Vecka 43– 2022
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Kornet - så använder du nya intranätet
 
Nu har det hänt! Kornet lanserades den 18 oktober - det nya intranätet för dig som är anställd i Svenska kyrkan. Kornet kommer att innehålla information som är gemensam för Svenska kyrkan eller för ett stift. Innehållet är fördelat på drygt 40 ämnesområden, däribland information från Skara stift.
Du hittar det nya intranätet enklast via Teams, där du klickar på ikonen för Kornet, högst uppe till vänster. Ett annat sätt är att skriva in webbadressen https://kornet.svenskakyrkan.se i en webbläsare. På det gamla intranätet finns ännu en tid filmer och texter om hur du använder Kornet. Gå in där och botanisera.

Kornet är öppet för dig med en e-postadress som slutar med @svenskakyrkan.se under förutsättning att du har behörighet till Microsoft 365. Kontakta behörighetsadministratören i din församling eller pastorat om det inte fungerar.

När du loggar in på Kornet för första gången kommer du ställas inför några val, för att anpassa din startsida efter vad du är intresserad av för ämnen. Det som med en engelsk term kallas onboarding.
Läs mer här om hur det går till.

Information till ideella medarbetare och förtroendevalda som inte har Svenska kyrkans e-postadress finns på Skara stifts hemsida den externa webbplatsen. Däribland kurswebben, årets kollektcirkulär och mycket, mycket mer!
 
Så här kommer du åt Act Svenska kyrkans material
 
Den 18 oktober lanserades Svenska kyrkans nya intranät Kornet, där Act Svenska kyrkan kommer att ha ett eget ämne på Kornet under ingången Församlingsliv.
 
Till dig som inte har en
svenskakyrkan-adress

Kornet kommer inte att vara tillgängligt för dem som inte har en svenskakyrkan-adress, eller har fått en särskild inloggning. I stället finns en materialbank på Act Svenska kyrkans webbplats som innehåller med mycket av det som du tidigare har hittat på nuvarande intranätet: kollektvädjan, utbildningsmaterial, filmer med mer.
 
Affischer finns för beställning och nedladdning i Svenska kyrkans webbshop och för nedladdning krävs ingen inloggning. Annonser och affischer finns i Svenska kyrkans mallverktyg och för det krävs inloggning.
 
Välkommen till Andrum i Advent
Varmt välkommen till Andrum i advent - ett dygn på Flämslätt då du får stanna upp en stund i adventstid. Denna gång är temat Klimat, hopp och framtidstro.

Nu är det hög tid att anmäla sig! Läs mer om program och hur du anmäler dig på Skara stifts webbplats.

Här hittar du sidan
 
Lär dig mer om Ung Resurs
 
Nyfiken på vad en Ung Resurs kan bidra med in i verksamheten? Vill du veta mer om hur en praktiskt löser boende, vad det kostar eller vad kursveckorna innehåller?

Välkommen på webinar 7 nov kl 13.00-14.30 där går vi igenom allt ni behöver veta och det finns även möjlighet att ställa frågor.

Webinariet vänder sig till dig som är kyrkoherde,föramlingsherde, kyrkorådspresidie eller anställd i församlingen

Medverkande är Cecilia Cedergren, handläggare för Ung Resurs, Yvette Andersson, församlingspedagog i Trollhättan med erfarenhet av att handleda praktikanter i Ung Resurs samt Lisa Gerenmark, stiftskonsulent med ansvar för Ung Resurs i Skara stift

Anmälan senast 5 nov via denna länk!
 
Digital upptakt till julinsamlingen
 
Bryt en tradition är temat för julinsamlingen 2022 för tredje året. Tillsammans kan vi stoppa tvångsäktenskap, könsstympning och andra skadliga traditioner.

Välkommen till en digital upptakt inför julinamlingen 12 november 9-11.30 via Zoom. 

Läs mer och anmäl dig här!
 
