Nyheter från utbildningsnämnden i september
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Det här är nyhetsbrevet för dig som arbetar inom förskola och skola i Nacka! Här får du information om de ärenden som tagits upp i utbildningsnämnden.

I det aktuella nyhetsbrevet får du ett urval av ärendena från nämndsammanträdet den 22 september 2022.
 
OBETYDLIG PANDEMIEFFEKT PÅ KUNSKAPSRESULTATEN
Nationella provresultat för grundskolan finns för första gången på tre år tillgängliga efter pandemi-uppehållet. Läsåret 2021-2022 ligger kunskapsresultaten på i stort sett samma nivå som före pandemin, vilket bekräftar den bild rektorerna tidigare gett om obetydlig pandemieffekt.
 
 
Tilläggsbeloppen i särskolan har följts upp
 
En uppföljning av beviljade tilläggsbelopp inom grundsärskola och gymnasiesärskola visar att tilläggsbeloppen ger skolorna möjlighet till anpassningar och resurser till de berörda eleverna.
 
Färsk statistik om gymnasieantagningen år 2022
Våren och sommaren 2022 ansökte drygt 1 500 Nackaelever till ett nationellt program i gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Av dessa 1 500 antogs 1 410 till en utbildning och 69 procent fick plats på sitt förstahandsval.
 
 
Upprepad eller längre frånvaro bland skolpliktiga elever
Under läsåret 2021/2022 har sammanlagt 181 påbörjade utredningar om skolpliktiga elevers upprepade eller längre frånvaro rapporterats till utbildningsenheten. Orsaker till frånvaro handlar oftast om sjukdom, psykisk ohälsa och rädsla för covid-19.
 
 
Våga Visa-observationer våren 2022
De första observationerna inom Våga Visa efter pandemin genomfördes under våren på Kunskapsskolan Saltsjöbaden och Älta skola. Verksamheten på Kunskapsskolan Saltsjöbaden uppfyller enligt observatörerna kraven för gott exempel inom Våga Visa.
 
 
Storsthlms rekommendation om programpriser 2023
Storsthlms styrelse har föreslagit en uppräkning med i genomsnitt 1,8 procent för både programpriser och strukturtillägget jämfört med årets priser. Kommunfullmäktige i Nacka fattar beslut i om programpriserna i samband med behandling av Mål och budget i november.
 
 
Förslag på förändringar i checkbeloppen för förskoleklass och fritidshem
Utbildningsenheten har sett över checknivåerna i förskoleklass, grundskola och fritidshem som en del i den översyn som med jämna mellanrum görs av utbildnings-nämndens finansieringssystem. Eventuella förändringar beslutas av kommunfullmäktige i samband med Mål och budget-ärendet i november.
 
 
Har du frågor eller känner du någon som vill prenumerera på nyhetsbrevet, skriv till utbildningsenheten@nacka.se