Vecka 41 – 2022
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Bibelborgen 2023
 
Lördag 21 januari och söndag 22 januari 2023!

Bibelborgen är ett roligt sätt att lära sig mer om Bibelns berättelser, med inspiration från ”Bodaborg”-konceptet. Bibelborgen består av ca 15 stationer med olika problemlösningar kopplade till Bibeln. Man tävlar i lag om fyra till sex personer, men för sin konfirmandgrupp. Varje konfirmandgrupp som anmäler sig ska ha minst två ledare per tio konfirmander.

Dagen görs tillsammans av ledarna för de olika konfirmandgrupperna och varje grupp förväntas hjälpa till med en station. Större församlingar kan få räkna med att få ansvar för fler stationer. Instruktioner för stationerna fås via mail efter anmälan samt intro på plats.

Bibelborgen arrangeras av Skövde pastorat i samarbete med Skara stift. 

Då det är begränsat antal platser kommer ”först till kvarn” att gälla! Sista anmälan senast 19 december. Kostnad 75 kronor/konfirmand, då ingår lättare lunch.

Ring/skicka in anmälningar/ställ frågor till: 
Maria Koch, församlingspedagog 0500-47 65 89, maria.koch@svenskakyrkan.se
Ulrika Morén, präst 0500-47 65 22, ulrika.moren@svenskakyrkan.se (tjänstledig ojämna veckor)
 
Vi välkomnar Kornet – nytt intranät
 
Som nyhetsbrevet berättat lanseras Svenska kyrkans nya gemensamma intranät Kornet den 18 oktober.
Ungefär en vecka senare, 24 oktober, går det inte längre att redigera innehåll eller publicera nyheter på det gamla intranätet.

Intranätslösningen Kornet innehåller flera delar:
Teams för internkommunikation, Kornet med nyheter och information som är relevant över gränserna för pastorat och församlingar, och Yammer för nätverkande på valfri ledd i organisationen.

På det gamla nationella intranätet finns flera beskrivande filmer om Kornet för användare.
Se filmerna och delta i en digital information på fredag 14 oktober kl.12.00: "Kornet i praktiken."

Det nya intranätet är bara tillgängligt för personer med Svenska kyrkans e-postadress och en asnlutning till Microsoft 365. Förtroendevalda och ideella medarbetare kan istället hitta viktig information på hemsidan. Där finns kurswebben, den samlade informationen om Skara stifts kursutbud. Även årets kollektcirkulär, som anger ändamålen för söndagar med riks- eller stiftskollekt. Liksom de senaste nyhetsbreven samlade.
 
Utfasning av oljepannor - bidrag att söka
Svenska kyrkan har satt som mål att fossil eldningsolja bör vara utfasad till 2023. Nu kan församlingar och pastorat få ekonomiskt stöd för att byta ut oljepannorna.

Det nationella projektet med det inomkyrkliga ekonomiska bidraget ”Utfasning av oljepannor” riktar sig till församlingar och pastorat som fasar ut en oljepanna som eldas med fossil olja. Det går att ansöka om bidrag upp till 50 000 kr för att byta ut oljepannan mot annan form av fossilfri uppvärmning.

Medlen som finns tillgängliga är begränsade, så vänta därför inte med att ansöka. Ansökningarna behandlas i den ordning som de inkommer och vilka ansökningar som får bidrag beslutas av Svenska kyrkans nationella sakkunniga energigrupp.

intranätet finns mer information. 
Har ni frågor eller vill få stöd i arbetet med utfasning av oljepannor, kontakta
David Wass, david.wass@svenskakyrkan.se 
eller Joakim Fagerholm, joakim.fagerholm@svenskakyrkan.se.
 
Välkommen till Utlandskyrkans helg
 
Den 15-16 oktober firas Utlandskyrkans helg! Svenska kyrkan i utlandet har församlingar på omkring 40 orter runt om i världen. Nu har du chans att få mer information om Utlandskyrkan och vara med för att stödja arbetet.

På Skara stifts webbplats kan du läsa mer och där kan du också läsa om vad som sker runtom
i stiftet. Till sidan

Det blir en rad olika aktiviteter och gudstjänster och en stor Sing a Long-gudstjänst söndag kväll i Domkyrkan i Skara.
Har du information om något som sker i din församling, maila till:
skarastift.kommunikation@svenskakyrkan.se
 
Klimatporträttet: Lisa Gerenmark
Nu finns ett nytt klimatporträtt på webbplatsen. Denna gång möter du Lisa Gerenmark som är stiftskonsulent för Svenska Kyrkans Unga.

Under rubriken "Klimatporträttet" kan du läsa om hur olika medarbetare inom stiftsorganisationens olika avdelningar funderar kring och arbetar med klimat i sitt dagliga arbete.

Till Klimatporträttet
 
Föreläsningar med Asylrättscentrum
 
Välkommen till föreläsningar av Asylrättscentrum. 

Följande tillfällen ges i höst:

13 oktober 18.00-20.00
Hässleholmens kyrka, Borås.

Informationskväll för dig som flytt från Ukraina eller som stöttar flyktingar.
Jurist på ARC Louise Drane föreläser.

26 oktober, Kyrkans hus i Skövde.
Om de som flytt från Ukraina under massflyktsdirektivet och vad som gäller vid arbete. Tid meddelas senare

5 december 9.30-11.30, Trollhättan
Mer information kommer senare. 
 