Möt David Sjogerlöv i Klimatporträttet
I serien "Klimatporträttet" på Skara stifts webbplats kan du nu läsa om David Sjogerlöv, som delar några tankar kring klimatarbetet. David är stiftsadjunkt vid Skara stifts själavårdsinstitut Lilleskog. 

Du kan också läsa tidigare klimatporträtt

Till Klimatporträttet
 
Bli Ageravolontär
 
Ageravolontärer är unga vuxna mellan 16 och 30 år, som vill engagera sig för internationella rättvisefrågor och vill vara med och påverka orättvisa strukturer. 

För att bli Ageravolontär behöver en gå en grundkurs som introduktion till Act Svenska kyrkans arbete och vilka metoder som används för förändringsarbete.

Utbildningen erbjuds via Zoom:
18 eller 24 januari 2023 18.00-20.30

Läs mer och anmäl dig här!
 
Aktuellt från Svenska Kyrkans Unga
 
Var med och fira Svenska Kyrkans Unga 30 år
9 sep 2023 bjuder vi in till jubileumsfest i och runt Skara domkyrka för att fira att Svenska Kyrkans Unga fyller 30 år!

Dagen blir full av aktiviteter för stora och små och så firar vi jubileumsmässa i domkyrkan såklart.

Planera in dagen redan nu så återkommer vi med detaljer för firandet!

Stiftskollekt till SKU 30 oktober
30 oktober är det stiftskollekt till Svenska Kyrkans Unga i Skara stift. Ladda ner både kollektcirkulär samt en affisch på hemsidan!
 
 
Profilkurser 2023 - här är datumen
Nu finns alla datum för profilkurserna 2023. Det blir profilkurser för dig som är administratör, barnledare, församlingspedagog, kyrkomusiker och vaktmästare - och präst- och diakonkurser som biskopen, i sedvanlig ordning, kallar till.
Notera redan nu! Mer information om innehåll och anmälan kommer allteftersom.
Läs mer här
 
Mötesplats Fastighet i november
Nästa tillfälle att mötas på Mötesplats Fastighet är den 8 och 9 november i Upphärad respektive Gökhem. Välj själv vilken dag du vill vara med - programmet är detsamma båda dagarna och har denna gång temat "Elmarknaden, laddstolpar och säkerhet för inventarier".
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna i kyrkorna på bästa sätt och med rätt kunskap? Välkommen till en utbildningsdag i Stenstorp. Den vänder sig till dig som är vaktmästare, lokalvårdare, kyrkvärd eller ansvarig för städrutinerna
Läs mer
 
Workshop om hållbarhetsarbetet
Välkommen till en workshop om Svenska kyrkans miljödiplomering, färdplanen för klimatet och Agenda 2030. Träffarna anordnas på fyra olika platser: Herrljunga, Sandhem, Lidköping och Skövde. Dessutom finns en digital träff.

Läs mer
Webbinarium om temperatursänkning 
Energipriser som skenar och vintern står för dörren. Det finns stor potential att spara energi genom att sänka innetemperaturen, men vad skulle sänkt temperatur i kyrkorna innebära och hur går man till väga? Den 28 oktober anordnas ett webbinarium om temperatursänkning och kostnadsbesparing i kyrkor.
Läs mer
 
DIgital fördjupningsdag: På lika villkor
"På lika villkor" sätter fokus på vårt möte med barn, unga och konfirmander i behov av särskilt stöd. Tillsammans får vi handfasta redskap och teoretiska perspektiv på hur vi formar och underhåller inkluderande praktiker. Välkommen till en digital fördjupningsdag!
Läs mer
Utbildning för nätvandrare
Om du är anställd i en av Svenska kyrkans församlingar kan du utbilda dig till nätvandrare, och ha nätvandring som en av dina arbetsuppgifter i din församling. Du söker nätvandrarutbildningen i samverkan med din församling och kyrkoherde. Ny kursomgång även i höst!
Läs mer
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

JANUARI
- Material till Resursbanken, 18

HÖSTEN 2023
- Kyrkopedagogik, start i september
 




 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER