Senaste nytt från Storsthlm – Kommuner i samverkan
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Små saker kan ibland lösa stora problem
 
Roger Svanborg, Chef Regional samverkan
Vart fjärde år brukar vi säga att kommunerna omprövar sina äktenskapslöften. Frågor som kommunerna ser värden i att samverka kring diskuteras och fastställs för kommande åren. Men vad handlar samverkan om egentligen?

På många håll i arbetslivet pratas om att göra varandra bättre. Som individer i våra team och grupper. Som samarbetsparter och organisationer. Inom Storsthlm pratar vi om att genom samverkan kan kommunerna var och en gå hem och göra ett bättre jobb för sin kommun och dess medborgare. Att bli bättre på att vara just kommun.

När vi skalar av lagren på ”samarbetslöken”, och går bakom arbetet med våra direkta frågor för samarbetet, uttrycker ofta våra medlemmar att det är möjligheten att få träffa sina kollegor i andra kommuner som är det allra bästa och ett viktigt skäl att delta i våra strategiska nätverk. Man delar samma problem och är ensamma i sina roller som förvaltningschefer.

Under senaste året har vi därför testat en modell för ett mer systematiskt erfarenhetsutbyte. Under olika teman har vi bjudit in kommunerna till att berätta om exempel på hur man tagit sig an frågor som vi vet att alla kommuner brottas med. Många kommuner gör mycket bra. Ofta små saker i vardagen som kan lösa stora problem. Efter att vi har genomfört sex träffar hittills och samlat på oss 39 goda exempel, konstaterar vi att träffarna har fått snittbetyget 8,3 på en tiogradig skala.

Ibland är samverkan enklare är vad vi vanligtvis gör det till!

Roger Svanborg
Verksamschef Regional samverkan
 
Dags för Mötesplats Storsthlm!
 
Den 23 mars 2023, i direkt anslutning till Storsthlms förbundsmöte bjuder vi in förtroendevalda och tjänstepersoner i våra 26 medlemskommuner till en välfylld eftermiddag på temat "Gemensamma utmaningar – gemensamma möjligheter"!
 
Vi startar med Folké Ryden, välkänd journalist och filmare, vinnare av Stora Journalistpriset och en rad internationella utmärkelser. Folke ger oss en blick på vår omvärld och våra samhällsutmaningar. Vi tar samtalet om vårt regionala samarbete vidare med flera av er – nyckelpersoner och beslutsfattare i länets kommuner.
 
Därefter är ni välkomna att ta del av olika parallella seminarier med teman som gemensam gymnasieregion, god och nära vård, infrastruktur och digitalisering. Vi återsamlas sedan för en gemensam blick framåt och avslutar med trevligt mingel.
Moderator Catrin Ditz lotsar oss genom eftermiddagen.
 
Anmälan öppnar inom kort, men passa på redan nu att boka in 23 mars 2023 i din kalender för att inte missa spännande seminarier och massa nätverkande.
 
Välkomna!
Kom ihåg att skicka in motioner till förbundsmötet!
 
Förbundsmötet är Storsthlms högsta beslutande organ, och det äger rum vart fjärde år efter allmänna val till riksdag, regioner och kommuner. Nästa gång blir den 23 mars 2023. Till förbundsmötet kan medlemskommuner eller ordinarie ombud lämna motioner. Sista dag att lämna in en motion är den 23 januari 2023, skicka den till registrator@storsthlm.se. 
Huvudöverenskommelsen kring samverkan om hälsa, vård och omsorg har börjat gälla
 
Alla kommuner i Stockholms län och regionfullmäktige i Region Stockholm har beslutat att anta huvudöverenskommelsen kring samverkan om hälsa, vård och omsorg. 

– Vi är väldigt glada att huvudöverenskommelsen äntligen är på plats och att alla parter har antagit den. Med den här huvudöverenskommelsen förstärks det goda samarbetet mellan kommunerna i Stockholms län och Region Stockholm ännu mer, säger Roger Svanborg, verksamhetschef på Storsthlm.

Nu går arbetet vidare med att etablera den ordning som framgår i överenskommelsen och riktlinjen. Det arbetet kommer fortgå till sommaren 2023 då samverkansstrukturen i sin helhet ska vara implementerad.

