Satsningar behövs inom funktionshinderområdet
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ 
Kompetensutmaningen kräver satsningar inom funktionshinderområdet
 
För att möta de växande kompetensutmaningarna inom funktionshinderområdet krävs nationella satsningar. Vi behöver ett kompetenslyft, mer forskning och nya arbetssätt. Det skriver Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR.
Socialtjänstbloggen
 
Ny rapport ger stöd att utveckla äldreomsorgen  
 
Hur säkrar vi god hälsa, vård och omsorg för äldre, samtidigt som konkurrensen om arbetskraft hårdnar? SKR:s rapport ”Leva Livet ut” lyfter utvecklingsområden, konkreta åtgärder och inspiration för kommuner och regioner att fortsätta utveckla välfärden.
Så ställer vi om inför framtiden
 
Samlat stöd om välfärdsteknik i omsorgen
 
Nu finns en ny webbplats som samlar stöd och vägledning om hur äldreomsorgen kan utvecklas med digitalisering. I nyhetsbrevet från Kompetenscenter välfärdsteknik kan du läsa mer om webbplatsen och anmäla dig till projektets olika evenemang, bland annat till slutkonferensen Välfärdsteknikdagen den 1 december.
Nyhetsbrev från Kompetenscenter välfärdsteknik
 
Lär dig mer om riskbedömning och utredning för barn som far illa  
 
I höst arrangerar SKR en utbildning om riskbedömningar med Birgitta Persdotter, lektor i socialt arbete vid Karlstads universitet. Utbildningen kompletteras med en konferens om barn som utsätts eller upplever våld. 
Riskbedömning barn och unga
Vad är riskfaktorer, skyddsfaktorer, och hur de fungerar de? Hur kan vi använda kunskapen i det praktiska arbetet? 
Utbildning 21 oktober
Våld i barnavårdsutredningar
Hur kan socialtjänsten handlägga barnavårdsärenden, skydda barnet och minska de negativa
konsekvenserna på sikt? 
Konferens 30 november 
 
Ny reglering av skyddat boende  
 
I ett utkast till lagrådsremiss om stärkta rättigheter för barn och vuxna  i skyddat boende, föreslår regeringen att skyddat boende för våldsutsatta ska regleras och att barn ska få egna placeringar. SKR anser att regleringen är bra, men att den föreslagna finansieringen inte täcker kommunernas kostnader.
Påverka kommande lagstiftning
Alla kommuner har rätt att svara på lagrådsremissen. På SKR:s remisskonferens kan du dela synpunkter och överväganden inför arbetet med att skriva remissvar.
Remisskonferens 7 oktober
Konferens om boende 
SKR:s konferens om boende för våldsutsatta tar upp vad den nya regleringen innebär. Konferensen lyfter även frågor om stadigvarande boende för våldsutsatta.  
Konferens om boende 17 oktober
 
Ersättning till familjehem – nya rekommendationer och utbildning
 
Från och med 1 januari uppdateras SKR:s rekommendationer om ersättning till familjehem för barn och unga. Bland annat höjs arvodesnivåerna. Den 18 oktober håller SKR en webbsänd utbildning om vad förändringarna innebär.
Nya rekommendationer om ersättning familjehem
 
Förlängd rekommendation för kunskapsstyrning i socialtjänsten
 
I juni beslutade SKR:s styrelse att förlänga rekommendationen om tilläggsfinansiering till stöd för kunskapsstyrning till och med 2024. Kommuner som inte vill medverka i det gemensamma arbetet under 2024 behöver meddela detta till anna.nielsen@skr.se senast 1 december 2022. Kommuner som vill fortsätta medverka behöver inte meddela SKR.
Kunskapsstyrning i socialtjänsten
 
Mer från SKR 
 
 
Bra med ett nationellt register för HVB-hem
SKR välkomnar förslaget att kommunerna kan få tillgång till ett nationellt register för HVB och stödboenden för barn och unga samt särskilda ungdomshem. Det är viktigt att förändringen sker skyndsamt och att all nödvändig information tillgängliggörs i registret.
Det skriver SKR i ett remissyttrande 
 
Skyddad titel undersköterska – remissmöte om förslag till föreskrifter
Socialstyrelsens förslag till föreskrifter inför att undersköterska blir skyddad yrkestitel är nu ute på remiss. Den 28 september kl. 10-11 bjuder SKR in till teamsmöte för kommuner som ska svara på remissen. Syftet är att diskutera tankar kring förslaget. För att få länk till mötet anmäl dig till katarina.stormasell@skr.se
 
Träffa SKR på Socialchefsdagarna 28–30 september 
Ska du till Socialchefsdagarna i Göteborg? Missa inte SKR:s seminarier om Yrkesresan, Nära vård, brukarundersökningar, våld i nära relation, avtalssamverkan, kunskapsstyrning och förebyggande arbete. Du kan även komma och prata med oss i monter H00:21, där finns tillsammans med Addas Inköpscentral och Inera.
SKR på Socialchefsdagarna
 
Förebygg och förkorta sjukskrivningar
Tidiga och förebyggande insatser kan bidra till friskare arbetsplatser och minskad sjukfrånvaro. SKR ger stöd till kommuner vill förstärka det systematiska arbetsmiljöarbetet på samma sätt som Botkyrka kommun har gjort. Välkommen till höstens informationsträffar!
Riskorienterat arbetssätt
 
Digitala studiebesök 
 
 
27 oktober: Socialförvaltningens projektkontor för digitalisering
Luleå kommun har stort fokus på att förenkla vardagen med välfärdsteknik. Under studiebesöket hör du om projektkontorets processer och vilken teknik som testas, utvecklas och implementeras. 
Digitalt studiebesök i Luleå 
 
