Vecka 39 – 2022
I På gång får du nyheter från Skara stift varannan tisdag. Vi vill gärna nå alla ideella, förtroendevalda och anställda medarbetare i din församling. Hjälp oss genom att vidarebefordra mejlet och be de medarbetare som inte redan får På gång att fylla i sin e-postadress här! Tack!
 
Samlade energitips på webben
 

Energifrågan är ett minst sagt aktuellt ämne. Nu finns en sida på Skara stifts webbplats, där vi samlar information och tips om hur vi kan arbeta och vidta åtgärder för att sänka energiåtgången. 

Här hittar du sidan

Där finns bland annat ett inspelat webbinarium om energiåtgärder och en sammanställning av åtgärder för att sänka energiåtgången. 

Kommande kurser och webbinarier på detta tema hittar du som vanligt fortlöpande i kursdelen längre ner i detta nyhetsbrev!
 
Andrum i advent: Klimat, hopp och framtidstro
 
Välkommen till årets upplaga av Andrum i advent - ett härligt och inspirerande dygn på Flämslätt. Årets tema är "Klimat, hopp och framtidstro" och som vanligt bidrar olika gäster med spännande programpunkter.

Läs mer

 
 
Afternoon tea med föredrag och samtal
Välkommen till afternoon tea!
Söndagen den 9 oktober 2022
i S:t Johannes kyrka, Gröna vägen 38, Skövde,

Program:
15.00 ” Kvinnor som vägröjare i kyrka och samhälle”. Föredrag av teol.dr Hanna Stenström.
Samtal runt borden. Afternoon tea.
17.00 Mässa med psalmer av Lina Sandell
Arrangörer är Kvinnor i Svenska kyrkan i Skara stift och Svenska kyrkan i Skövde. 
Kostnad: 20 kronor.





Hanna Stenström gästar afternoon tea. 
Foto: Maja Floberg
 
Ny samlingssida om Lärande och undervisning
Nu är material om Lärande och undervisning i Skara stift samlat på en samlingssida på webben! Här hittar du inspiration, aktuella utbildningar och temadagar och kan givetvis också klicka dig vidare för mer information. 
Läs om Lärande och undervisning

Fortbildning inom detta område finns som vanligt också alltid under Kurser och arrangemang längre ner i detta nyhetsbrev!
 
Ny serie på webben: Klimatporträttet
Under rubriken "Klimatporträttet" kan du läsa om hur olika medarbetare inom stiftsorganisationens olika avdelningar funderar kring och arbetar med klimat i sitt dagliga arbete. Kanske kan det ge ny information och inspiration i arbetet med dessa frågor!

Först ut är Joakim Källman på Skara stifts egendomsavdelning. Läs porträttet här
 
2023 års kollektlistor finns på webben
Vart går kollekten? Nu hittar du kollektlistorna för 2023 på Skara stifts webbplats

Du kan också alltid hitta dit via startsidan, titta efter kollekthåven!

På samma sida hittar du som vanligt kollektcirkulären för den närmaste tiden, samt givetvis fortfarande också kollektlistorna för innevarande år.
 
Dags att planera kommunikation inför Allhelgona
Under allhelgonahelgen besöker 36 procent av Sveriges befolkning en kyrkogård. Det har blivit den helg på året då flesta människor kommer i kontakt med Svenska kyrkan.

På det nationella intranätet finns mycket material att använda och inspireras av när det gäller kommunikationen. 

Till intranätet

 
 
Var med och fira Utlandskyrkans helg
 
Den 15-16 oktober firas Utlandskyrkans helg! Svenska kyrkan i utlandet har församlingar på omkring 40 orter runt om i världen. Var med och delta eller medverka på något sätt i just ditt pastorat/församling.

Kom ihåg att berätta om evenemanget på Skara stifts webbplats! Här samlar vi information om vad som händer i stiftets pastorat och församlingar denna helg. 