Läs hela artikeln på Storsthlm webbplats

Läs mer om Huvudöverenskommelsen på Storsthlms webbplats

I samband med att huvudöverenskommelsen börjar gälla fungerar Storsthlms webbplats som en digital samlingsplats för samverkan mellan kommunerna i länet och Region Stockholm. Där samlas alla beslutade överenskommelser och tillhörande riktlinjer inom området social välfärd och hälsa.
”Kommunen har inte alla lösningar utan är beroende av att samhällets olika parter deltar”
 
Mikael Kampner, projektledare för Väsby växlar upp
I Upplands Väsby ökade långtidsarbetslösheten under pandemin.  Kommunen startade därför projektet Väsby växlar upp, för att skapa förutsättningar för fler att komma ut på arbetsmarknaden och stärka det lokala näringslivet. Vi har pratat med Mikael Kampner, projektledare för satsningen Väsby växlar upp.
 
Varför startade ni projektet Väsby växlar upp?
 
När det stod klart i mars 2020 att kommande pandemi skulle få stor påverkan på kommunen och våra medborgare tog den politiska ledningen beslut om en treårig satsning för att hantera pandemins effekter.

Utmaningarna handlar om att få fler till arbete, motivera till studier/vidareutbildning, minska ohälsotalen och stimulera till en positiv områdesutveckling. Utmaningar där kommunen själv inte har alla lösningar utan är beroende av att samhällets olika parter deltar. Det kräver ett flexibelt, agilt och lösningsfokuserat arbete som fungerar funktionellt i projektform.

Läs hela artikeln på Storsthlms webbplats: ”Kommunen har inte alla lösningar utan är beroende av att samhällets olika parter deltar”
Analys av Stockholmsenkäten i samarbete mellan fyra nordostkommuner
Kommunerna Danderyd, Täby, Vallentuna och Vaxholm har tillsammans med Storsthlm gett forskare i uppdrag att prova ett nytt sätt att analysera resultat avseende psykisk hälsa i Stockholmsenkäten ( som utförs av Stockholms stad).

Syftet var att ta reda på vad som ligger bakom Stockholmsenkätens resultat genom djupintervjuer med unga kommuninvånare. Detta resulterade i den sammanfattande rapporten ”Varför mår unga som de gör? .

Arbetet har genomförts med stöd av kommunernas kvarvarande länsgemensamma stimulansmedel från 2021.

Läs rapporten "Varför mår unga som de gör?" på Storsthlms webbplats.

Läs mer om uppdraget och bakgrunden till rapporten på Uppdrag Psykisk Hälsas webbplats
IT-stödet Lifecare SP ersätter WebCare 
 
Under 2022 och 2023 införs ett nytt IT-stöd för bättre samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård. Lifecare SP ska på sikt implementeras hos majoriteten av de aktörer som samverkar vid utskrivning från slutenvård och som har behov av ett IT-stöd för det arbetet.

Införandet kommer att ske i olika etapper och i den första etappens breddinförande, den 19 oktober, får bland annat befintliga WebCare-användare det nya IT-stödet. I samband med detta försätts WebCare i läsläge vilket innebär att informationen i WebCare då fortfarande finns tillgänglig att läsa men kommer inte längre kunna redigeras. I början av 2023 avvecklas WebCare helt.

Läs mer om införandet av Lifecare på Storsthlms webbplats.
 
Högt tryck för den kommunala Energi-och klimatrådgivningen
I slutet av augusti träffades energirådgivarna på nätverksträff.
De stigande elpriserna gör att många hushåll i Stockholms kommuner är oroliga inför den kommande vintern. Det har gjort att de kommunala energi- och klimatrådgivarna blivit nedringda av främst villaägare som har frågor om energibesparing.
 
Rådgivningen, som är opartisk och kostnadsfri, för privatpersoner, företag och organisationer finansieras av Energimyndigheten och utförs av kommunerna.
 
– Det finns lokala rådgivare i alla länets kommuner, liksom i resten av Sverige, säger den regionala utvecklingsledaren för rådgivningen i Stockholms län, Emelie Emanuelsson som arbetar på Energikontoret Storsthlm.

Läs hela artikeln om de kommunala energi- och klimatrådgivarna på Storsthlms webbplats,

 
Sammanfattning från styrelsemötet den 13 oktober
På mötet godkände styrelsen den ekonomiska uppföljningen för tertial 2. De beslutade vidare att rekommendera kommunerna att anta en överenskommelse om miljösamverkan.
Dessutom fick styrelsen information om processen och pågående arbete kring Storsthlms strategiska inriktning inför mandatperioden 2023-2026.
 
Kommande möten och nätverksträffar
November
 

Alla våra möten och nätverksträffar hittar du i kalendern på Storsthlm.se.