krisberedskap har aktualiserats.
Läs mer på SKR:s webbsida
 
Energieffektivisering i storkök 6 november
Energimyndigheten och nätverket Relivs arrangerar ett öppet seminarium om energieffektivisering i storkök 8 november.
Mer information och anmälan
 
Remisser om lokal och regional klimatomställning, transporter och näringsliv
Länsstyrelsen i Uppsala län överlämnade till regeringen, i mitten på september, rapporten ”En ökad lokal och regional klimatomställning – underlag för klimatpolitisk handlingsplan” . Remisstiden är till 15 december. SKR kommer att besvara remissen.

Två ytterligare underlag till regeringens klimatpolitiska handlingsplan är på remiss samtidigt: Näringslivets klimatomställning från Tillväxtanalys och Transportsektorns klimatomställning från Trafikanalys.
 
Hållbarhet
 
 
Ansökan om att vara med i Glokala Sverige
Nu inleds ansökningsperioden inför 2023 till Glokala Sverige – Agenda 2030 i kommuner och regioner. Vill ni utveckla ert arbete med Agenda 2030 och Globala målen och höja kapaciteten för ert hållbarhetsarbete? Projektet Glokala Sverige välkomnar nu fler deltagare! Ta chansen att få kunskap och inspiration till ert hållbarhetsarbete och kom med i ett nätverk där över hälften av Sveriges kommuner och nästan alla regioner redan deltar!

Glokala Sverige är ett kommunikations- och utbildningsprojekt med syfte att höja kunskapen och engagemanget för Agenda 2030 bland politiker och tjänstepersoner i kommuner och regioner. Projektet är ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Regioner, Svenska FN-förbundet och Internationellt centrum för lokal demokrati (ICLD) med ekonomiskt stöd av Sida. Att delta i Glokala Sverige är kostnadsfritt.
Här ser du vilka kommuner och regioner som är med idag.
Ansökningsformulär, anmäl senast den 12 december.
 
Hur berörs kommunerna av EU:s taxonomi för hållbara aktiviteter och finanser?
Långivare som Kommuninvest behöva redovisa i vilken mån deras utlåning lever upp till taxonomin, vilket gör att de behöver skicka frågan vidare till låntagare som kommuner och regioner. Detta gäller redan från 2023. I arbetet med gröna obligationer behöver också Kommuninvest och andra emitenter förhålla sig till i vad mån deras ramverk ska anpassas till taxonomin och då beakta hur enskilda projekt lever upp till denna. Vissa större kommunala företag träffas av krav på hållbarhetsredovisning enligt Corporate Sustainability Reporting Directive. De behöver från 2024 redovisa hur deras utgifter och tillgångar förhåller sig till taxonomin. Det görs i två steg, först i vilken mån de träffas och sen i vilken mån de lever upp till taxonomin. Därtill lär mer av EU-medel och EU-reglering successivt influeras av Taxonomins krav. Taxonomin kan också vara ett stöd för frivilligt miljöarbete.

EU:s taxonomi är utvecklad utifrån Parisavtalets ambitioner att styra investeringar i hållbar riktning. Taxonomin för klimatmålen är antagen och implementeras stegvis. För övriga 4 miljömål är förslag på gång från Kommissionen och väntas antas under 2023. Liknande gäller regelverket för "usability" dvs. hur kraven ska tolkas och verifieras. En hel del insatser pågår hos olika svensk aktörer, inklusive byggföretagen, fastighetsägare, banker och certifieringsorgan som SGBC.
Tips för bra information - se Kommuninvests seminarium från den 5 oktober 2022 (YouTube)
 
Formas utlysning om klimat, vatten och biologisk mångfald
Formas planerar en utlysning som fokuserar på sambanden mellan klimatförändringar, vatten och biologisk mångfald och hur dessa utmaningar kan hanteras ur ett helhetsperspektiv. Utlysningen är öppen för forskare från samtliga discipliner. Formas avser att finansiera större forskningsprojekt på temat i två etapper på fyra år. Denna utlysning avser etapp 1, med 120 miljoner kronor reserverade. Utlysningen genomförs gemensamt av det nationella forskningsprogrammet om klimat och det nationella forskningsprogrammet om hav och vatten.

