Från Uppsala domkyrka hösten 2021, tillfället för den första ursäkten till samerna. Foto: Magnus Aronson/Ikon
Alla kan följa Ságastallamat på webben 

Svenska kyrkans officiella ursäkt till det samiska folket framförs åter vid konferensen Ságastallamat 2 i Luleå den 21–22 oktober 2022. Ságastallamat betyder på nordsamiska dialog eller samtal och konferensen som arrangerats en gång tidigare har haft stor betydelse för Svenska kyrkans försoningsarbete med det samiska folket.
Nytt för i år är att samtliga seminarier, liksom den avslutande högtidsgudstjänsten sänds liveSvenska kyrkans webbplats.
Konferensens första dag kretsar kring samiskt kyrkoliv med praktiska exempel från församlingar samt Svenska kyrkans åtta åtaganden för fortsatt försoningsarbete. Dag två handlar om samisk delaktighet i den fortsatta försoningsprocessen.
- Att kunskap och erfarenheter delas tror jag är en viktig del för att försoning ska nås. Därför är jag särskilt glad över att seminarierna även sänds på nätet och kan ses av alla, säger Åsa Nyström, biskop i Luleå stift, som är värd för konferensen.
Konferensen avslutas med en högtidsgudstjänst i Luleå domkyrka där ursäkten från Svenska kyrkan till det samiska folket kommer att uttalas en andra gång.
– Det är symboliskt viktigt att ursäkten också uttalas i Sápmi och inte endast i nationalhelgedomen i Uppsala, säger ärkebiskop Antje Jackelén.

Läs hela programmet för Ságastallamat 2 här

Den första Ságastallamat-konferensen arrangerades i Kiruna i oktober 2011. Vid årets konferens representeras Härnösands stift bland andra av biskop Eva Nordung-Byström och representanter för stiftsstyrelsen och egendomsnämnden.
 
Iona Abbey. Foto: Pixabay
Följ med på Livsresa till Skottland

Nästa års första Livsresa för ideella medarbetare går till Iona i Skottland 7-16 april.
Anmälan till denna livsresa görs senast 30 november via kontaktperson i församling/pastorat. Så prata redan nu med kontaktpersonen om du är intresserad.

Livsresan är en pilgrimsresa som riktar sig till alla ideella i Härnösands stift. Syftet med livsresorna är att fördjupa sin tro i en yttre och inre resa tillsammans med en grupp. Resan ger fördjupande perspektiv i kyrkans grundläggande uppgift (gudstjänst, undervisning, diakoni och mission). 
Läs mer på kurswebben om Livsresan till Skottland och vilka krav som ställs för att vara med.

Iona är ett begrepp med flera betydelser. Först och främst en liten ö i Skottland. Iona är också namnet på en ekumenisk rörelse – Iona Community. På ön finns en återuppbyggd klosterkyrka, Iona Abbey,
 
Foto: 
Kom ihåg: Kurs om konfirmandarbete

Nyhetsbrevet påminner om att Härnösands, Uppsala och Luleå stift tillsammans med stiftelsen Fjellstedtska skolan i Uppsala bjuder in till en sjudagars utbildning i konfirmandpedagogik. Det finns platser kvar för sökande från Härnösands stift.

Fortbildningen Religionspedagogik och konfirmandarbete genomförs vid tre tilfällen under 2023 med start 16-18 januari i Uppsala. Behörig att söka kursen är du som arbetar med konfirmander i Svenska kyrkan. Viktiga teman under fortbildningen är utvecklingspsykologi, teologi, pedagogik och tillämpning.

Läs mer om kursen på kurswebben och anmäl dig senast 1 november.
 
Foto: Maria Eddebo Persson 
Ny enhetschef på stiftskansliet

Andreas Sundström är ny enhetschef för struktur och utveckling på stiftskansliet i Härnösand.
Andreas kommer närmast från ett arbete som kyrkoherde i Sköns församling, en tjänst han haft sedan 2017. Före det var han kyrkoherde i Stöde församling.
Innan Andreas kom till Medelpad och Härnösands stift arbetade han i Uppsala stift, bland annat i Frösåkers församling. Där arbetade han med barn- och ungdomsverksamhet.
Andreas är 39 år och prästvigdes 2009.
 
 
Sjösås nya kyrka. Foto: Emilia Lindstrand
Skydda kulturarvet mot brand

Den 4 september fick alla i Svenska kyrkan en konkret påminnelse om hur viktigt det är med brandskydd.
Sjösås nya kyrka norr om Växjö drabbades av en förödande brand.  Och statistiken är tydlig, i genomsnitt har en kyrka per år brunnit under de senaste 100 åren.
När en kyrka brinner förstörs oersättliga värden, både materiella och immateriella. Det gemensamma kulturarvet är unikt och många värdefulla inventarier kan inte återskapas. Samtidigt har det visat sig att enkla åtgärder som till exempel att installera rökdetektorer kan göra skillnad.
Av lagen om skydd mot olyckor (LSO), framgår skyldigheten att arbeta med systematiskt brandskydd (SBA) för alla fastighetsägare. Läs också på MSB:s webbplats om ansvaret för brandskyddsarbete.

Frågor, kontakta Anders de Sinegube, stiftskansliets fastighetssamordnare, 0611-254 43. 
 
Säg hej till Kornet – nytt intranät 

Som nyhetsbrevet berättat lanseras Svenska kyrkans nya gemensamma intranät Kornet den 18 oktober.
Ungefär en vecka senare, 24 oktober, går det inte längre att redigera innehåll eller publicera nyheter på det gamla intranätet.

Intranätslösningen Kornet innehåller flera delar:
Teams för internkommunikation, Kornet med nyheter och information som är relevant över gränserna för pastorat och församlingar, och Yammer för nätverkande på valfri ledd i organisationen.

På det gamla nationella intranätet finns flera beskrivande filmer om Kornet för användare. Se filmerna och delta i en digital information på fredag 14 oktober: Kornet i praktiken.

Det nya intranätet är bara tillgängligt för personer med Svenska kyrkans e-postadress. Förtroendevalda och ideella medarbetare kan istället hitta viktig information på hemsidan, Härnösands stifts webbplats. Där finns kurswebben, den samlade informationen om Härnösands stifts kursutbud. Även årets kollektcirkulär, som anger ändamålen för söndagar med riks- eller stiftskollekt. Liksom de senaste nyhetsbreven samlade.

För att hitta till dessa webbsidor använder du rubriken Församlingsstöd i menyraden på startsidan.
Aktuella kurser och evenemang – anmälan öppen
Foto: Linnea Kesti/ikon
Utbildningsdag med asylrättscentrum 17 oktober, digital. Anmälan senast 12 oktober

Unga i fokus 10 november, digitalt. Anmälan senast 1 november

Certifiering Kbok 15-16 november, Sollefteå. Intresseanmälan senast 16 oktober

2023

Mötesplats musiker 9-11 januari, Sollefteå. Anmälan senast 29 november

Religionspedagogik och konfirmandarbete, del 1, 16-18 januari, Uppsala. Anmälan senast 1 november.

Forum styrning och ledning 30 januari, Sollefteå. Anmälan senast 17 januari

Forum styrning och ledning 31 januari, Brunflo. Anmälan senast 17 januari

Läs hela katalogen på kurswebben
 

    Pressmeddelanden från stiftet

               Teologi för alla  

         Kommande sammanträden
 
Läs de senaste nyhetsbreven