8 november: Hallstahammar – äldrevänlig kommun
Hallstahammar är en av ett fåtal svenska kommuner som ingår i det globala WHO-nätverket för äldrevänliga städer och kommuner. Under studiebesöket hör du om Hallstahammars arbete för att öka friska levnadsår och skapa goda levnadsmiljöer för äldre.
Digitalt studiebesök i Hallstahammar 
 
Kurser och konferenser 
 
 
4 oktober
Ekonomiskt bistånd för begravning
Vad gäller för ekonomiskt bistånd till begravningskostnader? Seminariet lyfter praktiska exempel och rättsfall och går även igenom bidragsbrottslagen och lagen om underrättelseskyldighet vid felaktiga utbetalningar i välfärdssystemen.
Delta på plats eller digitalt
 
5 oktober
Personlig assistans enligt LSS
Kursen ger grundläggande kunskaper om insatsen personlig assistans och de nya bestämmelser som träder i kraft 1 januari 2023. Kursmaterialet som ingår svarar på de flesta frågor du som LSS-handläggare kan ställas inför. Kursen ges även under fler tillfällen under hösten. 
Sista anmälningsdag 28 september
 
14 oktober
Offentlighet och sekretess i socialtjänsten
Vad utgör en allmän handling och hur regleras sekretessen inom socialtjänsten? SKR:s halvdagskurs lyfter vanliga situationer i socialtjänsten, vem sekretessen gäller mot, samt möjligheter och skyldigheter att lämna ut sekretessbelagda uppgifter.
Sista anmälningsdag 7 oktober
 
19 oktober
Öppet forum om Yrkesresan
Välkomna till ett kostnadsfritt, digitalt informationsmöte om Yrkesresan där vi berättar om hur arbetet utvecklas, både projektövergripande och för de olika yrkesresorna. Det finns möjlighet att ställa frågor.
Sista anmälningsdag 16 okt
 
19 oktober
Informationssäkerhet – en del i socialtjänstens kvalitetsarbete
SKR bjuder in till seminarium om hur kommuner kan arbeta mer aktivt med informationssäkerhet. Hur hänger det ihop med kvalitetsarbetet? Vad säger lagar och riktlinjer? Och vad gör man vid en IT-attack?
Sista anmälningsdag 18 oktober
 
26–27 oktober
drogFOKUS
Ta del av den senaste forskningen och knyt viktiga kontakter på Sveriges största konferens om förebyggande vård och behandling, samt brottsförebyggande och hälsofrämjande arbete kring alkohol, narkotika, dopning, tobak och spel.
Mer information och anmälan
 
27–28 oktober
Funktionshinder i tiden
Årets stora konferens inom funktionshinderområdet är fullbokad på plats, men det går fortfarande att anmäla sig att delta digitalt! Alla plenumföreläsningar och de mest populära seminarierna webbsänds.
Sista anmälningsdag 27 september
 
28 oktober
Mat och måltider i äldreomsorg
Hur skapar vi bra mat- och måltidskvalitet för äldre? SKR bjuder in till inspirationsdag med Tjörns kommun, Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning, Senior Alert och Livsmedelsverket. Du möter också en av de nominerade till 2022 års Seniorkock.
Sista anmälningsdag 27 oktober
 
10 november
Barnrättsperspektiv i socialtjänsten
Lär dig mer om vad det innebär att stärka barnrättsperspektivet i teori och praktik. Vad kan vi lära av IVO:s tillsyner, och hur har BBIC utvecklats från 90-talet till idag? Du får även ta del av kommuners arbete inom barn och unga, familjerätt och familjehemsvård.
Sista anmälningsdag 9 november
 
10 november
Uppföljningsbara mål i socialtjänsten
Lär dig formulera meningsfulla konkreta mål som möjliggör systematisk uppföljning på individ-, grupp, och verksamhetsnivå. Utbildningen varvar teori och praktiska övningar. För dig som hellre går utbildningen digitalt finns ett nytt tillfälle i november.
Sista anmälningsdag 29 september
 
16 november
Aktuellt inom socialpolitik
Vilka utredningar, satsningar och lagändringar är på gång inom socialtjänstens område? SKR bjuder in chefer, strateger och förtroendevalda till en webbsänd heldag om de mest aktuella frågorna just nu.
Sista anmälningsdag 15 november
 
17 november
Ledarskap och individbaserad systematisk uppföljning
Vilken betydelse har ledarskapet för att genomföra, och använda kunskap från, individbaserad systematisk uppföljning? Seminariet arrangeras av SKR, Socialstyrelsen och de regionala samverkans- och stödstrukturerna, RSS.
Sista anmälningsdag 15 november
 
17 november
Kollegial handledning
SKR och Helsingborgs stad erbjuder en utbildning i Kollegial handledning för individuell utveckling. Utbildningen genomförs digitalt via Zoom under två halvdagar. Du behöver bara anmäla dig till första tillfället. Andra delen äger rum 24 november.
Sista anmälningsdag 17 oktober
 
22 november
Excel som verktyg för individbaserad uppföljning
Lär dig använda Excel som verktyg för individbaserad systematisk uppföljning. Utbildningen hålls på plats i Stockholm och varvar genomgångar med praktiska övningar.
Sista anmälningsdag 1 november
 
7 december
Socialtjänstens arbete med unga kriminella
SKR ordnar en kunskapshöjande dag om hur socialtjänsten kan arbeta med kriminella barn och unga, och hur samarbetet med polisen kan förbättras och stärkas.
Sista anmälningsdag 6 december
 
Redaktör 
 
Sofia Karlsson 
Sveriges Kommuner och Regioner
www.skr.se 
08-452 70 00