Utlysningen öppnar: december 2022-januari 2023, Utlysningen stänger: mars-april 2023, Beslut: Hösten 2023
 
Livsmedel
 
 
Livsmedelsverkets riskklassningsmodell för livsmedels- och dricksvattenanläggningar
Den nya riskklassningsmodellen för livsmedels- och dricksvattenanläggningar är nu beslutad i sin helhet. 2024 kommer den ersätta dagens vägledande modell för hur mycket kontroll ett livsmedelsföretag ska få. Modellen innebär en övergång från tilldelad tid till kontrollfrekvens. Livsmedelsverket har genomfört vissa justeringar efter synpunkter från SKR och kommunala kontrollmyndigheter avseende beräkningstabeller och vägledande riktvärde för kontrolltid. Beräkningstabell för kontaktmaterialverksamheter (FCM) väntas kompletteras i särskild remiss.
 
FörRätt - digitala tjänster för livsmedelsverksamhet
Nya modellen för riskklassning av livsmedelsverksamheter införs 2024. Under 2023 kommer ett omfattande arbete med riskklassning att behöva genomföras på kommunens samtliga kontrollobjekt. Livsmedelsverket har i samarbete med Tillväxtverket, kommunala kontrollmyndigheter, verksamhetssystemleverantörer och e-tjänsteplattformleverantörer tagit fram gemensamma kravspecifikationer. Några kommuner i arbetsgruppen har tagit på sig rollen att ta fram e-tjänster för de olika plattformarna för spridning mellan kommunerna. Det är varje kommuns uppdrag att sedan integrera tjänsten mot sitt verksamhetssystem.

Steg som kommunala kontrollmyndigheten behöver göra:
  • Kontrollera om er e-tjänsteplattform deltar i projektet
  • Kontrollera så att er kommun har avtal och fungerande koppling mot Bolagsverket för att hämta företagsuppgifter (SSBGU)
  • Kontakt med er e-tjänsteleverantör och verksamhetssystemleverantör om önskan att införa FörRätts e-tjänst under 2023, testa integrationen till era verksamhetssystem i samverkan med leverantör
  • Om möjligt, säkra ny e-tjänst i er verksamhetsplanering ör 2023
Livsmedelsverket kan även hjälpa till med hänvisning till framtagna prototyper och kommuner som arbetar aktivt med att införa tjänsten.
FörRätt - kommunala digitala tjänster för omklassning och registrering av livsmedelsverksamheter
 
Ny lagstiftning - restauranger och kaféer måste erbjuda mat och dryck i återanvändbara matlådor och muggar
Från 1 januari 2024 ska serveringar som tillhandahåller mat i engångsmatlåda och dryck i engångsmugg erbjuda kunden möjlighet att få maten och/eller drycken i återanvändningsbar matlåda och/eller mugg. Lagstiftningen är en åtgärd för att minska förbrukningen av engångsplastprodukter inom EU. I Sverige är målet är att minska förbrukningen med 50 procent till år 2026 jämfört med 2022. De återanvändningsbara matlådorna och muggarna ska ingå i ett rotationssystem så att de kan användas igen. De företag som berörs av den nya lagstiftningen är allt från stora hamburgerkedjor till mindre restauranger och serveringsställen som både serverar mat på plats och för avhämtning. De återanvändbara matlådorna och muggarna ska vara sådana som har så liten negativ effekt som möjligt på människors hälsa och miljön. Kommunen kommer ha tillsynsansvar, en tillsynsvägledning väntas publiceras under första halvan av 2023.
Mer information hos Naturvårdsverket.
 
Tillsyn och kontroll
 
 
Ny e-tjänst för inlämning av handlingar till mark- och miljödomstolen
Den 25 oktober lanseras Sveriges Domstolars nya e-tjänst ”Inlämningstjänst för myndigheter”. Tjänsten syftar till att förenkla inlämningen av handlingar till förvaltnings- och mark- och miljödomstolar. Den är ett alternativ till överlämning via e-post, säker e-post och papperspost. Den säkerställer att alla obligatoriska handlingar ges in till domstolen, som till exempel det överklagade beslutet. Den möjliggör överföring av mycket större filer än tidigare och ger användaren kvitto och sammanställning på de inlämnade handlingarna.
 
