Nominera er Eldsjäl - klicka på Sofia
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Prenumerera | Dela | Facebook | Instagram
Planerade utbildningar
 
Ta chansen och gå någon av SBF:s tränarutbildningar under hösten. Både Brottning Grund och - Fortsättning finns inplanerade. Klicka på datum och plats för att komma till anmälan.
Brottning Grund;
Påminnelse 1 - anmälan SM-läger FS, 21-23 oktober
 
Den 21-23 oktober är det SM-läger för de som var anmälda till SM 2022 i FS17 och FS20. Lägret hålls ute på Bosön. Länk till anmälan och mer information hittar ni här. Anmäl er snarast.
Frågor ställs till Mats Vennberg mats.vennberg@rfsisu.se.

Påminnelse 2 - kontaktperson Trygg Idrott
Anmäl klubbens kontaktperson inom trygg idrott här.

SBF prioriterar området Trygg Idrott och har från och med 2022 skärpta förväntningar klubbarna. Dessa innebär att klubben;
  • Begär begränsat registeruttdrag för sina tränare och ledare.
  • Deltar i minst en av fyra digitala träffar inom området Trygg Idrott, som förbundet arrangerar.
  • Utser en kontaktperson som SBF kan hålla kontakt med gällande frågor och information som gäller trygga idrottsmiljöer. Personen är med fördel ledamot i styrelsen men en tränare eller ledare fungerar också. Klicka här för att läsa mer och anmäla er klubbs kontaktperson.
Klubben måste uppfylla dessa förväntningar för att kunna söka projektstöd 2023.
 
 
Ilias Spårvägens Brottning och Artur från Ukraina
Brottning i Spårvägen inkluderar
 
Text: Milena Hakobyan, Spårvägen Brottning

Spårvägens Brottning har under året lagt stort fokus på att inkludera nyanlända barn, däribland Ukraina. En sak som man har gemensamt i vår klubb är brottning, och vi har värnat om det genom att bjuda med nyanlända barn på olika aktiviteter. Målet har varit att ge nyanlända barn verktyg som språk, umgänge och gemenskap för att trivas i Sverige genom brottningen. Inom Spårvägens brottning har vi bjudit med brottaren på tävlingar även om man själv inte är med och tävlar, för att känna sig inkluderade och för upplevelsens skull. Vi har aktivt även stöttat brottaren ekonomiskt med att se till att de får åka på läger där klubben tar på sig kostnader för att inte känna sig begränsade eller bortglömda under sommarlovet. Träningar på brottarmattan men även utomhus har erbjudits för umgängets skull, och även vuxna tränarens och ledarens närvaro skull när behovet finns, varesig det handlar om brottning eller inte.

 
Sök ekonomiskt stöd för insatser och aktiveter för nyanlända barn- och ungdomar. Ansökan görs via ett google-formulär som ni hittar här.
Beroende på projektidé kan medel även beviljas för insatser för familjer och i vissa fall vuxna.
Maxbeloppet via detta formulär är 15 000 kr. För insatser som kräver större belopp, hör av er till samuel.lund@brottning.rf.se eller malin.kjebon@brottning.rf.se
Projektet redovisas senast den 31 december 2022.
 
 Christer Jacobsson BK Falkenberg slår kryss på Henrik Nilsson Värnamo BK under Veteran-SM. Foto: Donnie Klang
Brottningens veteraner till VM, 4-10 oktober
 
Det har blivit dags för Veteran-VM i Plovdiv Bulgarien. 23 brottare ställer upp i från Sverige i år. Mer information finns på Veteranlandslagets facebooksida
Vi ställde några frågor till förbundskapten Ulf Andersson inför mästerskapet
Läs texten i sin helhet här.

Beskriv Veteranlandslaget som trupp;
Det finns  veteraner från IK Sparta i syd till BK Snar i norr. Den klubb som har flest deltagande veteraner i år är Öis i Göteborg. Förutom en ambitionsnivå på att just deltaga på veteran VM, finns så klart målsättningar på att vinna matcher och komma hem till Sverige med medaljer.

