Fortsatt breda nedgångar - kommunikation och fastigheter i botten
 

Det är fortsatt surt på börsen och aktier föll kraftigt under september. Sämst har det gått för fastigheter och kommunikation, men i stort sett alla sektorer visar negativa siffror under september, inklusive energi som annars gått starkt under året.

Breda Stockholmsindex föll med 7,3 procent under september och är i och med det minus 30,1 procent i år. Månaden inleddes positivt men föll snabbt när inflationssiffrorna kom in sämre än förväntat från USA. Ytterligare räntehöjningar, sabotage mot Nordstream och obehaglig kärnvapenretorik från Putin tryckte sedan ner börserna ytterligare.

Även det amerikanska indexet S&P 500 föll ordentligt med 9,6 procent.

I Storbritannien handlade rubrikerna mestadels om Drottning Elizabeths bortgång samt den nytillträdde premiärministern Liz Truss omtalade förslag på skattesänkningar som fullkomligt sänkte pundets värde. Lyckligtvis drogs förslaget tillbaka och pundet stärktes, men tog inte igen hela tappet.

Fastigheter fortsätter att falla på börsen på grund av oro för de höga räntorna. Fastighetsbolagen själva verkar dock inte lika oroliga som börsen och många fastighetsbolag börjar se ganska attraktiva ut på dessa nivåer. De bolag som har stora portföljer bestående av bostäder och butikslokaler lär dock få det lite svårare, medans exempelvis industrilokaler ser ut att kunna klara sig bra.

Det geopolitiska läget är fortfarande spänt och hjälper såklart inte till att mildra börsoron. Under månaden sprängdes gasledningarna Nordstream 1 och 2, och även om det inte släppts någon riktig information om vem som kan tänkas ligga bakom sabotaget så är det helt klart så att spänningarna i Östersjön ökat markant. Samtidigt som Ukraina fortsätter att avancera i de södra och östra delarna av landet har Putin utropat regionerna Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Kherson som ryska. Putin har i och med detta också höjt retoriken kring användandet av kärnvapen för att försvara ”ryska” områden.

Läs hela fondkommentaren
 
 
Aktiva Fondportföljer
Utveckling för våra Aktiva Fondportföljer senaste månaden:

Aktiv Defensiv: -3,26 %
Defensiv mixindex: -1,57 %

Aktiv Balanserad: -5,03 %
Balanserad mixindex: -2,65 %

Aktiv Offensiv: -6,57 %
MSCI World: -5,36 %

Aktiv Tillväxt: -7,32 %
MSCI EM: -7,86 %


(Siffror per 30/9, 30 dagar bakåt, innan avgifter)
 
 
 
Månadens fonder
Månadens bästa aktiefond
AuAg Silver Bullet A +16,53 %
 
Månadens bästa hedgefond
Man AHL Trend Alternative DNY H EUR Acc +5,70 %
 
Månadens bästa räntefond
Invesco Global Targtd Ret Sel A EUR Acc +4,37 %
 

Avkastning per 2022-10-06, 30 dagar bakåt
Se våra topplistor här
 
Historisk avkastning är inte en garanti för framtida avkastning. Fondandelars värde kan såväl öka som minska och som investerare kan man förlora det investerade kapitalet. Värdet av fondandelarna kan öka och minska till följd av förändringar i växelkursen för den valuta fonden är noterad i.