Ny vägledning för tillsyn av hälsoskydd i skolor och förskolor
Folkhälsomyndigheten har tagit fram en ny vägledning för tillsyn av hälsoskydd i skolor och förskolor. Vägledningen ska verka som stöd för landets miljökontor i sin tillsyn. Den tar upp relevant miljölagstiftning och miljöfaktorer såsom städning och rengöring, luftkvalitet och ventilation, allergener, smittskydd och hygien. Exempel ges på vad som kan ingå i verksamhetsutövarens egenkontroll inom hälsoskydd och vad som kan kontrolleras vid tillsyn. Hänvisningar finns till Folkhälsomyndighetens allmänna råd om inomhusmiljö
 
Konferenser och seminarier
 
 
Information till nämndpolitiker i plan-, bygg- och miljönämnder, 26 oktober
SKR ordnar ett digitalt informationstillfälle för nämndpolitiker i plan- bygg- och miljönämnder den 26 oktober kl 13.00 -16.00. Det är en späckad eftermiddag med fokus på aktuella frågeställningar, statliga utredningar samt medverkan från centrala myndigheter.
Mer information och anmälan
 
Fimpar, nedskräpning och förpackningsinsamling - nya ansvar för kommunen, 8 november
SKR anordnar ett webbinarium den 8 november kl. 09.00 - 12.00 för att informera om nya förordningar gällande nedskräpningsavgifter, förpackningsinsamling samt producentansvar för vissa tobaksvaror och filter. Vad blir kommunens uppgift och ansvar? Webbinariet vänder sig till kommunala väghållare, renhållningsansvariga och tillsynsmyndigheten.
Mer information och anmälan
 
Dags att öka takten i klimatomställningen, 9 november
SKR:s programberedning för Hållbar omställning anordnar ett digitalt seminarium den 9 november kl. 13.00 - 16.00 om kommuners och regioners roller i klimatomställningen, med goda exempel och erfarenheter. Seminariet vänder sig till politiker och tjänstepersoner som arbetar med klimat- och hållbarhetsfrågor. Detaljerat program kommer inom kort.
Mer information och anmälan
 
Konferens om koldioxidbudgetering i Uppsala, 15-16 november
Konferensen vänder sig till kommuner och regioner, forskare och civilsamhället och arrangeras av Uppsala universitet, Klimatsekretariatet och Klimatriksdagen. En och en halv dag med utrymme för erfarenhetsutbyte och paneldebatter. 
Mer information och anmälan
 
Mötesplats Agenda 2030, 22 november
Tisdag 22 november är det dags för Glokala Sveriges konferens Mötesplats Agenda 2030, i år i samverkan med Agenda 2030 i Väst. Konferensen blir digital, med goda exempel från kommuner och regioner, aktuell forskning, intressanta talare, panelsamtal, uppföljning och samverkan om Agenda 2030 samt tid för erfarenhetsutbyte och nätverkande. Onsdag 23 november fortsätter mötet på plats hos Agenda 2030 i Väst i Göteborg för de som vill.

Alla deltagare i Glokala Sverige är varmt välkomna till årets konferens! Flera deltagare, såväl politiker som tjänstepersoner, kan delta från varje kommun och region. Anmälan senast den 15 november.
Mer information och anmälan
 
Tillsyn av konstgräsanläggningar, 1 december
Beställargrupp konstgräs anordnar ett kostnadsfritt webbinarium den 1 december kl. 10.00 - 11.30 om hur man kan och bör bedriva tillsyn av konstgräsplaner för sport och lek. Låt dig inspireras av hur ni kan påbörja ert arbete med tillsyn av dessa anläggningar, vilka regelverk som stöttar arbetet och vilka konsekvenser som kan uppstå för anläggningsägaren.
Mer information och anmälan
 
En effektiv avfallstillsyn, 1-2 december
Avfall Sverige lanserar en tvådagarskurs som särskilt vänder sig till tillsynsmyndigheterna på miljöområdet. Föreläsningar utifrån lagstiftning, vägledningar och praxis inom resurshushållning, avfallsförebyggande, hållbar avfallshantering och beivrandet av lagöverträdelser.
Mer information och anmälan
 
 
Miljönytt
Ges ut av Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) några gånger per år för att sprida information om aktuella miljöfrågor.

Information finns även på www.skr.se/miljo.
Hör gärna av er med tips om miljöfrågor som SKR bör bevaka och driva.
Ansvarig utgivare
Ann-Sofie Eriksson
ann-sofie.eriksson@skr.se
08-452 70 00
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se