Har du information om något som sker i din församling, maila till:
skarastift.kommunikation@svenskakyrkan.se

På Skara stifts webbplats kan du läsa mer och där kan du också läsa om vad som sker runtom i stiftet. Till sidan

 
 
På gång i Svenska Kyrkans Unga
Fördjupningshelg ”Trons kraft” 21-23 oktober
SKU i Skara stift tillsammans med SKU i Trollhättan inbjuder dig som är 16 år och äldre till en helg med temat Trons kraft. Vi delar berättelser både från bibeln och egna liv.
Fördjupningshelgen är det lilla lägret för dig som vill fördjupa dig mer i din kristna tro tillsammans med andra.
Läs mer och anmäl dig HÄR

SKUT-kväll med SKU 15 oktober
Lördagen den 15 oktober18.00 blir det härligt häng i Storkåtan på vår discord. Temat är SKUT (Svenska kyrkan i utlandet) och vi bjuder på quiz och spel. Ordna din fika, sätt dig framför din skärm och logga in så ses vi!
Länk till vår discord hittar du HÄR
 
 
 
Berätta bibelberättelserna
- kursdag i oktober

Nu fortsätter vi arbetet med att fördjupa bibelkunskapen och inspirera till att ”Berätta bibelberättelserna” för alla åldrar. Välkommen till en inspirerande kursdag i oktober. Det finns platser kvar! Ta chansen till en heldagsutbildning med teologisk fördjupning kring fyra bibelberättelser samt fyra psalmer. Stiftsteolog Ulrica Fritzon samt skådespelare och regissör Johan Svensson leder och inspirerar genom dagen.
Läs mer
Inspirationsdag för pilgrimsnätverket
Välkommen till Prästgården i Algutstorp i oktober för att dela erfarenheter och inspireras kring pilgrimsfrågor. Som vanligt blir det delande och information. Sedan äter vi lunch i Prästgården. Vi får därefter också lyssna till föredrag av Annika Spalde, som ledde Pilgrim’s Walk For Future från Vadstena till Glasgow.
Läs mer
 
Workshop om hållbarhetsarbetet
Välkommen till en workshop om Svenska kyrkans miljödiplomering, färdplanen för klimatet och Agenda 2030. Träffarna anordnas på fyra olika platser: Herrljunga, Sandhem, Lidköping och Skövde. Dessutom finns en digital träff.

Läs mer
Webbinarium om temperatursänkning 
Energipriser som skenar och vintern står för dörren. Det finns stor potential att spara energi genom att sänka innetemperaturen, men vad skulle sänkt temperatur i kyrkorna innebära och hur går man till väga? Den 28 oktober anordnas ett webbinarium om temperatursänkning och kostnadsbesparing i kyrkor.
Läs mer
 
Nätverksträff för kommunikatörer
Den 5 oktober är det dags för kommunikatörsnätverket att mötas igen. Denna gång sker träffen i Skövde. Vi kommer att göra några spännande nedslag i Skövde pastorats kommunikationsarbete och ägnar också en del tid åt att samtala om möjligheter och utmaningar med Microsoft 365.
Läs mer
Utbildning för nätvandrare
Om du är anställd i en av Svenska kyrkans församlingar kan du utbilda dig till nätvandrare, och ha nätvandring som en av dina arbetsuppgifter i din församling. Du söker nätvandrarutbildningen i samverkan med din församling och kyrkoherde. Ny kursomgång även i höst!
Läs mer
 
Temakurser: Lärjungaskap - handling och bön må bli ett
Samtliga temakurser är nu fullbokade.
 
Fler aktuella kurser
och arrangemang


OKTOBER
- Idédag, 8
-Konfirmandnätverket, 26

 
 





NOVEMBER
- Mötesplats fastighet, 8, 9
- Vård och värn av kyrkorummet, 15
- Rustad, 18-20
- Predikodag kring klimathot och skapelseansvar, 19

JANUARI
- Material till Resursbanken, 18
 
OM PÅ GÅNG
 
SKARA STIFT PÅ WEBBEN
Vi publicerar fortlöpande material på två webbplatser, för olika målgrupper:
1. Stiftets intranät riktar sig till kyrkans medarbetare (ideella, förtroendevalda och anställda). Du behöver inte ha lösenord till intranätet för att ta del av innehållet. Allt församlingsrelaterat material är öppet för alla!
2. Den externa webbplatsen riktar sig till medlemmar, media och allmänhet.
 
PUBLICERADE BREV
hittar du ovan
eller på På gångs sida på intranätet. 
Ansvarig för nyhetsbrevet är
kommunikatör Anna Theander
0511-262 67
KONTAKTUPPGIFTER