Veteranlandslagets presentationsvideo

Vad har veteranlandslaget för betydelse för Svensk Brottning?
Veteranlandslandslaget bidrar med en ny bredd av brottningssporten, som hjälper föreningarna runt om i landet att behålla brottare kvar i klubbarna, samt att veteran SM & VM gör att intresset bland brottare över 35 år ökar runt om i landet. Det finns många exempel på att veteraner som har kommit tillbaka till brottningsklubbar för att träna, samt hjälpa till i föreningarna och då bidra till en fortsatt utveckling av sporten runt om i landet.

Vad driver dig som förbundskapten?
Det är precis som med veteranerna, jag brinner för sporten, det är en fantastisk möjlighet att utveckla relationer med andra personer, bidra till att människor växer och framför allt så är det sammanhållningen bland veteranerna som gör det meningsfullt att hjälpa till.

Läs texten i sin helhet här. 

Mer information och livesändningar från Veteran-VM här.
 
Stopp! Min kropp! Digital konferens 10 oktober
 
Nästa vecka Stopp! Min kropp!-vecka. Rädda barnen håller en kostnadsfri digital konferens i ämnet. Konferensen kickar igång veckan, som uppmärksammas inom bland annat skolor och föreningsliv. Till anmälan

Det finns arbetsmaterial att ladda ner och vägledning. Stopp! Min kropp! på fritiden vänder sig till barn mellan 7 och 12 år. Materialet kan hjälpa dig som ledare inom idrott eller annan fritidsverksamhet att tala med barnen om frågor som känslor, privata områden och samtycke. Du hittar materialet här.
 
 
 
Just nu är Sverigelotten
livsviktig – igen
 
Var med och sälj Sverigelotten under oktober månad och bidra i kampen mot bröstcancer!
Och samtidigt som ni hjälper till att rädda liv går samma överskott som vanligt från lottförsäljningen
rakt ner i er föreningskassa. För 9:e året i rad går ett extra överskott från
Sverigelotten till Bröstcancerförbundet och forskningen om bröstcancer under oktober månad.

Till webbsidan för den Rosa Sverigelotten.
Föreningsinformation pdf 
Föreningsinfo pren.talong pdf
 
 
SBF byter leverantör och plattform för webbsidan.
 
Den 31 december 2022 stängs Idrott Onlines hemsideverktyg ned. SBF har i samarbete med RF och ett antal andra specialförbund har förhandlat fram ett avtal med Consid och Sitevision och tagit fram ett fördelaktigt erbjudande på webblösning till våra medlemsföreningar. Se erbjudandet här
För mer information och frågor, kontakta Louise Ohlin louise.ohlin@consid.se
 
Andra webblösningar
Vad som passar din förening bäst beror på vilken verksamhet föreningen har och hur hemsidan skall användas. Vi är medvetna om att inte alla föreningar kan ta kostnaden och utöver ovanstående erbjudande finns det flera enkla, billigare och även kostnadsfria verktyg, för att bygga hemsidor.
 
Det finns också externa system som erbjuder kombinationer av hemsida, medlemsadministration, ekonomihantering och verksamhetsstöd. Några av dem erbjuder en basversion som är kostnadsfri, enligt respektive hemsida. För föreningar som använder ett sådant system för medlemshantering erbjuder RF integrationsmöjligheter till IdrottOnline. Information om vilka dessa är hittar ni här.
 
Administration i IdrottOnline
Det är bara hemsidan i IdrottOnline som försvinner vid årsskiftet, övriga funktioner finns kvar.
 
Behöver ni hjälp?
Svenska Brottningsförbundet har tyvärr inte möjlighet att bistå med helpdesk eller support. Behöver ni stöd i processen att ta fram en ny hemsida kan ni kontakta ert RF/SISU-distrikt. Sök RF/SISU-distrikt här
Kontaktuppgifter:
Consid, Louise Ohlin louise.ohlin@consid.se
Dags att shoppa vinterns mössa?
 
SBF:s supportershop är alltid öppen. Stötta Svensk Brottning och beställ dina supporterkläder här; Sweden Wrestling Supportershop | Sandhems Textiltryck AB