 
Välkommen till Lilleskog
 
Välkomen till retreater stilla dagar, kurser och andra arrangemang på Lilleskog:

Stilla dagar - Läs mer!

Pensioneringsdagen - Läs mer!

Meditationsledarutbildningen - Läs mer!
(några platser kvar)

Medarbetarretreat - Läs mer!

Fortbildning i själavård - Läs mer!
(några platser kvar)
 
Tillsammans i Skara stift på Instagram
 
Är du ideell medarbetare, förtroendevald eller anställd medarbetare i en församling eller pastorat någonstans i Skara stift?

Vill du visa din vardag på Skara stifts vandringskonto på Instagram under en vecka? 

Maila josefin.roos@svenskakyrkan.se eller skarastift.kommunikation@svenskakyrkan.se

Och följ gärna @tillsammansiskarastift på Instagram för mer glädje, inspiration och stolthet i ditt flöde!
 
 
Profilkurser 2023 - här är datumen
Nu finns alla datum för profilkurserna 2023. Det blir profilkurser för dig som är administratör, barnledare, församlingspedagog, kyrkomusiker och vaktmästare - och präst- och diakonkurser som biskopen, i sedvanlig ordning, kallar till. 
Notera redan nu! Mer information om innehåll och anmälan kommer allteftersom.
Läs mer här
 
 
Kyrkopedagogik - ny kurs nästa höst
Kyrkopedagogik är ett pedagogiskt förhållningssätt som använder sig av upplevelsebaserad och dialoginriktad metod som vill ta alla sinnen i bruk. Utbildningen ger grundläggande kunskaper i den kristna symbolvärlden samt konsthistoria och bildanalys.
I september 2023 startar nästa kurs. 
Läs mer
Rustad - ledarutbildning för unga
Ideellt engagerade ungdomar och deras ledare är välkomna till utbildningen Rustad som Skara stift, Svenska Kyrkans Unga och Sensus står bakom. Nytt koncept från hösten med olika spår, flera seminarier och tid för reflektion! Välkommen i november när vi samlas på Flämslätt.
Läs mer
 
Mötesplats Fastighet i november
Nästa tillfälle att mötas på Mötesplats Fastighet är den 8 och 9 november i Upphärad respektive Gökhem. Välj själv vilken dag du vill vara med - programmet är detsamma båda dagarna och har denna gång temat "Elmarknaden, laddstolpar och säkerhet för inventarier".
Läs mer
Vård och värn av kyrkorummet
Hur ska vi bäst vårda och bevara inventarierna och interiörerna i kyrkorna på bästa sätt och med rätt kunskap? Välkommen till en utbildningsdag i Stenstorp. Den vänder sig till dig som är vaktmästare, lokalvårdare, kyrkvärd eller ansvarig för städrutinerna
Läs mer
 
Klimatsmarta kyrkogårdar - en digital utbildning
Som en del i att nå mål och effektmål i färdplanen för klimatet genomförs två kyrkogårdsprojekt som är stifts- och organisationsöverskridande. Projekten ska stödja, inspirera och ge verktyg så att kyrkogårdsförvaltningarna ska kunna bli fossilfria, samtidigt som de värnar naturvärden, mångfald och använder jordens resurser mer hållbart.
Läs mer
Kom och dela med dig till Resursbanken
Välkommen till en dag på Flämslätt där vi hjälps åt och delar material med varandra för att fylla på Resursbanken för lärande och undervisning! Syftet med Resursbanken är att ge stöd och inspiration för dig som är ideell, anställd eller förtroendevald.
Maria Wingård, handläggare för Resursbanken, kommer att ge oss en introduktion och hjälpa oss med skrivandet.
Läs mer 
 
Konfirmandnätverk med klimattema i höst
Ungdomar idag växer in i en tid av stora omvälvningar, som inte minst är präglat av oro för klimatet och framtiden. Hur kan konfirmandarbetet visa på den teologiska grunden för vårt ansvar för skapelsen samt ge konfirmanderna hopp inför framtiden och möjligheter till handlingskraft? Dessa frågor ska vi utforska tillsammans med Sandra Wilsson, som är klimatstrateg.
Läs mer
Nätverksträff med fokus på ungdomskör
Antal medlemmar i ungdomskörer från Skara stift har minskat med över 70 procent de senaste 20 åren. Var med och samtala om hur vi kan vända trenden.
Träffen är digital och vänder sig till dig som är körledare eller kyrkomusiker i Skara stift.
Läs mer
 
Predikodag för ideella och anställda
Den 19 november 9.00-16.00 är ideella predikanter, präster, diakoner och pedagoger som är intresserade av predikan kring klimathot och skapelseansvar och profetisk predikan välkomna på en inspirations- och fortbildningsdag.
Läs mer
Reservera nytt datum! En dag om psykosocialt stöd
Den 27 januari anordnas en dag för dig som är ideell eller anställd medarbetare inom Svenska kyrkans flyktingarbete. Temat för dagen är psykosocialt stöd och vi möts på Flämslätt.
OBS! Kursdagen var tidigare planerad till 23 november men flyttas alltså till 27 januari. Mer information kommer!
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang

DECEMBER
- Andrum i advent, 2-3


 
 




 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER